Erik Grödahl

"Julkalender by Erik Grödahl - lucka 41"

Publicerad 2016-12-13 11:03:53 i Allmänt,

Det känns extra glädjande att det är mina vänner från Armanos viner som importerar vinet som döljer sig bakom lucka 41. Det innebär att jag har varit mycket noggrann när jag har bedömt det här vinet eftersom jag inte vill favorisera något vin på grund av vänskapsrelationer, något som tyvärr är alldeles för vanligt.
 
Vinet Monte Cheval Vranac 2014 (varunr 2446, pris 99,-) kommer från Europas största sammanhängande vingård som ligger i Montenegro. Druvans namn Vranac betyder "den starke svarte" eller "svarta hingsten". Det här är kanske den viktigaste blå druvan i Montenegro och södra Kroatien. Den finns också i Serbien, Kosovo och Herzegovina. DNA analyser har visat att det är en avkomma till Tribidrag (mer känd som Zinfandel) vilket i sin tur innebär att den är halvsyskon eller far/morförälder till Plavac Mali. 
 
Vranac ger mörk kraftfulla viner med toner av mörka och röda frukter, en beskrivning som passar utmärkt på Monte Cheval, även om ett vin inte är årstidsbundet, så är det här ett vin som ligger helt rätt i tiden, med sin mustighet och värme passar det utmärkt till en smakrik långkokt köttgryta. Det finns också en bra lagringspotential i det här vinet, så min rekommendation är att du skall köpa 6 eller 12 flaskor eftersom det ändå sett till kvaliteten är billigt vin och det kommer att fortsätta utvecklas de närmaste tio åren.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela