Erik Grödahl

"Julkalender by Erik Grödahl - lucka 48"

Publicerad 2016-12-21 15:56:38 i Allmänt,

Julkalender förflyttar sig idag till Estland, ett land som i likhet med Sverige har haft en fullkomlig explosion vad det gäller microbryggerier de senaste åren. Riktigt trevligt är det att Lehe Fair Christmas Bear Comes (varunr 11612, pris 24,70) återfinns på hyllorna på ett antal Systembolaget inför den här julen. Det är alltid kul när en etikett har en story och Lehe Pruulikoda story lyder så här:
"Ärliga björnar kommer vanligtvis i samband med högtider. Tultande längs snöiga vägar tittandes på till fullo dekorerade hem medan de mumlar belåtet. Vem vet, någon gång kanske de stiger in i rummet. Slukar högtidsmaten och vevar med gaffeln och berättar sagor om länder långt borta och djur utan motstycke. Men vem tror att björnen fortfarande vill dyka upp"
 
Lägger man ner tid på en sådan story, så lägger de nog ner omsorg när de brygger också.
 
Det här är en öl som verkligen har dofter som förknippas med julen. Den är en s.k. "Spice stout" som har framställts av sex olika typer malt och har kryddats med kanel från Sri Lanka och kryddnejlikor från Madagascar. Det ger ett öl som är svart som synden med doft av kanel, nejlikor, citrusfrukter och mörkt bröd. Det finns en sötma i smaken som balanseras upp av beskan, eftersmaken är lång och mjuk med toner av julkryddor och citrus.
Servera den 10-12 grader som digestive tillsammans med en bit rumstempererad långlagrad hårdost.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela