Erik Grödahl

Norra Spanien från Galicien till Katalonien - Tempranillo

Publicerad 2017-01-30 12:32:42 i Allmänt,

Jag har sagt det förut och jag säger det igen, norra Spanien är för mig det mest spännande vinområdet i världen för tillfället. Visserligen har har det tillverkats vin i det området sedan länge, men det är under de senaste två decennierna som fokus har flyttats från kvantiet till kvalitet. För att dela med mig av mina erfarenheter och låta andra få en inblick i dessa viner startade jag i höstas upp en utbildning under namnet "Norra Spanien från Galicien till Katalonien", i går hade vi kurstillfälle två och vi fokuserade på druvan Tempranillo, detta kära barn som går under så många namn, exempelvis: 

Aragones/Aragonez & Tinta Roriz (Portugal), Cencibel (Castilla-La Mancha, Aragonien), Tinta del Pais (Ribera del Duero), Tinta de Toro (Castilla-La Mancha, Toro), Ull de Llebre (Katalonien) för att nämna några.

 

 

De flesta förknippar med all rätt Tempranillo med Rioja, där många av vinerna är lite mjukare i strukturen, men denna medelstora druva med tjockt skal ger ofta mörka och täta fylliga viner med hög strävhet och fruktsyra om vi flyttar oss till Toro och Ribera del Duero.

 

 

Vi provade fem viner, två från Rioja, två från Toro och ett från Ribera del Duero, här följer en kort sammanfattning.

 

 

 

Don Jacobo Gran Reserva 1998 (varunr 2378, pris 240,-). Vi inledde med en klassisk Rioja av den gamla stammen. Jag förespråkar att börja med det äldsta vinet eftersom det oftast är mycket mjukare. Aromerna domineras av vanilj, dill, torkad frukt och läder. Smaken är syrlig med relativt bra strävhet. På egen hand ett riktigt bra vin. Det fascinernade var när vi gick tillbaka och provade det efter att ha provat Hacienda de Monasterio, det kändes som att sörpla i sig kräftspad. Det fanns olika uppgifter om druvsammansättningen, vi litar på producentens hemsida som säger 85 % Tempranillo och 15 % Garnacha/Graciano.

 

Baron de Ley Finca Monasterio (varunr 73327, pris 230,-). En Rioja av den moderna stilen framställt på 80 % Tempranillo och 20 % Cabernet Sauvignon. Färgen är rödblå och tät. Stort doft som domineras av mörka frukter såsom plommon, körsbär, svarta vinbär, kryddighet och cederträ. Kraftfullt och välbalanserat med lång eftersmak, ett mycket bra köp med bra lagringspotential.

 

Pintia 2011 (slutsålt). Jag kan inte annat än att beklaga att detta vin är slutsålt hos Systembolaget, men som tur är finns det så många andra kanaler idag. Ett mörkt och tät vin med en komplex och tät doft, behöver tid i en karaff eller i ett glas med stor kupa för att öppna sig och då möts man av viol, lakrits, körsbär, choklad, plommon, det är en njutning i sig att bara dofta. Mycket fylligt med hög strävhet och fruktsyra, lååååång eftersmak. Handla om du hittar, det här vinet kan lagras 20 år.

 

 

Celsus Vetus 2012 (varunr 90277, pris 300,-). Vi stannar kvar i Toro och det är lite "copy paste" på Pintia. Behöver luftas, komplex doft med mörka frukter, lakrits, choklad, nyrostat kaffe. Smakrikt med hög strävhet och fruktsyra och lång eftersmak. Ett mycket bra köp och lagringspotentialen är 20 år.

 

 

Hacienda Monasterio Cosecha 2012 (varunr 90489, pris 395,-). Vi avslutade med som sig bör kvällens bästa vin. För mig är det en gåta att detta vin inte är slutsålt, men nu lär det vara en tidsfråga. Här finns än mer kraft och komplexitet än i Pintia och Celsus Vetus, efter en timme i glaset var det här vinet så gott att leendet sräckte sig från öra till öra. Trots att smakklockorna nästan var i topp både vad det gäller fyllighet, fruktsyra och strävhet kändes det väldigt insmickrande och tillgängligt. Visst går det att lagra i ytterligare minst 20 år, men kan med fördel avnjutas i kväll med lite högklassiga charkuterier, ostar och oliver.

 

Nästa kurstillfälle flyttar vi oss österut då vi skall prova viner från distrikten Somontano, Campo de Borja, Cariñena och Calatayud i Aragonien samt ett från Cigales i Castilla y Léon. Du är varmt välkommen att vara med provningen som vi lägger upp på Munskänkarna Piteås hemsida när vi har bestämt datum. 

https://www.munskankarna.se/sv/regioner/norrbotten/pitea/

 

 

 

 

 

 

SM i blindprovning 22/1- 2017

Publicerad 2017-01-24 12:00:00 i Allmänt,

Det var stor dramatik när den fjärde upplagan av SM i blindprovning avgjordes inför en fullsatt Bryggarsal i samband med Vinets dag den 22/1.

Festligt och folkligt i Bryggarsalen. 

Detta hade varit en klockren ingress om blindprovning hade varit idrott inför publik, men här var både besökare och deltagare helt omedvetna om omkastningarna som skedde i resultatlistan under rättningens gång.

Två av tre i segrarlaget, Elke Jung och Håkan Larsson, Karl-Axel hade redan återvänt till Norrköping omedveten om det framgång han hade varit med om.

Segrare 2017 blev Vinskribenterna, laget bestod av Elke Jung, Karl-Axel Svensson och en sent inhoppande Håkan Larsson, de vann med sju poängs marginal före 2016 års vinnare AuZone (Magnus Waern, Tom Braathen, Åke Jansson, Johan Jeansson). På delad tredjeplats kom Sommelierföreningen och Munskänkarna juniorerna.

Tävlingen var indelad i två flighter á sex viner, en vit och en röd, där det kunde vara både mousserande, torrt, sött eller starkt. Lagen skulle identifiera druva, ursprung, producent och årgång.

Efter den första flighten var det mycket jämt, med Sommelierföreningen på första plats, men det var bara fyra poäng som skiljde de fyra första lagen åt. De övriga i toppkvartetten var Vinimportörerna, AuZone och Vinskribenterna.

Fokuserade deltagare. 

Det var ytterligare 150 poäng kvar att tävla om och av erfarenhet från tidigare så sker det snabba omkastningar i blindprovningens värld. Munskänkarna juniorerna från Stockholm (Hampus Stefansson, Peter Carlsson, Simon Peterson och Måns Stefansson) låg på sista plats efter den första flighten, 35 poäng från ledningen, men svarade för en fantastisk andra flight och var i delad ledning tillsammans med AuZone och Sommelierföreningen inför tävlingens sista vin.

I det sista glaset fanns en Allesverloren Fine Old Vintage 2010 och Vinskribenterna lyckades pricka in den så när som på årgången och det tog dem från fjärde till första plats, imponerande.

Årets tävling samlade hela åtta lag, förutom tidigare nämnda lag deltog Systembolaget, Vinkällan Dryckesutbildningar och Munskänkarna seniorerna (Agneta och Bo Arne Nilsson från Karlstad tillsammans med Berit Engberg och Anders Nilsson från Göteborg).

Ett stort tack till alla deltagande lag och ett stort grattis till vinnarna Vinskribenterna, nu är det bara att börja förberedelserna inför 2018 års tävling som genomförs måndagen den 22/1.

Finalviner

Vita viner

Glas nr 1: NV Antech Méthode Ancestrale, Frankrike/Limoux (Mauzac) (varunr 7914, pris 110,-)

Glas nr 2: 2015 Juliusspital Würzburger Stein Riesling Erste Lage, Tyskland/Franken (varunr 95067, pris 180,-)

Glas nr 3: 2014 Pieropan Calvarino Italien/Soave Classico (70 % Garganega, 30 % Trebbiano de Soave) (varunr 99200, pris 170,-)

Glas nr 4: 2015 Châteauneuf-du-Pape Blanc, Chante Cigale, Frankrike/Cdp (25 % Grenache Blanc, 25 % Clairette, 25 % Roussanne, 25 % Bourboulenc) (varunr 2230, pris 240,-)

Glas nr 5: 2014 La Chablisienne Chablis Premier Cru Grande Cuvée (Chardonnay) (varunr 6237, pris 170,-)

Glas nr 6: 2015 Hunters Sauvignon Blanc, Nya Zeeland/Marlborough (varunr 6202, pris 110,-)

 

Röda viner

Glas nr 7: 2015 Château de Pierreux Brouilly, Frankrike/Beaujolais (Gamay) (varunr 2293, pris 106,-)

Glas nr 8: 2004 Viña Tondonia Tinto Reserva, Spanien/Rioja (Tempranillo) (varunr 95454, pris 260,-)

Glas nr 9: 2014 Tapiz Organic Reserve Malbec Argentina/Cuyo (varunr 6529, pris 151,-)

Glas nr 10: 2014 Quinta do Vallado Touriga Nacional, Portugal/Douro (varunr 95457, pris 299,-)                                                

Glas nr 11: 2000 Château Gruard Larose, Bordeaux/St. Julien (60 % Cabernet Sauvignon, 30 % Merlot, 10 % Cabernet Franc/Petit Verdot).

Glas nr 12: 2010 Allesverloren Fine Old Vintage, Sydafrika/Swartland (20 % Tinta Barocca, 20 % Souzao, 20 % Pontac och 10 % vardera av Touriga Nacional, Tinta Roriz, Malvasia Rey och Tinta Francesca) (varunr 12109, pris 151,)

 

Eftersom jag har termometer vet jag att det ä kallt och gjorde jag lakritsglass

Publicerad 2017-01-06 11:33:00 i Allmänt,

God fortsättning efter några dagars frånvaro är jag tillbaka med ett recept sedan får Ni vänta till nästa vecka innan jag börjar med "Januarifönstret".
 
Gårdagens vanligaste bild på sociala medier,  framför allt norra Sverige var bild på en termometer. I dag lever vi i en tid då de flesta har tillgång till termomter, fönster och nyhetsrapportering både på TV, radio och i smartphone/läsplatta/dator, så alla är fullkomligt medvetna om att det är kallt ute utan att behöva läsa det på Facebook eller Instagram. Det är på samma vis när det snöar, jag har fönster, så jag behöveri inte informeras om det.
 
Istället för att klaga på kylan använde jag mig av den i går och gjorde glass, den här gången blev det en lakritsglass, riktigt gott om jag skall säga det själv.
 
 
 
1 burk Markatta ekologisk kokosgrädde
2 dl grädde
2 msk rårörssocker
1 1/2 tsk lakritspulver
6 bitar Haupt sötlakrits
20 gram choklad med havssalt
1/2 msk brandy eller mörk rom (för att glassen inte skall kristallisera sig)
 
Gör så här:
  1. Vispa grädden tills den är fast, tillsätt kokosgrädden och vispa ihop.
  2. Rör ner rårörssocker och lakritspulver och smaka av.
  3. Dela varje lakritsbit i två delar på längden och sedan varje bit i sex bitar. Skär chokladen i små bitar. Blanda rör ner lakrits, choklad och sprit. Lägg i en form av rostfritt stål och ställ i frysen alternativt ute i kylan.
  4. Ta ut glassen och låt den stå 10 minuter innan servering.
Vi "ses" på tisdag!
 

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela