Erik Grödahl

Hämtpizzornas nationaldag

Publicerad 2016-12-30 14:00:00 i Allmänt,

1/1 har i Sverige blivit "Hämtpizzornas nationaldag". Trötta och hängia individer har redan glömt nyårslöftet om ett hälsosammare liv och vallfärdar till pizzeriorna. En del tar en välbehövlig promenad, andra utgör en trafikfara.
Pizzerior är ju något som fullkomligt har exploderat i Sverige de senaste 30 åren, jag kommer ihåg hur exotiskt det kändes när den första pizzerian kom till Öjebyn i mitten av 1980-talet och man fick "avnjuta" en La Bussola där räkorna krymt till ett russins storlek. Det finns inte en by utan självaktning i Sverige som inte har minst en pizzeria, där pizzorna serveras med pålägg som skulle få en napoletanare att vända sig i graven. Pizzeriorna har försörjt många nysvenskar genom åren och många jobbar omänskligt hårt till låga löner för att fortsätta servera billiga pizzor. På de flesta ställen i Sverige är en pizza omoraliskt billig och det är därför jag i prinicp alltid gör min Pizza själv, råvarorna är av alldeles för låg kvalitet, färdigriven ost på kantbitar, hur kul är det egentligen?
 
Det är väl få som orkar gå "all in" nu på söndag och göra en pizza på långkokt tomatsås och långjäst deg, men det finns faktiskt genvägar, i vanlig ordning handlar det om framförhållning.
 
Se alltid till att ha en förpackning tortillabröd, tomatpuré, några goda ostar (Buffelmozzarella, Västerbotten, grönmögel, fetaost m.m.) och de andra favorittillbehören hemma och med snabba fingrar är din hemlagade pizza bara 20-25 minuter borta.
 
Börja med att sätta ugnen på 250 grader. Blanda tomatpuré med lite vatten och smaksätt med salt och peppar. Pensla tortillan med tomatsåsen, strö över osten och avsluta med påläggen. Om du använder tunt skurna charkuterier, lägger du på dem de sista 3-4 minuterna.
Grädda Pizzan i mitten av ugnen 10 minuter, svårare än så är det inte.
 
Jag fullkomligen älskar hemlagad Pizza, men det är en kaloribomb, så det gäller att vara återhållsam. Framför allt så är Pizza väldigt vinvänligt eftersom det är fett och salt. 
Smaklig måltid.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela