Erik Grödahl

På utflykt i Ligurien del 2/3

Publicerad 2014-03-26 07:24:25 i Allmänt,

Jag älskar oliver och olivolja, jag har en övergripande översikt om olika sorter och framställningsprocessen för olivolja, men måndagens besök hos producenten Oneglia i Imperia gav mig fördjupade kunskaper. Vi hade ett tre timmar långt studiebesök, där vi fick veta "allt om allt" och även göra ett besök i produktionen när de gjorde Tapenade.
Ligurien är känt för olivsorten Taggiasco och den sägs vara en av de bästa i världen, många av de främsta kockarna använder den i sin matlagning. Jag ser med spänning fram emot att göra en pizza med dessa oliver.
 
Samma sort, men så olika. Från ett träd kan du få bruna,
lila, gröna, svarta oliver.
 
 Produktion av Tapenade, till höger kommer en stråle
jungfruolja.
 
 Olivoljeprovning.
 
 
Besöket hos Oneglia avslutades med en provning av några av deras oljor och vad som spontant slog mig var avsaknaden av beska, från den bästa när till den enklaste var de delikat krämiga. Oljor som jag varmt kan rekommendera. Med min nyvunna kunskap kan jag numera också hålla olivoljeprovningar.

På utflykt till Ligurien del 1/3

Publicerad 2014-03-25 20:45:00 i Allmänt,

För en som är van vid avstånden i Norrbotten känns ju inte avstånden mellan städerna på franska och italienska Rivieran direkt skräckinjagande, så därför blev det en liten roadtrip söndag och måndag i Ligurien. Den här utlykten möjliggjordes av en ny bekantskap, Karina Tholin som är ordförande i Sommelierföreningen. Jag träffade henne första gången i mitten av januari, berättade då för henne om att jag skulle till Provence och med hjälp av den f.d. Sommeliervärldsmästaren Pietro Sattanino organiserade hon mitt besök där, vi hade också nöjet att stanna en natt på Pietro's hotell Parigi, som låg vid strandkanten. Ett stort tack till dig Karina.
 
Ligurien är väl inte en region som de flesta förknippar med vin, regionen är väl i första hand känd för sina snittblommor och Sanremo festivalen.
 
Alltid pennan i högsta hugg
Utsikten från Selvadolces biodynamiskt skötte vingårdar var bedårande.
 
Fatprover av årgång 2012 Pigati.
 
Aris Blancardi på bilden ovan var en fascinerande person. Han är den första vinproducent jag har träffat som inte dricker vin. I flera generationer har familjen livnärt sig på att sälja snittblommor. I slutet av 1800-talet åkte Aris förfäder till Antibes med häst och vagn och köpte blommor som de sedan transporterade till Bordighera för att sedan transportera dem med tåg till Sant Petersburg och sälja dem där, en resa som tog 14 dagar.
På 1980-talet blev konkurrensen från Sydamerika och Afrika övermäktig och det fanns två alternativ sälja eller lägga ner, men det var något som inte Aris ville utan han hittade en tredje alternativ, att börja producera vin. En absurd tanke i en släkt där ingen hade druckit vin, men han fick stöd av sin pappa och började bygga upp en vingård utifrån biodynamiska principer, han planterade de lokala druvorna Vermentino, Pigato och Rosese. Förutom att odla biodynamiskt, använder han sig av den jäst som finns på druvornas skal samt att han aldrig filtrerar sina viner. För mig var hans viner en helt ny upplevelse och de var annorlunda på ett positivt sätt. Jag rekommenderar starkt ett besök (www.selvadolce.it) på den här vingården. Han är sugen på att se den svenska vintern, så förhoppningsvis kommer han till bl.a. Piteå i slutet av januari 2015.
 

Grissini

Publicerad 2014-03-22 17:21:34 i Allmänt,

När jag läste vilka ingredienser som fanns i färdigköpta Grissini så var valet enkelt, baka egna, enkelt och så mycket god.
 
Det här behövs för 20-25 st.
25 gram jäst
2,5 dl fingervarmt vatten
4 dl dinkelmjöl
2-3 dl grahamsmjöl
2 tsk salt
5 msk olivolja
flingsalt
 
 
Gör så här:
 1. Lös jästen i vattnet, tillsätt olja och salt. Arbeta in mjölet till en lös deg. Låt jäsa övertäckt 20-25 minuter.
 2. Sätt ugnen på 200 grader.
 3. Dela degen i 20 till 25 små bollar, rulla till pinnar. Pensla med vatten och strö över flingsalt.
 4. Lät pinnarna jäsa övertäckta 15-20 minuter.
 5. Grädda i mitten av ugnen 20-25 minuter tills de är gyllenbruna.
Serveras exempelvis inlindad i Prosciutto till ett glas bubbel.
 

Räksoppa med fond på räkskal

Publicerad 2014-03-22 07:18:00 i Allmänt,

Ett intensivt schema har gjort att jag inte har varit så aktiv med bloggandet de senaste fyra veckorna, men sittande på tåget mellan Lund och Kastrup känner jag att nu är det dags att börja dela med sig av mat och dryckestips igen.
 
Min fru och jag har precis öppnat vår nätbutik Chocodeli (www.chocodeli.se) där vi säljer kvalitetschoklad och olivolja, så det kommer att bli en del recensioner på choklad den närmaste tiden, men inte idag, för på schemat står en räksoppa med fond gjort på räkskal.
 
Ett tips är att alltid spara och frysen in räkskalen, när Ni äter räkor, det är en bra bas för en smakrik soppa.
 
Det här behövs för 3-4 personer
 
1 kg färska räkor
2 msk olivolja
2 st. finhackade gula lökar
3 msk tomatpuré
4 dl vatten
2 dl torrt vitt vin
3 dl vispgrädde
1 msk cognac
Salt och nymald svartpeppar efter smak
 
 
Här fräser räkskalen i olivolja
 Gör så här:
 1. Skala räkorna och spara skalen, ställ räkorna i kylen.
 2. Fräs räkskalen i olivolja fyra till fem minuter. Tillsätt lök och tomatpuré och fräs ytterligare tre till fyra minuter.
 3. Tillsätt vatten och vin, och låt sjuda tio till 15 minuter.
 4. Sila och häll tillbaka den silade fonden i kastrullen, häll i grädde och låt småkoka tio minuter.
 5. Tillsätt cognac och smaka av med salt och peppar.
 6. Servera och garnera med räkor.
Ljuvligt gott med en macka med avokado
  
Smaklig måltid!
 

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela