Erik Grödahl

"Julkalender by Erik Grödahl - lucka 42"

Publicerad 2016-12-14 11:36:29 i Allmänt,

I går kväll fick jag återigen förmånen att uppleva ett av dessa magiska ögonblick när mötet mellan drycken och tilltugget bara säger klick. Det började med fyra timmar i köket tillsammans med dottern och en kompis där de fick baka pepparkakor och lussebullar, så redan den goda doften i köket skapade positiva vibbar. Det är vid sådana tillfällen de galna ideerna dyker upp i mitt huvud: "Jag undrar hur Vin Santo och pepparkakor/lussebullar fungerar ihop?". Tänkt och gjort, när kompisen hade åkt hem, dottern somnat och frun tog igen sig efter en hård arbetsdag öppnade jag en flaska Villa di Capezzana Vin Santo di Carmignano Riserva 2008 (varunr 73362, pris 359,-).
 
Den mörkt gula/orange färgen gav förhoppningar och från glaset kom en koncentrerad doft med toner av torkade stenfrukter, nötter och apelsiner. Smaken var komplex och välbalanserad med en lång eftersmak med toner av torkade frukter, hasselnötscremé och citrus. Bara för att bekräfta att det var på det viset, körde jag en "favorit i repris" nu på lunchen och det var precis lika bra som i går trots att jag spottade ut det fylliga elixiret.
 
Vin Santo görs på torkade druvor och druvorna (90% Trebbiano och 10% San Colombano) har fått torka 4-5 månader innan det fick jäsa och ligga på små fat av körsbär och valnöt i fem år.
 
Klassikern är Vin Santo och mandelskorpor, men det fungerade lika bra till pepparkakor och lussebullar, om pepparkakan får sällskap av lite Saint Agur eller Papillon kommer det att bli än bättre, gräddiga desserter som creme brulée och pannacotta är också bra alternativ, men vill du bara njuta och filosofera, skall du servera det 10-12 grader och njuta det på egen hand.
Beställ redan i dag, innan det tar slut, hinner du inte få det innan jul så känn ingen oro, det här vinet kommer att fortsätta utvecklas minst 10 år till.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela