Erik Grödahl

Tapas och vinprovning 27/6

Publicerad 2015-06-29 15:32:00 i Allmänt,

I lördags körde jag den sista provningen inför "sommaruppehållet", temat var Tapas och vin. Här nedan kommer en sammanställning av vad vi provade:
 

Drycker

Glas nr 1: Pongrácz Brut (varunr 7628, pris 120,-)

Glas nr 2: Krauthaker Parallel 45,3 Grasevina 2014 (varunr 75038, pris 99,-) - Stark rekommendation

Glas nr 3: M de Minuty Rosé (varunr 2590, pris 107,-)

Glas nr 4: Krauthaker Parallel 45,3 Cuvée (varunr 73083, pris 99,-) Stark rekommendation

Tilltugg

Gäsene Hushållsost – skär i bitar och lägg i en påse rumstemperatur 10-12 timmar - Willys

Domaci Sudzuk – Willys

Brieostknäckebröd med fikonmarmelad

Baconlindad dadel (kör ca 10-15 min på 225 grader)

Salamiröra

200 gram Creme Cheese

90 gram salami

Kör först salamin i matberedare, blanda ner osten och servera på exempelvis salta kex eller crostini.

Rökt laxmousse

Det här räcker som tilltugg till 10-12 personer

100 gram kallrökt lax

25 gram rumsvarmt smör

2 ½ msk crème fraiche

Några stänk worcestersås

Gör så här:

1. Lägg lax, smör, crème fraiche, worcestersås och gräslök i en matberedare med kniv och mixa ihop moussen 30 sekunder.

Servera i RågChips (RuisSipsi) – finns på Willys

Röd pesto

Det här behövs:

15 soltorkade tomater i olja, ca 75 g

1 kruka basilika

1/2 hackad färsk chili

1 pressad vitlöksklyfta

1 1/2 dl riven fetaost eller 1 dl riven parmesanost

1 dl olivolja

Gör så här:

1. Hacka tomaterna i en matberedare eller mixer. Tillsätt bladen från

    basilikan, chili, vitlök och osten. Kör till en jämn tjock massa.

2. Tillsätt olivoljan lite i taget och mixa till en tjock röra. Peston kan

    göras i god tid före servering. Förvara den svalt. Står den kallt

    stelnar oljan och peston blir hård, men den mjuknar efter en stund

    i rumstemperatur.

Ostpaj med backon

Pajdeg
3 dl dinkelmjöl/vetemjöl
125 gram kallt smör
ev. 1-2 msk kallt vatten
Förgrädda skalet i 15 min, 200 grader

Fyllning
3 ägg
4 dl riven smakrik ost, exempelvis Allerum präst eller Västerbottensost.
3 dl grädde
1 gul lök
130 gram bacon alternativt rökt lax

Om Ni använder bacon fräs den tillsammans med löken.

Grädda i 200 grader 30-40 min

 

På väg att bli "deltidsvegetarian"

Publicerad 2015-06-28 10:09:00 i Allmänt,

Det kommer allt fler larmrapporter om köttkonsumtionens miljöpåverkan. Det har gjorts en uppskattning som visar att en vanlig ko har lika stor effekt på den globala uppvärmningen som en familjebil. Trots detta så är det tyst från de flesta politiker när det handlar om beskattning av kött. Däremot pratas det jämnt och ständigt om höjda bensinskatter, flygbolagen skall koldioxidkompensera m.m. Nu är vi inne i den "värsta årstiden" när grillarna kommer fram, de flesta väljer kött av ren bekvämlighet. Förutom miljöpåverkan så har många djur tragiska levnadsförhållanden i jakten på billigt kött, framför allt fläskött. Jag och min fru har under flera år pratat om att minska vår köttkonsumtion, men vi har tyvärr inte satt ner foten förrän nu.
 
Ovanstående bild på döda grisar skulle kunna få vem som helst att undvika fläskkött.
 
För mig är det egentligen inget problem, jag åt inget kött mellan 1990 och 2008 tills jag träffade min fru. Det första steget handlade nog mest om bekvämlighet för mig när vi var i Estland, att inte vara en "besvärlig" gäst när vi var bortbjudna på mat och i och med det var första steget taget och långsamt blev jag en köttätare igen.
 
Även som barn åt jag väldigt lite kött, uppvuxen vid den norska kusten åt vi fisk minst fem dagar per vecka. Min mormor som fyller 92 år i oktober praktiserar det fortfarande, kanske en bidragande orsak till att hon har blivit så gammal.
 
Med tanke på min fiskvegetariska bakgrund är jag väldigt duktig på att laga mat utan kött, så steget till deltidsvegetarian är inte stort. Vi kommer inte att utesluta kött helt, men det blir max två gånger per vecka. Vi har alltid varit medvetna när vi köper mat. Köttet skall vara närproducerat eller ekologiskt, fisken skall komma från ett hållbart fiske, frukt och grönskaker skall vara ekologiska. Visst det blir lite dyrare, men med tanke på att vi aldrig köper halvfabrikat och undviker snabbmat, så tror jag att vårt matkonto inte är högre än andra familjers.
 
Jag har alltid propagerat för att folk skall äta och dricka bra, undvika allt skräp som finns, vissa ser det som snobbism, men det handlar mer om att jag vill att alla skall ha bra levnadsvillkor, både djur och människor.
Jag köper inte folks ursäkt att de inte hinner göra bra mat, det handlar om planering och prioritering.
 
Även restaurangerna har ett ansvar här och ett första steg för dem borde vara att ha "fläskfri fredag", det är bara att titta på lunchmenyerna i Piteå, där fläskfilé och fläskytterfilé dominerar på fredagar.
 
Är du med på resan mot en bättre miljö? Våra barn och barnbarn måste också ha ett jordklot att leva på.

Halvfullt eller halvtomt, valet är ditt!

Publicerad 2015-06-24 14:06:43 i Allmänt,

Den första semesterperioden börjar gå mot sitt slut. Vi har haft åtta fantastiska dagar i Norge tillsammans med släkt och vänner. Det underbara med dessa människor är att de har en positiv syn på livet. Min mormor är ett lysande exempel, född 1923, fick uppleva den tyska ockupationen under världskriget. Blev änka 35 år gammal och förlorade en av sina två döttrar. 20 år senare återupprepade sig historian när min pappa och lillasyster dog med 3 och 1/2 månads mellanrum. Trots allt jämmer och elände har jag aldrig hört henne klaga, hon har alltid varit glad och positiv, vilket jag tror är en bidragande orsak till att hon nästan aldrig har varit sjuk och blivit så gammal.

Jag hade också bra samtal med min kusin Aina, som har exakt samma livssyn som mig, att vara positiv och inte gnälla, hon är på något sätt min själsliga tvilling.

Visst, jag kan vara gnällig över att folk äter och dricker dåligt, klär sig smaklöst på stan och är giriga, men syftet är gott. Jag vill att folk skall bli mer medvetna och för att väcka den sovande björnen krävs måste man skrika högt.

Det gnäll jag kan ha svårt för är: "det är för varmt", "det är för kallt", "det är för mycket regn", "det snöar för mycket", "det är snart höst". Allt detta är enkelt att påverka genom att flytta till ett ställe där vädret uppfyller ens önskningar.

Ett annat exempel är allt gnällande kring  sitt jobb: "För dålig lön", "chefen är dålig/orättvis", "det är så tråkigt på jobbet", "dåliga arbetstider/jobbar för mycket". Valet är enkelt, byt jobb.

Listan kan göras hur lång som helst, men vi stannar där och jag tror att det är just här vi har skillnaden mellan halvfullt och halvtomt. Den som ser det halvfulla glaset, han/hon ser möjligheten och agerar medan han/hon som ser det halvtomma glaset blir kvar och gnäller. Den som ser ett halvtomt glas blir också oftare sjuk, positivt tänkande är en bra medicin. 


Jag skulle också kunnat bli en bitter människa, som tyckte att allt var orättvist 1978 när jag förlorade min far och syster, men jag valde att fortsätta vara glad, kanske "smittad" av min mormor. Sörja skall man göra, men inte sörja ihjäl sug, det gäller att komma ihåg alla lyckliga ögonblick.

Vilket glas ser du?


Tillfälligt stängt för semester

Publicerad 2015-06-22 11:16:27 i Allmänt,

Sug på ordet "semester", det låter alldeles underbart och det är precis så min semester är, alldeles underbar, jag gör det som jag känner för. För tillfället befinner vi oss i Oslo, där vi blir till onsdag innan vi rullar mot Piteå för några dagars depåstopp innan det blir Estland. Just dagarna i Piteå kommer inte att kännas som semester, jag måste lämna hemmet för att semesterkänslan skall infinna sig. Nu skall vi se vad Oslo har att erbjuda idag. Vi hörs!

På fyra hjul genom Norrlands inland

Publicerad 2015-06-17 06:42:00 i Allmänt,

Någon enstaka långtradare, lite lokalbefolkning, några tyskar och några holländare, ja det är vad man möter när man kör genom Norrlands inland i mitten av juni. På mina resor till Norge genom åren har jag kört riksväg 45 många gånger och endast vid ett tillfälle har jag sett en polis, det var i november 2002. Norrlands inland är vackert,  men det är verkligen en avfolkningsbygd, det enda som ökar är antalet gravstenar eftersom de tar sig inte därifrån. I mitt huvud såg jag framför mig att göra en version av på spåret efter riksväg 45 genom Norrland och det skulle bli ungefär så här:
 
Träd, träd, träd, trafikmärke, träsk, träd, träd, skylt med ortsnamn, nedlagd skola, två thailändska flaggor, en norsk flagga, fyra svenska flaggor, några pizzerior, slut på orten.... Träd, träd, träd, fyra strörenar, träsk, trafikmärke, vägarbetszon på 15 kilometer, det går mycket långsamt trots att ingen jobbar, träd, träd, träd, träd och nästa skylt med ortsnamn, nerlagd bensinmack, hembageri, skola, ICA, Coop nära, servicehus, pizzerior, fotbollsplan, ishall, slut på ort.. Ja, så här fortsätter det, men det är charmigt.
 
I dag är den näst vanligaste flaggan utifrån min icke vetenskapliga undersökning, den thailändska, den har passerat den norska. Det finns ju till och med ett buddhistiskt tempel, imponerande. 
I en av orterna räknade jag till fyra pizzerior, vart har den svenska matkulturen tagit vägen? Skulle jag fråga en ung man på orten, så är det just det här som är svensk matkultur idag. Pizza, hamburgare och kebab. Det här visar också en annan sida av Sverige, det är invandrarnas entreprenöriella anda som gör att många små orter faktiskt har service. De vill faktiskt inte leva på bidrag så som många säger utan vill försörja sig själv.
 
Jag tror faktiskt att nyckeln till en levande landsbygd i Sverige är invandrare, vi har mycket att lära av dessa kreativa och entreprenöriella människor. Att placera ut dem i förorter, där många ofta hamnar i arbetslöshet, leder oftast till utanförskap vilket för en del leder till gängbildningar och kriminalitet. Vi måste bli duktigare på integrationspolitik i Sverige och faktiskt se invandrarna som en tillgång. Många av dem är välutbildade, men vi är för dåliga på att validera deras utbildningar och då slutar det med att de öppnar restaurang, en närbutik eller kör taxi. Blir vi bättre på att validera deras utbildningar är jag övertygad om att vi har en levande landsbygd i Sverige om 20 år och i min version av "På spåret" står det butik, inte nerlagd butik, det står skola, inte nerlagd skola...
 
Ja, det var några tankar från mig en tidig onsdag morgon medan familjen fortfarande ligger och sover på hotellrummet, tur de hade en gästdator på hotellet, för min egen hade jag lämnat hemma, det är ju semester :-).

Tekakor på fullkornsdinkel

Publicerad 2015-06-16 12:00:00 i Allmänt,

I går på morgonen fick jag åter det här suget efter en tekaka till frukost. Måbilden var en grövre tekaka, sjuminuters ägg och Ejderns kaviar. Sagt och gjort, jag använde mitt gamla recept och bytte ut det vanliga dinkelmjölet mot fullkornsdinkel, de blir lite matigare på det viset.
 
Det hä receptet räcker till 6-7 tekakor:
25 gram jäst
50 gram smör
2.5 dl mjölk
1 msk agavesirap
1/2 tsk salt
6-7 dl dinkelmjöl
 
Gör så här:
 1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm tills det är fingervarmt.
 2. Smula jästen i en bunke, häll ner mjölkblandningen och rör ihop. Tillsätt agavesirap och salt.
 3. Tillsätt mjölet och arbeta ihop till en smidig deg, låt jäsa 20-30 minuter.
 4. Rulla ut till 6-7 bollar, som du plattar ut. Nagga med en gaffel. Sätt ugnen på 225 grader och låt jästa 15-20 minuter.
 5. Grädda i mitten av ugnen 8-10 minuter tills de har fått fin färg.
 6. Servera enligt nedan.
 

Alkoholfira dryckestips till midsommar

Publicerad 2015-06-14 14:16:00 i Allmänt,

Trots att inte vädret skvallrar om det, så är det midsommar till helgen. Midsommar är en av de stora festhelgerna då det tyvärr konsumeras alldeles för mycket alkohol, ordet måttlighet lyser på många ställen med sin frånvaro.bud
De drycker som rekommenderas i media vänder sig i första hand till de som dricker alkohol och de som av olika anledningar inte dricker får leta förgäves efter tips på bra alkolfria alternativ.
 
I dags finns det ett stort utbud av bra alkoholfria drycker både i våra livsmedelsbutiker och på Systembolaget. I helgen har jag testat två olika alternativ som både var riktigt bra.
 
Saxhyttegubbens Blåbär 100 % (varunr 1964, pris 69,90) är som namnet skvallrar om en dryck gjort på 100 % blåbär utan varken socker eller konserveringsmedel. Jag tycker att den är riktigt god och den höga fruktsyran gör den till en bra måltidsdryck när det finns med syrliga tillbehör på tallriken. Servera den gärna mellan 15 och 17 grader.

God dryck No1 Goda Bubblor (varunr 1959, pris 79,-) är ett ekologiskt avalkoholiserat vitt mousserande vin. Trots att det innehåller 30 gram socker per liter upplever jag det inte som sött utan det det känns fräscht tack vare den höga fruktsyran. Det här är den perfekta inledningen på festen, en apertif som passar bra till exempelvis ostkex eller salta mandlar.

Ytterligare ett argument att köpa God Dryck No1 Goda Bubblor är att att framtida vinst går till välgörenhet. (www.goddryck.se)

 En kul variant av drink är att blanda fem delar Saxhyttegubbens blåbär och två delar God dryck No1 Goda Bubblor.

Jag kommer själv att beställa några flaskor av varje och avnjuta under sommaren. Det tycker jag att också du skall göra, det är alltid bra att ha antigen för egen del eller om du skall ha en fest och det kommer gäster som inte dricker alkohol, de skall också känna att de är med på samma villkor.

Om dryckerna inte finns på ditt närmaste Systembolag, så går det bra att beställa via www.systembolaget.se
 

 

 

"Goda bubblor förlänger livet"

Publicerad 2015-06-04 11:51:00 i Allmänt,

Ett gott humör och positivt tänkande är en av grundpålarna för ett långt och lyckligt liv... Av den anledningen borde bubblor förlänga livit eftersom man blir både positiv och på ett bra humör när man får några droppar av detta elixir.
 
Den stora fördelen med mitt yrkesval är att jag får möjligheten att prova många olika sorters drycker och jag försöker att ha med något nytt på varje provning. I lördags hade jag en Champagneprovning i samband med en 40-årsfest och då testade jag ett mousserande och en Champagne som jag inte har provat tidigare och båda imponerande på mig.
 
Det mousserande vinet heter Arras Brut Elite (varunr 7909, pris 149,-) och är gjort enligt den traditionella metoden. Vinet kommer från Tasmanien och är en blandning på 57 % Pinot Noir och 43 % Chardonnay. Hög fruktsyra gör det här till ett matvänligt bubbel.
 
Den stora överraskningen för mig var Vve Fourny & Fils Blanc de Blancs Brut Premier Cru (varunr 2739, pris 259,-). En torr och frisk Champagne som är en perfekt inledning på festen som apertif, det räcker att servera några oliver och salamiskivor för att harmonisera den höga fruktsyran. Förutom att den är fantastiskt god, så är priset lågt sett till kvaliteten. Om det inte finns på ditt närmaste Systembolag beställ några flaskor redan i dag, det här är ett måste att ha i kylskåpet inför sommarens festligheter.
 
 
 
 
 
 
 
 

Vad skall jag äta när jag dricker rosé? - Havsburgare med räksallad

Publicerad 2015-06-02 12:00:00 i Allmänt,

Vad skall jag äta när jag dricker rosé? Ja, det är ju en självklar fråga, för vin är ju en måltidsdryck även om inköpsmönstret i Sverige tyder på något annat.
Det är alltid bra att tänka på det här viset: "Vad äter de där vinet kommer ifrån?". Eftersom de bästa rosévinerna kommer från Provence och det ligger nära havet, så ligger ju fisk och skaldjur nära till hands. I går dammade jag av ett gammalt favoritrecept från 90-talet, det var nog i Allt om Mat jag hittade det första gången och det här passar utmärkt till rosé.
 
 
 
Havsburgare med räksallad
 
Det här behövs till fyra personer:
500 gram torskrygg
2 äggulor
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
Smör eller olivolja till stekning
 
Rårakor
300 gram potatis
1/2 tsk salt
Smör eller olivolja till stekning
 
Räksallad
500 gram räkor med skal
1 stor mango
2 paprikor 1 grön och en röd
1/2 dl grovhackad gräslök
 
Sås
1 äggula
1/2 msk pressad citron
1 krm cayennepeppar
2 tsk dijonsenap
1 krm salt
1 dl kallpressad rapsolja
 
Garnering
4 tsk löjrom
 
Gör så här:
 1. Sallad: Skala räkorna, anska och skär paprikan i bitar, skala mangon och skär i bitar. Blanda med gräslök och ställ i kylen.
 2. Vispa ihop äggula, citron, cayenneppar, dijonsenap och salt. Vispa ner oljan droppvis till en majonäs.
 3. Rårakor: Skala potatisen och riv den grovt på ett rivjärn. Pressa ut vätskan och blanda med salt. Forma och stek fyra tunna rårakor.
 4. Havsburgare: Skär torsken i 1/2 cm stora tärningar. Blanda med äggulor, salt och vitpeppar.. Forma till fyra biffar och stek 2-3 minuter på varje sida.
 5. Lägg burgaren på rårakan och toppa med löjrom och servera med räksallad och sås.
Smaklig måltid!
 
 
 
 
 

500 g skinn- och benfri laxfilé

2 äggulor

1 tsk salt

1 krm nymald vitpeppar

smör till stekning

Rosévinstips

Publicerad 2015-06-01 12:00:00 i Allmänt,

Rosévin är numera ett lika säkert sommartecken som sol och värme. På samma vis som med allt annat som blir populärt i Sverige som följer det med en stor svans och i det här fallet är svansen en mängd roséviner av undermålig kvalitet. Själv dricker jag helst rosé när jag är i Provence alternativt en tisdag förmiddag klockan 10.40 i Barcelona när frun är och shopppar. Från Provence kommer merparten av de bästa rosévinerna och det är rätt naturligt eftersom det är en region som är specialiserad på roséviner. Att sitta i solskenet i Antibes eller Sainte Maxime och avnjuta någon fräsch anrättning på fisk-och skaldjur tillsammans med ett glas rosé är en smakupplevelse.
 
Enligt Systembolagets tillförlitliga statistik så exploderar försäljningen av rosé den första dagen med riktigt sommarvärme oavsett om det är 3. maj eller 4.juni så främt den inte inträffar på en söndag. Att sitta och dricka ett glas rosé vilken veckodag som helst är något som har blivit socialt accepterat i Sverige.
 
I dag finns det 542 roséviner i Systembolagets sortiment, en siffra som var otänkbar för 10 år sedan. Vad som är glädjande är att 221 av dessa är flaskor och kostar från 100 kronor och uppåt, men det är nog mer tack vare importörerna än Systembolagets inköpare.
 
I vanlig ordning är min rekommendation drick mindre, men dyrare. Ha också lite framförhållning eftersom de bästa inte finns på hyllorna i alla butiker alternativt ligger i beställningssortimentet, för inte är det väl så kul att komma ut med en Barefoot White Zinfandel med 34 gram socker per liter.
 
Beställ hem en till två flaskor av någon eller några av nedanstående och du kommer att få några trevliga roséupplevelser under sommaren. Prova gärna till havsburgare, en fräsch sallad eller en olivsoppa, du kommer inte att bli besviken. Recept på dessa kommer de närmaste dagarna.
 
 
 
Manon (varunr 74363, pris 99,-) - beställningssortiment
Les Lauzeraies (varunr 2724, pris 109,-) - ordinarie sortiment
Domaine Sainte Croixx Cuvée Montlaurès (varunr 73251, pris 109,-) - beställningssortiment
Pittnauer Rosé (varunr 76829, pris 111,-) - beställningssortiment
Niepoort Redoma Rosé (varunr 71897, pris 121,-) - beställningssortiment
Mas de La Dame (varunr 70356, pris 122,-) - beställningssortiment
Palette (varunr 99241, pris 171,-) - tillfälligt sortiment - Min favorit

Les Lauzeraies (2724)

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela