Erik Grödahl

Alkohol - världens farligaste drog

Publicerad 2014-12-31 10:17:21 i Allmänt,

Vi är framme vid nyårsafton, årets sista dag, en dag som förknippas med fest och glädje för de flesta, men för andra är det bråk, fylla och tragedier på grund  av alkohol.
 
För mig handlar alkoholen i första hand om njutning och upplevelse även om jag också har gjort mina felsteg genom åren, men det gäller att lära sig av misstagen. När det gäller alkohol förespräkar jag måttlighet, hellre ofta och i små mängder än det klassiska helgdrickandet.
 
Det kan låta konstigt att jag som numera jobbar heltid med mat och dryck vill att människor skall dricka mindre, det är väl som att ta bort min födkrok, men det är faktiskt tvärtom om människor blir mer kvalitetsmedvetna och dricker mindre, så blir det mer jobb för mig eftersom jag enbart jobbar med kvalitet.
 
Genom mitt arbete är jag i kontakt med alkohol i någon form mer eller mindre varje dag och jag ser både medaljens framsida och baksida. Framsidan är ju att få avnjuta ett glas Champagne på nyårsaftonens eftermiddag med goda tillbehör eller testa en öl från ett mikrobryggeri, men det behövs inte mer än så, allt som kommer efter det är berusning.
 
Medaljens baksida ser jag när jag är inne på Systembolaget eller håller provningar. När jag på Systembolaget ser dessa människor som köper sina en eller tre liters förpackningar vin i kartong eller några Sofiero och en Lord Calvert, då vet jag att det handlar inte om njutning. Så länge det här få fortgå är det ett rent hyckleri från Systembolaget att säga att de värnar om folkhälsan, då skulle kartonger, Lord Calvert, Dworek, Sofiero, Harboe, Smirnoff Ice m.m. försvinna från hyllorna, deras enda syfte är att bidra till berusning. Visst är det trevligt med berusning ibland, men det får inte bli en ovana.
Jag ser också baksidan på mina provningar ibland, där någon med lätt skakiga händer väntar otåligt på att få att läpparna skall möta glaset och tyvärr försvinner det mesta ner i munnen på en gång. Detta händer dock i princip aldrig på provningar med Munskänkarna utan det är när jag jär ute och håller provningar för andra grupper.
 
Verkligheten är ju den att om alkoholen skulle uppfinnas idag skulle den med största sannolikhet förbjudas, det är ju världens farligaste drog, så min önskan inför 2015 är drick mindre, men bättre eller avstå.
 
Här på bloggen kommer jag att fortsätta att komma med mat och dryckestips i en kvalitativ anda under 2015 kryddat med lite tankar från vardagen.
Ett stort tack för att Ni har följt mig här under 2014, jag är tillbaka här den 7/1.
Ha ett gott nytt år!
 
 

Eriks julkalender - luckan som inte fanns

Publicerad 2014-12-24 08:50:00 i Allmänt,

Då var vi framme vid julafton, folk har laddat i veckor. Jag såg de första julljusstakarna allhegonahelgen i Piteå, denna julhysteri är sjuk, så mycket tid och pengar som investeras för några timmars samvaro. Det är lite som en OS-final på 100 meter, långa förberedelser för under tio sekunders löpning. Skulle jag få välja skulle vi sluta med julklappar i vår familj, hellre lägga pengarna på en gemensam upplevelse och skänka lite till välgörande ändamål. Det här låter kanske lite präktigt och tråkigt, men om jag fick välja julklapp skulle jag ta det som verkar ouppnåligt. fred på jorden och att människor slipper att leva under förtryck..
 
 
 
Jag blir så illa berörd av alla dessa krig runt om i världen och verkligheten är faktiskt så att alla krig förutom de Ryssland är inblandade i beror på religion, sedan har vi förtrycket i de få länder där kommunismen är styrelseskick.
ISIS framfart i Irak och Syrien, tallibandåd i Pakistan och Boko Harams härjningar i Nigeria är några exempel på dessa religionskrig. Varför skall det vara så svårt att leva i fred? Varför är det så svårt att acceptera att någon har en annan tro? Vi människor är så otroligt fega när det handlar om religion, vi vågar inte ställa oss upp och tycka till om de här religionskrigen, inte ens våra makthavare törs att göra det utan vi blundar bara av rädsla för att kallas rasister. Eftersom vi inte kan rädda världen redan 2015 kan vi väl alla bidra på det sätt vi kan, blunda inte för våld och mobbning när Ni ser det utan agera. Många som överlevde nazisternas härjningar under andra världskriget att de som tigande tittade på var lika medverkande som förövrarna.
Det krävs så otroligt lite för att förändra, tänk tillbaka 25 år i tiden, diktatorn Nicolae Ceasescu i Rumänien håller ett av sina vanliga tal och förävntar sig de sedvanliga applåderna, men istället är det några som börjar bua och fler följer efter, han blir chockad och flyr, men i och med detta är hans era över och inom kort avsätts han och avrättas, Så det räcker med det lilla för att få till en förändring. Det skulle jag vilja se i Nordkorea, ytterligare ett av de länder som kapitalt har misslyckats med kommunism, nej nu räcker det...
 
Med dessa ord vill jag önskar Er alla en god jul.

Eriks julkalender - lucka 44

Publicerad 2014-12-23 10:45:00 i Allmänt,

Jag trodde att min matematik var min grej i livet, men inser att det blev räknefel när det handlar om luckorna på Eriks julkalender, jag räknade de till 44 och där är vi idag, dagen innan julafton och det innebär att denna julkalender slutar dagen innan julafton, Ni är alltså framme vid den sista luckan. Det har varit en trevlig resa mot jul och i morgon skall jag dela med mig av vad jag skulle velat ha i min julkalender.
 
 
Jag avslutar denna resa med Midtfyns Jule Stout från Danmark (varunr 11366, pris 39,90), ytterligare ett av dessa "All inclusive öl", för här är det allt i ett, öl, kaffe och dessert. Den är mörk som en novembernatt efter E4:an mellan Umeå och Skellefteå, men där upphör också likheterna, för i motsats till denna vägsträcka så är det här en positiv upplevelse. Här finns en läcker skumkrona, en komplex doft med toner av söt lakrits, mörk choklad och nyrostat kaffe. Smaken är kraftfull, gommen möts av en kaffebeska, det finns inlsag av lite ingefära, kanel och mörk choklad. Eftersmaken är lång och harmonisk, en perfekt öl att inleda dan för doppardan i väntan på Bingolotto, Niepoorts LBV 2009 och en rumstemperarad hårdost.

Varför räknas Abega Aregawi som svensk och får stanna samtidigt som lilla Maria hotas av utvisning?

Publicerad 2014-12-22 20:50:00 i Allmänt,

Två dagar före julafon är det inte rätt tid att lägga en värdering i vem som är svensk och vem som är inte svensk, men en viss ilska växer inombords när jag tänker på fallet Abeba Aregawi, det känns som att Sverige är lite "Qatar light". Qatar är ett land som mer eller mindre aldirg har lyckats ta fram egna idrottsutövare, men har köpt till sig Kenyaner som har fått medborgarskap med vändande post. Vi har liknande exempel i Sverige det senaste decenniet Ludmilla Engquist och Abeba Aregawii. I Ludmillas fall har jag egengligen inga synpunkter eftersom hon fortfarane bor och verkar i Sverige, men det största skämtet är fallet Abeba Aregawi, hyllad för sina framgångar som svensk friidrottare genom ett "skenäktenskap", hur många gånger har hon varit med i ett svenskt mästerskap i friidrott sedan hon fick sitt medborgarskap? Sedan har vi lilla Maria, född i Sverige, som skall utvisas till ett land som hon aldrig har besökt, förmodligen får hon fortsätta sitt liv på ett barnhem, hur tänker de som beslutar om människors framtid, varför får Abega Aregawi stanna, men inte lilla Maria? Svenska myndigheter, gör om och gör rätt!

Eriks julkalender - lucka 43

Publicerad 2014-12-22 09:45:00 i Allmänt,

Förra lördagen hade jag en sherryprovning i Skellefteå och återigen fick jag bekräftat för mig själv vilken fantastisk dryck det är. Många förknipper sherry med blåhåriga damer och en dammig blå flaska, men det är så långt ifrån sanningen det går att komma, den sötsliskiga Bristol Cream kan få vara för min del. De olika typerna Fino, Manzanilla, Amontillado, Palo Cortado, Oloroso m.fl är fantastiska måltidsdrycker till olika typer av mat. Själv är jag mest förtjust i Fino och Manzanilla, som är samma typ av sherry, men kommer från olika delar av sherrydistriktet, vilket gör att karaktären är lite olika, men vad som är säkert är att de är knastertorra. Servera dem iskalla till salta mandlar, oliver, Jamon Serrano m.m., det blir fantastiska smakkombinationer, men det är också som jag skrev förra onsdagen, den perfekta drycken till inlagd sill. Från provningen i Skellefteå fick jag med mig en flaska La Goya Manzanilla Pasada (varunr 76212, pris 83,-, säljs bara i kollin om 6 flaskor, men är bra att ha hemma).
 
Det är en härlig doft av sälta, nötter och örtkryddor, munnen möts av en härlig syra med en touch av lite citrus och mandlar med en tydlig beska. Vi drack denna till sushi i fredags.Vi hade valt olika typer av lätt halstrad lax och tillsammans med en mixen av wasabi och soja blev det klockrent. När jag satt och njöt av detta, då gav jag mig själv ett löfte om att inom de närmaste 18 månaderna göra en resa till Jerez, som avslutas med några dagar i Sevilla, där det blir tapas och Manzanilla från morgon till kväll. Hänger du med?
 

Eriks julkalender - vecka 41

Publicerad 2014-12-20 12:00:00 i Allmänt,

Ett av många bra småbryggerier i Sverige är Dugges Ale & Porterbryggeri och det är en fröjd att läsa baksidesetiketten på deras Dugges Christmas Idjit (varunr 11340, pris 32,50):
 
En "Imperial Stout" med potens. Svart som natten och stark som synden, framkallar den kraftiga känslor och värmer hjärtan. Kan med fördel användas för att bota kallt sinnelag.
 
Jag kunde inte ha skrivit det bättre själv. Det här är ett kraftpaket både vad det gäller doft och smak. Doften är lätt rökig med inslag av sötma, mörk chodklad och nyrostat kaffe. I munnen möts tungspetsen av en lätt sötma, munnen fylls sedan av mörk choklad, kaffe och lakrits. Den långa eftersmaken som sedan ligger kvar påminner om när jag har rökt en bra rullad cigarr eller sugit på en Haupt saltlakrits i sängen, båda framkallar positiva minnen. När jag avnjuter den här typen av öl, funderar jag över varför det överhuvudtaget finns Budweisser och Sol? Det här är världsklass mina vänner, köp, luta dig sedan tillbaka i favoritfåtöljen med en bra bok eller ett magasin samtidigt som du avjunter detta elixir, du har en helkväll för 32,50.
 
 

Eriks julkalender - lucka 40

Publicerad 2014-12-19 10:42:59 i Allmänt,

I dag är det giganternas kamp, St Peter mot St Erik, vi kan se det som en kamp mellan mig och min vän Peter, vi kan också se det som en förmatch till kvällens handbollssemifinal mellan Sverige och Norge eller ett provval inför nyvalet i mars mellan de rödgröna och alliansen. Min vän Peter företräder Sverige och de rödgröna och jag företräder Norge och alliansen.
 
Flaskorna är väl också en spegelbild på oss, jag den lite smalare till vänster och den lite större Peter till höger, men då är det dags att starta matchen.
 
St Peter's Winter Ale (varunr 11331, pris 27,90) har en komplex doft med toner av gräddkola, mörkt bröd, bränt socker och torkad frukt. Den är väldigt smakrik med toner av gräddkola, mjölkchoklad och mörkt bröd, lång och härlig eftersmak. Den här skulle jag absolut välja som "Husets öl" om jag hette Peter.
 
Jag har gjort det "förbjudna" och låtit en kändis representera mig, jag valde S:t Eriks & Mathias Dahlgrens Winter DIPA (varunr 11344, pris 29,90), här är doften lite friskare med toner av humle, citrus, tropisk frukt och agavesirap. Smaken är spänstig med en bra humlebeska som integreras väl av de härliga tonerna av citrus och mörk choklad. Den här ölen skulle jag kunna ha som min husöl, vilket är ett bra betyg.
 
Ja vem vinner? Det är en smaksak egentligen, men ölen är verkligen representiva för mig och Peter, hos Peter är det bränt socker, gräddkola och mjölkchoklad och ett lägre literpris medan jag har lite mer humletoner, tropisk frukt och mörk choklad, det är verkligen en spegelbild av Peter och mig, köp båda så kan du tycka till om vem du gillar bäst.
 
Vad säger det inför kvällen då? Det blir en jämn match mellan Norge och Sverige, jag håller självklart på Norge, men vinner Sverige så blir jag inte ledsen för det, skulle gärna sett Norge, Sverige och Danmark som tre av de fyra semifinallagen, lag som betår av naturliga jordnära kvinnor jämfört med de uppumpade brutala spelarna i exempelvis Serbien och Montenegro.
 
Och vad säger ölen om det framtida valreslutatet? Det kommer att bli jämnt och det är en smaksak vem du vill skall styra Sverige, i slutändan så skiljer inte politiken så mycket mellan de olika blocken.
 
Ha en trevlig start på helgen!

Eriks julkalender - lucka 38

Publicerad 2014-12-18 15:04:37 i Allmänt,

Italien och Italienare är svåra att inte tycka om såfrämt att de inte är motståndare till ens favoritlag på fotbollsplanen. Sen kanske det är svårt att se italienera som en homogen grupp med tanke på att det även inom regionerna fortfarande finns konflikter, som den i Toscana mellan Siena och Florens. Men tittar vi till mat och dryck så är det ett av himlarikena på jorden. Som läsare här på bloggen har Ni förstått att jag har många favoritproducenter i Italien och en av dem är Allegrini, jag minns som i går (det är ju inte mer än snart fem år sedan) när Marilisa Allegrini trampade in i vårt köp med skorna på tre dagar efter det att Elizabeth hade fötts, min fru Sofia var inte så familijär med den situationen, men det är ju på det viset att de har på sig skorna inomhus, även om det finns sand under sulorna och det är den 20 februari 2010. Sedan följde en trevlig eftermiddag tillsammans med lunch hemma hos oss och provning med vår Munskänkssektion. Allegrini producerar bra viner i alla prisklasser och de har ett riktigt fyndvind även om jag ogillar att använda det uttrycket och det är deras Allegrini Valpolicella Superiore 2012 (varunr 6010, pris 105,-).
 
 
Ett klassiskt vardagsvin med härliga toner av körsbär, örtkryddighet och choklad, bra balans i munnen mellan fruktsyran och de väl integrerade tanninerna, Passar utmärkt till en hemlagad Pizza med mycket ost eller en pasta med lite syrlighet, några flaskor hemma kan rädda den tråkigaste vardagskväll.

Det pågår ett "krig" i Sverige, men det finns hopp

Publicerad 2014-12-18 07:46:34 i Allmänt,

Jag är den förste att fördöma Björn Söders uttalanden, men visst måste det finnas en måtta på hur folk reagerar. Jag och min familj ligger ju verkligen i riskzonen eftersom jag har norskt pass och Sofia och Elizabeth har estniskt, men jag skulle aldrig sjunka till en så låg nivå att jag vräker ut mig en massa skit mot honom. Facebookflöderna är fulla av fördömanden. Jag har sagt det förrut och säger det igen, ju mer folk engagerar sig mot dem ju fler sympatisörer får de. Jag blir beklämd när en riksdagspolitiker som Rossana Dinamarca vägrar tilltala honom med Herr Talman och andra politiker pratar samiska med honom. Det innebär att de går ner på samma sandlådenivå som Bjrn Söder. All heder till talmannen Urban Ahlin som säger att det skall pratas svenska i riksdagen.
Kan vi inte bara låta SD vara, bemöta deras idiotiska uttlananden med tystnad och respektera demokrati. Ett krig börjar alltid med muntliga konflikter, men om det bara är en som träter då blir det inget krig. Det är bättre att vi lägger vår energi på vettiga saker, som att engagera oss i att låta Maria få stanna i Sverige, den typen av engagemang gör mig uppriktigt glad och då hyser jag hopp för framtiden.
Nu fortsätter vi denna dag i en positiv anda.

Eriks julkalender - lucka 38

Publicerad 2014-12-17 14:45:00 i Allmänt,

En vecka återstår till julafton och vi är framme vid lucka 38. Förra lördagen hade jag en rom och chokladprovning för ett företag här i Piteå. Jag är inte känd som en "trygghetsnarkoman" så provningar ger mig möjlijgheten att testa nytt istället för att alltid satsa på säkra kort. I provningen hade jag med två sorter som jag inte hade provat tidigare Doorly's XO Fine Old Barbados Rum (varunr 538, pris 389,- ) och Rum Plantation 20th Anniversary Extra Old (varunr 509, pris 499,-), båda med ursprung Barbados, så det är den brittiska stilen som gäller.
 
 
Doorly's fick mig genast att tänka på julen med dofter som mandelmassa, apelsin och torkad frukt. Trots att det på Systembolagets hemsida står att den innehåller mindre än 3 gram socker/liter (en copy paste som gick fel, bör nog ligga på ca 25 gram/liter), så mötes tungspetsen av en inbjudande sötma och jularomerna följer med in i munnen, eftersmaken är lång och mjuk, servera till en chokladmousse.  För priset 389 kronor är det ett bra köp. Både min och sällskapets favorit var Rum Plantation 20th Anniversary Extra Old. Jag har tidigare smakat några av deras enklare typer och de har varit lite för söta för min del. Den här däremot var riktigt bra, komplex doft med toner av bränt socker, torkad tropisk frukt och lite fatsötma. I smaken finns lite vaniljsötma, den långa eftersmaken domineras av aromer från mjölkchoklad, agavesirap och torkad frukt. Prova den till en romtryffel eller en bit Amadei Blanco di Criollo. I valet mellan dessa två väljer jag definitivt Plantation. Den är 110 kronor dyrare, men det är bara 1,57 per centiliter och frågan du kan ställa dig är, vad kostar en cl på krogen?

Eriks julkalender - lucka 37

Publicerad 2014-12-16 20:49:00 i Allmänt,

Årets sortiment av julöl måste vara det bästa någonsin och det har varit riktigt trevlig upplevelse att prova igenom dessa. Till nästa år skall jag sätta ihop en provningsgrupp som träffas ett par gånger och testar tillsammans. Många av de ale jag har testat är smakrika och alkoholstarka och man sitter med en mättnadskänsla redan efter en halv öl, bra både för folkhälsan och plånboken.
 
 
Hibernation Ale (varunr 11332, pris 29,90) från Great Divide Brewing Co i Denver, Colorado är ytterligare en av dessa smakbomber. Doften är komplex med söta toner och inslag av smörkola, nyrostat kaffe och tropisk frukt. Komplexitetn följer med i munnen, där finns en härlig kombination av mörk choklad, smörkola och saltlakrits, eftersmaken är lång och behaglig.  Jag kommer definitivt och köpa några flaskor till och spara till sommaren. De kommer jag att servera sval, sätta mig på bryggan i Mehikoorma och titta ut över Peipsi Järv och långsamt avnjuta en cigarr, det är livskvalitet mina vänner.

Varför så sur och otrevlig?

Publicerad 2014-12-16 09:42:40 i Allmänt,

Två gånger inom loppet av 16 timmar har jag råkat ut för sura och otrevliga människor, för mig som är en glad och positiv människa är det svårt att förstå hur folk kan bete sig på det viset.
 
Första gången var i går eftermiddag när min fru skulle hämta ut ett paket på COOP här i Piteå. Hon möts av en otrevlig och arrogant kvinna bakom disken, som inte visar någon vilja att hjälpa till, det är lite på det viset "måste du verkligen hämta dina paket här?". Men det var inte slut med det, när min fru frågade om de hade poletter till kundvagnarna svarar hon: "SÅNT HAR VI INTE HÄR!!!. Är det så en kund bemöts? Hon passar definitivt inte att jobba i en förbutik där du möter kunder hela dagen och detta var ingen engångsföreteelse. Det finns två typer av personal i förbutiken på COOP, några som inte kan stava till service och några som är väldigt trevliga och hjälpsamma. Jag påpekade detta för ett år sedan, men ingen förbättring har skett. Om man inte trivs, är det inte bättre att byta jobb? Har inte människan förstått att ett leende smittar?
 
Andra gången var nu på morgonen. Jag var ju orsaken till det hela eftersom jag skulle lämna av ett paket och parkerade in en bil på en parkeringsplats (det var ingen i bilen), när jag kommer tillbaka 3-4 minuter senare är bilen på väg ut. Ut från huset kommer en äldre kvinna och skriker som en galning, jag förklarar och ber om ursäkt, men hon fortsätter skrika på mig. Av vilken anledning? Jag vet inte hur många gånger jag har blivit inparkerad när vi bodde på Prästgårdsgatgan, men det finns inte i min tankevärld att börja skrika. Är det bristen på ordförråd som gör att folk beter sig på det viset?
 
Att folk har en dålig dag, känner sig stressad m.m. har jag full förståelse för, men detta lågbegåvade beteenede har jag väldigt svårt för, gör om gör rätt, vi får en så mycket trevligare värld att leva i om vi är glada och trevliga mot våra medmänniskor, möter dem med blicken och ler, det värsta är att jag sitter och ler när jag tänker på dessa två människor. "Keep on smiling".
 

Eriks julkalender - lucka 36

Publicerad 2014-12-15 20:59:00 i Allmänt,

En av mina favoritproducenter i Chianti Classico är svenska Terreno, som finns i byn Greve in Chianti.  Terreno är en av de kvalitetsproducenter som har tappat en del försäljning i på Systembolaget p.g.a. av den nya sortimentspolicyn. Verkligheten är sådan är när sortimentet till stor del bygger på efterfrågan då ersätts kvalitetsvinerna av kändisviner och allehanda konstiga boxar. Tidigare fanns deras Chianti Classico (varunr 2373, pris 99,-) i det ordinarie sortimentet och på hyllorna i de flesta butiker numera finns de på ett fåtal hyllor, tragiskt för vinälskarna att en sådant vin har knuffats ut viner med etiketter som pryds av Maria Montazami och Per Morberg, tyvärr säger det mycket om hur lättlurade svenska folket är.
I fredags besökte jag deras kontor i Stockholm och fick ett varuprov på årgång 2010 av deras Chianti Classico Riserva (varunr 87436, pris 179,-).
 
 
Det var en riktigt bra vinår i Greve in Chianti och vinet som är en bladning på 90 procent Sangiovese och 10 procent Cabernet Sauvignon är trots sin ungdom drickmoget. Låt det luftas i glasen eller karaff 30 minuter, så möts din näsa av en komplex doft av körsbär, läder och choklad. Den relativt höga fruktsyran tillsammans med strävheten gör att det behöver lite mat för att mjukas upp, det räcker med lite prosciutto med några droppar olivolja, känner du för att stå lite längre i köket gör en svamprisotto, en lammstek eller till oxfilén på nyårsafton. Köp hem några flaskor av deras vanliga Chianti Classico så du har till vardagspastan och några riserva till lite finare tillfällen.
 

Eriks julkalender - lucka 35

Publicerad 2014-12-15 19:30:00 i Allmänt,

Julmust är gott, men efter att ha satt i mig mer än 50 cl av Nygårda Julmust på lagrad på Bourbonfat (varunr 1972, pris 29,90) är det bara att konstatera att detta inte är "my cup of tea", kände mig helt uppumpad i kroppen efteråt och den påföljande bilresan till Luleå blev en pers.
 
 
 
När väl denna känsla hade släppt kan jag nyktert konstatera att det här var min favorit bland de två typer av lagrad julmust som finns på Systembolaget. Den var mycket mera finstämd än den som hade lagrats på romfat julkryddigheten kom mer till sin rätt här. Jag köper nog ett par flaskor till, men håller mig till 20 cl nästa gång.

Eriks julkalender - lucka 34

Publicerad 2014-12-15 16:13:00 i Allmänt,

På min hemresa från Stockholm i lördags gjorde jag ett stopp för en Sherryprovning hos Munskänkarna i Skellefteå. Innan provningen var jag hemma hos sektionsordförande Anna Karin Nilsson och hennes man Fredrik. Förutom att vi alla är mat och vinintresserade finns också det gemensamma intresset för kvalitetsöl och jag fick lyckan att prova en Mikkeller Nelson Sauvignon (varunr 11748, pris 149,-), det är en av få öl som har fått 100 poäng på www.ratebeer.com. Jag beskrev den själv i går som en "Sotomayoröl" döpt efter världsrekordhållaren i höjdhopp Javier Sotomayor, det är många som har försökt, men det är ingen som har hoppat högre.
 
 
Doften är komplex med tydliga toner av citrus, tropiska frukter och torrt gräs, finns en del animaliska dofter som får en att tänka på druvsorten Cabernet Sauvignon (CS), även om humlesorten som används Nelson Sauvion är döpt efter CS' mamma Sauvignon Blanc. Komplexiteten följer med i munnen tillsammans med tonerna av citrus och tropisk frukt. Den här avnjuts bäst i ett stor Cognacskupa eller i ett trappistglas, servera den mellan 10 och 14 grader. Om jag skulle tänka egoistisk skulle jag sitta och avnjuta den i min ensamhet till en bra fotbollsmatch med avspark 13.45, men jag är en generös människa som gillar att dela med mig, så de flaskor jag har beställt kommer att avnjutas tillsammans med personer som har förmågan att uppskatta kvalitesöl, en delad upplevelse är ju en dubbel upplevelse. En del kanske tycker att 149 kronor för 75 cl är dyrt, men vad får du för samma pengar på krogen?
 

Eriks julkalender - lucka 33

Publicerad 2014-12-15 11:04:00 i Allmänt,

I torsdags hade vi planeringsmöte inför "Vinets dag" och då brukar vi alltid att få testa någon spännande Champagne, så även denna gång. Guy Charlemange Grand Cru Mesnillésime 2003 (varunr 77171, pris 499,-) var fantastiskt god.
 
Jag skulle gärna kunna tänka mig att inleda nyårsafton med denna. Torr och frisk med härliga toner av mineral och choklad. I munnen känns syran krämig och det är en lång och härlig eftersmak. Det är en Blanc de Blancs från 60-åriga stockar från Le Mesnil Sur Oger. Den har lagrats fem år efter andra jäsningen. Det finns lagringspotential, så lika väl som att du inleder denna nyårsafton med denna kan du vänta till 2024 eller 2034 om du har bra lagringsförhållanden. Min rekommendation är beställ, innan den tar slut.

Eriks julkalender - lucka 32

Publicerad 2014-12-15 10:41:00 i Allmänt,

I går provade jag en intressant öl, Chimay Blå 2003 (varunr 89080, pris 59,90), baksidesetiketten skulle nog skrämma många, minst hållbar till 2008, det är ju sex år sedan.
 
 
Vad händer egentligen med en öl när den har lagrats länge? I vanliga fall när man häller upp en Chimay Blå så bildas det en tjock skumkrona, här blir det ett lätt pys och sedan är skummet borta. Den normala mörka färgen med dragning mot svart är numera mörkbrun. Doften är ganska bränd, lite starkvinston, men även lakrits, jag gillar doften. I munnen har kolsyran mer eller mindre försvunnit och det infinner sig en mjuk känsla och aromer av salt lakrits och mörk choklad sprider sig i munnen. Jag provade den tillsammans med vit chokladmousse och Chimaytryffel och det smälte i munnen. Gör gärna en egen provning där du jämför en Chimay Blå av senast tillgängliga årgång med denna för att se utvecklingen över tid.

Eriks julkalender - lucka 31

Publicerad 2014-12-10 15:38:00 i Allmänt,

I går var jag till Norrtälje och höll en provning på temat "Viner till julbordet", traditionen säger ju julmust, öl och snaps, men det är så att vinerna lyfter julbordet till nya höjder. Här nedan följer en kort sammanfattning på vilka viner som passar till vilka rätter. Om Ni skall välja två viner, ett rött och ett vitt, föreslår jag en Gewurztraminer och en Pinot Noir. Gewurztraminer fungerar bra till alla fiskrätter.

Inlagd sill

 Som omväxling till öl och snaps, prova en torr sherry till den inlagda sillen (traditionell).

Nr

Vin

Pris

8201

La Guita Manzanilla (halvflaska)

51,-

76306

Tio Mateo Fino

109,-

Till senapssillen fungerar det bättre med en Gewurztraminer.

Ål/gravlax

Här passar det utmärkt med en Gewurztraminer från Alsace eller en Grüner Veltliner från Österrike. Grüner Veltliner vinet passar perfekt tillsammans med gravlaxsåsen.

Nr

Vin

Pris

2187 Comtes d'Isenbourg Gewurztraminer 115,-

2910

Bründlmayer Grüner Veltliner

129,-

Rökt lax

Den feta rökta laxen behöver en fet Pinot Gris.

Nr

Vin

Pris

70496

Wolfberger Les Festives Pinot Gris (magnum)

352,-

2190 Pierre Sparr Pinot Gris Réserve 129,-
Inkokt lax

Den inkokta laxen trivs med Riesling, vill Ni ha en med petroleumkaraktär välj Cockfighters.

Nr

Vin

Pris

5818

Georg Breuer Terra Montosa

199,-

81488

Cockfighter's Ghost Riesling

159,-

Janssons frestelse

Här passar det utmärkt med en Sancerre, Beujolais eller en Pinot Noir (se Köttbullar/Prinskorv/Julskinka). MIn favorit i går var Pinot Noir.

Nr

Vin

Pris

74262

Sancerre La Bourgeoise

245,-

70928

Brouilly

195,-

Köttbullar/Prinskorv/Julskinka

En fruktig Pinot Noir från Nya Världen är det perfekta sällskapet.  

                     

Nr

Vin

Pris

6380

Buena Vista Carneros Pinot Noir

175,-

74149

Schubert Marions Vineyard Pinot Noir

309,-

 Lutfisk

Lutfisken skall serveras med bacontärningar och karamelliserad Bechamelsås. Det bästa alternativet är ett sött vin.

Nr

Vin

Pris

2741

Nederburg Noble Late Harvest (halvflaska)

79,-

88876

Kracher Beerenauslese Cuvée

199,-

Lagrad hårdost/risgrynsgröt

Den rumstempererade hårdosten eller gröten skall serveras med rött portvin eller vin av portvinstyp.

Nr

Vin

Pris

12109

Allesverloren Fine Old Vintage

145,-

76228

Niepoort Late Bottled Vintage

182,-

Eriks julkalender - lucka 30

Publicerad 2014-12-09 09:24:00 i Allmänt,

"Gör om gör rätt" är ju ett uttryck som har blivit allt vanligare. När det gäller smak är det svårare att säga vad som är rätt eller fel, det handlar trots allt om en subjektiv bedömning. I går hade jag en glögg- och smakprovning i Umeå och i motsats till de flesta, som jag känner, så serverar jag glöggen lätt kyld eller rumstempererad. Det blir betydligt bättre smakkombinationer då. Det här med varm glögg, russin och mandlar inomhus är inget som tilltalar mig, däremot utomhus på Skansens julmarknad eller på skyltsöndag föredrar jag den varm, det är lite så att var sak har sin tid. Här kommer jag att dela med mig av vad vi provade i går, så att Ni får lite tips inför glöggminglet hemma, våga testa något nytt. Vi börjar med glöggsorterna.
 
 
 
 
Blossa 14 Lavendel (varunr 76600, 97,-)
Jag tycker att Altia har lyckats riktigt bra med årets Blossa, kombinationen klassisk glöggkrydda i kombination med lavendel är inbjudande och det är lätt att drömma sig bort. Servera den sval. Köp några flaskor och servera med en isbit som apertif på sommarpartyt.
 
Tégner & Son Wilckens Fat Starkvinsglögg (varunr 96002, pris 79,-)
För mig var den här bäst i klassen av de vi provade. Skall du köpa en glögg, välj denna. Stor doft av mörka söta bär, apelsinskal och glöggkryddor. Sötman (180 gr/l) är väl inlindad och blir inte så framträdande. Fungerar att serveras både sval och varm.
 
Dufvenkrooks Orginal (varunr 96009, pris 77,-)
Doftar som en pepparkaka, här finns det kanel, kryddnejlika och ingefära så det sjunger om det. Kraftfull smak, där de har lyckats få fram strävheten trots sötman. I klass med ovanstående. Kan serveras både sval och varm.
 
Vinfabrikens Starkvinsglögg Choklad & Vanilj (varunr 96032, pris 79,-)
Jag älskar choklad, men det här blev lite för mycket för mig. Den är välgjord och balanserad, men vill jag ha choklad, då äter jag choklad alterantivt dricker varm choklad med en klick vispgrädde. Bra som smaksättare i tryfflar och passade bra till desserterna.
 
Tilltugg

 
Vit Chokladmousse med romrussin och pepparkakssmulor (Från Allt om Mat Julspecial 2014)
Det här räcker som dessert för 8 personer och tilltugg till minst 20.
 
4 dl vispgrädde
300 gram vit choklad
2 ägg
2 dl turkisk yognurt
 
Romrussin
1 dl rårörsocker
1 dl vatten
1 dl rom
2 dl ekologiska russin
 
Garnityr
Krossade pepparkakor (kör i matberedare med kniven)
 
Gör så här:
  1. Romrussin: Koka rårörsocker och vatten. Häll i rom och russin. Låt dra ett par timmar.
  2. Vispa grädden fast. Smält chokladen över vattenbad eller i micron. Vispa äggen och tillsätt chokladen snabbt under kraftig omrörning. Blanda i youghurten och vänd till sist ner grädden. Häll moussen i en skål. Låt stå i kylen minst två timmar.
  3. Toppa moussen med romrussin och krossade pepparkakor.
Denna dessert gick bra ihop med alla ovanstående glöggsorter, min personliga favorit var tillsammans med Blossa 14.
 
Blåmögelostcheesecake med fikonmarmelad (Från COOPs nya mer Smak)
Det här receptet räcker till 16 större bitar eller 40 mindre portionsbitar.
 
100 gram smör
300 gram pepparkakor (hembakade)
250 gram gräddig blåmögelost, exempelvis Saint Agur eller Papillon
300 gram cream cheese
2 dl fikonmarmelad
 
Gör så här:
  1. Smält smöret. Mixa pepparkakorna i matberedare och häll i smöret. Tryck unt blandningen i en form med avtagbara kanter, cirka 24 cm diameter. Tryck hårt så att botten blir kompakt.
  2. Mixa blåmögelost och cream cheese till en kräm. Bred ut över bottnen och läta ut med en slickepott.
  3. Värm marmeladen i mikro eller försiktigt i en kastrull på låg värme. Häll marmeladen på cheesecaken och ställ in i kylen minst ett par timmar.
Mögelost och glögg är en klassiker och den här fungerade klockrent till Tégner, Dufvenkrook och Blossa 14.
 
Rökt lax på knäckebröd med creme cheese
Smör en bit knäckebröd med creme cheese och toppa med rökt lax. Går utmärkt ihop med Blossa 14.
 
Brieost på surdegskex med tryffelhonung
Välj en bra Brie, inte ett halvkilo för 19.90. Lagra den gärna ett par veckor efter bäst före datum, då är den som bäst. Perfekt ihop med Blossa 14.
 
Baconlindad dadel
Välj färska dadlar, linda med en halv skiva bacon, kör i ugnen på 225 grader i 10-15 minuter. Gick bra ihop med Tégner, Dufvenkrook och Blossa 14, kombinationen sött/salt är oslagbar.
 
Glöggtryffel 20 st
150 gram mörk choklad av bra kvalitet
1 dl grädde
1 msk agavesirap eller honung
2 tsk osaltat smör
1 msk glögg
Polenta
 
Gör så här:
  1. Bryt chokladen i mindre bitar och lägg i en bunke tillsammans med smöret.. Koka upp grädde och agavesirap/honung och häll över chokladen, rör ihop till en jämn smet, tillsätt glöggen och blanda väl.
  2. Ställ i kylen över natten. Rullar till små bollar, häll lite polenta i en plastpåse, lägg i tryfflarna (6-10 åt gången) och skaka.
Gillar du sötma, fungerar den perfekt med chokladglöggen, annars är Tégner eller Dufvenkrook de bästa alternativen.
 
Lagrad prästost i dadel
Skär små bitar av lagrad prästost och lägg i rumstemperatur minst sex timmar, lägg dem i en dadel. Välj mjuka dadlar, exempelvis Änglamark eller ICAs ekologiska.
Går bra ihop med Blossa 14, Tégner och Dufvenkrook.
 
Då har Ni förutsättningarna för ett bra glöggmingel, lycka till!
 
 
 
 
 
 
 

Eriks julkalender - lucka 29

Publicerad 2014-12-08 23:20:40 i Allmänt,

Måndag kväll igen och när den här dagen övergår till tisdag återstår bara en måndag till innan det är dags för julledighet. Under min tid som anställd var måndagen veckans bästa dag, det var ju en hel vecka till nästa måndag. Numera kan det vara helg mitt i veckan och det tycker jag är trevligt. I dag har jag gjort min sista resa till Umeå för det här året och efter ytterligare 46 mil på mörka vägar, så längtar jag efter snö. Visst är det härligt att köra på torra vägar, men mörkret kan få den mest positiva människa att bli deprimerad. Klockan har passerat 23 och det är tyst i huset. Jag sitter och planerar morgondagens provning av julbordsviner i Norrtälje, efter det återstår det en Stockholmstripp på torsdag-fredag och en dagstur till Göteborg nästa torsdag innan jag har flugit klart för i år.
 
Efter närmare fem timmars ensamhet i bilen med radion som enda sällskap behövde jag någon att umgås med innan jag kryper ner i sängen och i kylen tittade en flaska Mohawk Blizzard (nr 11349, pris 29,70) inbjudande på mig.
 
Efter några sippar är det bara att konstatera att det var ett bra val, ok den var lika mörk som vägen mellan Umeå och Skellefteå, men skummet lyste upp tillvaron. Doften är komplex med toner av kalljäst svartbröd, mörk choklad och sirap. Smaken har en bra balans mellan sötma och beska. Jag antog utmaningen på baksidesetiketten att prova den till en chokladdessert, den passade perfekt till min chokladtryffel smaksatt med chokladglögg. Jag måste citera baksidesetiketten: "Drick den till julkonfekten, till chokladdesserten, eller på egen hand när släkten åkt hem", jag instämmer till fullo med det sistnämnda, den här skall inte delas med någon annan, vissa upplevelser skall man dela bara med sig själv.

Eriks julkalender - lucka 28

Publicerad 2014-12-08 23:02:41 i Allmänt,

Dags för en djupdykning i det alkoholfria sortimentet igen och i helgen provade jag Nygårda Julmust Lagrad på Romfat (nr 1961, pris 29,90). Doften fick mig att tänka tillbaka på den tid jag åt ärtsoppa ett par gånger per månad, alltså punsch och när jag kände den doften blev de andra dofterna sekundära, men den var inbjudande.
 Andra skulle förmodligen associera till arrak, men jag har druckit mer punsch än jag har ätit arrakbollar, så därför blev det så. Sötman i smaken var väl integrerad och upplevdes inte sliskig på det sätt som jag upplever massproducerad julmust som finns i våra stormarknader. Min ända farhåga inför framtiden är att det är Spendrups som producerar den, kvalitet i småskalig upplaga är inte deras varumärke. Jag kommer definitivt att köpa några flaskor till och ta med mig till Estland till julfirandet.
 

Eriks julkalender - lucka 27

Publicerad 2014-12-07 10:11:55 i Allmänt,

I går var det en sådan härlig intensiv arbetsdag med hög puls hela dagen. Två aktiviteter, en rom och chokladprovning på eftermiddagen och Munskänkarnas julfest på kvällen. Jag hade valt Kroatien som tema på julfesten och det blev uppskattat. För mig är det viktigt att det är "all in", det skall inte bara vara viner från Kroatien utan även maten skall komma därifrån i den mån det är möjligt. Till förrät blev det en kall tallrik med tryffelost, Kulin salami, Prosciutto Vostane och räkor med tryffelmajonäs, tilltugg som satt som hand i handske till vinerna. Varmrätten blev Žgvacet med fuzi, en långkokt gryta på högrev, röd lök, morötter, vin, fond och tomatpuré, enkelt och fantastiskt gott som serverades med fuzi, som är pasta från Istrien. Det är mycket logistik att hålla ihop en sådan tillställning för 40 personer, så för mig är det en självklarhet, att spotta och vara bilburen en sådan kväll, men belöningen väntade runt hörnet. När jag kom hem efter midnatt fick jag min egentid och hur spenderade jag den?
 
 
 
Jag valde att tillbringa den närmaste halvtimmen med Evil Twin Christmas Eve at a NYC Hotel Room (varunr 11351, pris 29,90), det låter mer som en skräckfilm, men det här var så långt ifrån skräck man kunde komma, denna Imperial Stout från Evil Twin Brewing var ett angenämt sällskap. Svart som en snöfri natt i Norrbotten i början av december, stort doft av nyrostat kaffe, mörkt bröd och choklad, komplex smak med inbjudadande sötma och stor fyllighet, en lång eftersmak med aromer av ristretto och mörk choklad. En fantastisk start på söndagen, min rekommendation är KÖP!!!!

Eriks julkalender - lucka 26

Publicerad 2014-12-05 21:40:52 i Allmänt,

Fredagstemat hittils i julkalendern har varit Champagne och vi fortsätter på det spåret, dock inte drycken utan bara namnet, för bakom lucka nr 26 döljer det sig en Cognac. När jag håller Cognacsprovningar och provningsdeltagarna får höra Grande Champagne och Petite Champagne tror det att det har något med Champagne att göra, men det är bara namnen på de två finaste distrikten i Cognacsregionen som ligger närmast staden Cognac. Samma missuppfattningar finns kring Cognac, det pratas om spansk Cognac m.m., Cognac är ett vindestillat från regionen Cognac i Frankrike, svårare än så är det inte.
Ett av mina favorithus i Cognac är Delamain, kvaliteten är alltid hög och när det går mot jul brukar jag alltid beställa en flaska av deras julcognac och jag blir lika nöjd varje år. Delamain Christmas XO (varunr 89000, pris 479,-) var inget undantag.
 

Doften påminner om gårdagskvällens julpyssel i köket,  då vi rullade in hasselnötter i mandelmassa och doppade i smält choklad, dock är komplexiteten "lite" större. Munnen möts av värme och fantastiska aromer, här finns hasselnötter, choklad, kryddighet och torkad frukt, eftersmaken är lång och ljuvlig. Vill du till sjunde himlen? Prova den tillsammans med en bit Amadei Porcellana, en bit Cognactryffel eller lite chokladmousse.
Skall du köpa ett destillat den här julen, välj Delamain Christmas XO.

Eriks julkalender - lucka 25

Publicerad 2014-12-04 21:30:00 i Allmänt,

Alla gillar väl två för priset av en och det är precis så jag upplever O'Hara's Christmas Velvet (varunr 11324, pris 22,50). Vi ölälskare förknippar Irland med stout och man blir lycklig bara genom att titta på glaset.
 

Färgen är så nära svart det går att komma och det är en fin skumkrona. När jag doftar blir jag lite osäker över vart jag är, på en espressobar där doften av pressade bönor ligger i luften eller håller jag en chokladprovning där jag doftar på en Porcellana från Amadei? Det är lätt att känna sig splittrat, det här är inte två för priset av en, det är tre för priset av en, stout, kaffe och choklad i en snygg förpackning. Smaken är krämig och välbalanserad med toner av kaffe och choklad, beskan är väl integrerad och eftersmaken ligger kvar länge. Jag provade den tillsammans med lite sötlakrits från Haupt, en utmärkt kombination.

Eriks julkalender - lucka 24

Publicerad 2014-12-04 18:10:02 i Allmänt,

Hade det varit en vanlig julkalender, så vore vi framme vid sista luckan, men Erik's julkalender är inte som alla andra och här finns det ytterligare 20 luckor att se fram emot.
Vad som glädjer mig är den höga kvalitet som många av de mindre bryggerierna i Sverige håller och det är bara att hoppas att de inte blir uppköpta av sådana som Spendrups och Carlsberg. På min topp tio lista över julöl det här året hamnar Sigtuna Winter IPA Organic (varunr 11319, pris 19,90).
 
 
Doften är komplex med toner av humle, mörk choklad, torkad frukt och en touch av citrus. I gommen är beskan tydlig, men integreas väl av syrligheten och känslan av honung och torkad frukt. I brist på portvin passar den utmärkt till den vällagrade hårdosten framför Bingolotto på uppesittarkvällen, den förhållandevis "låga" alkoholhalten sex procent gör att man efter ett glas fortfarande behåller skärpan och kryssar rätt. Prisvärd är den också, du får tre av denna för samma pengar som för en dålig öl på krogen.
 
 

Eriks julkalender - lucka 23

Publicerad 2014-12-03 21:57:00 i Allmänt,

Jag har hamnat på efterkälken med lucköppningarna nu, men idag skall vi öppna gårdagens lucka. Vad döljer sig där? Ravenswood Dickerson Zinfandel 2011 (varunr 90269, pris 250,-) från Napa Valley.
Jag blir lika glad varje gång jag provar det här vinet. Doften är komplex med toner av solmogna jordgubbar, kryddighet och choklad. Komplexiteten följer med i munnen, fylligt med mycket tanniner som integreras väl av den solmogna frukten. Det här är ett vin som kommer att utvecklas med välbehag de närmaste tio åren, men går bra att dricka redan idag med rätt mat på tallriken. På min tallrik fanns lättstekt kalvfilé som serverades med jordärtskockspuré och stekta kantareller smaksatta med kalvfond och balsamvinäger, en gudomlig kombination. Ravenswood har hög kvalitet på alla sina viner och det är ett säkert köp oberoende av prisnivå. Varför välja en dålig kopia när originalet är så mycket bättre?

Vart går gränsen för vad som är tillåtet?

Publicerad 2014-12-02 09:50:00 i Allmänt,

I natt har det ramlat in ett mejl från Matklubben med följande information i ämnesraden: The True Zin Experience: True Zin Zinfandel i svart limiterad trälåda. Jag skrev ett blogginlägg för fyra veckor sedan om Zinfandelkopiorna från Apulien och då trodde jag att jag genom "The Wanted Zin" hade sett allt, men det känns som en vårbris i jämförelse med True Zin Zinfandel.
 
Titta på ovanstående bild och vilket är det första land du tänker på?
Inte är det Italien och regionen Apulien? Med texter som "No 1 Steakhouse Approved", "The True Zin Experience", "Barrel aged", "There can be only one" m.m. Det låter väldigt mycket USA och det finns bara ett ord för det hela, skamligt. Min fundering är när skall ägarna (Staten) regera på att sådana "ulvar i fårakläder" får komma in i Systembolagets sortiment? Vart går gränsen för vad som är tillåtet när det gäller marknadsföring? Det här påminner ju väldigt mycket om skvallertidningarnas löpsedlar. Jag hoppas verkligen att Ni som läser detta bojkottar den här produkten, men att Ni även påverkar Era vänner, kollegor m.m. att inte köpa dessa produkter, någon gång måste detta få ett slut.
 
 
 

Eriks julkalender - lucka 22

Publicerad 2014-12-01 14:22:20 i Allmänt,

I dag är det dags att öppna den första luckan i den traditionella julkalendern, men i Eriks julkalender är vi framme vid lucka 22 och bakom dagens lucka döljer sig en av mina största favoriter när det gäller julöl, Insanely Bad Elf (nr 89005, pris 29,90). Det är ett riktigt kraftpaket både vad det gäller doft, smak och alkoholhalt.
 
En komplex doft med toner av mörk choklad, smörkola och honung. Munnen möter ett kraftpaket med en integrerad alkoholsötma och en lång eftersmak av mörk choklad och sötlakrits. Den höga alkoholhalten 11,2 procent gör det till en pefekt öl att dela på två till tre personer. Servera den gärna till bacconlindade dadlar eller salta mandlar, det blir en kanonkombination. Studera gärna etiketten innan du börjar dricka annars är det lätt att tro att det är en hallucination. Insanely Bad Elf säljs i kollin om 24 flaskor, men med tanke på att den kommer att utvecklas med välbehag de närmaste åtta till tio åren, så är det inget problem, den stora frågan är skall du beställa 24 eller 48 flaskor?

Eriks julkalender - lucka 21

Publicerad 2014-12-01 14:03:44 i Allmänt,

Det blev dubbelöppning idag. Helgen tillbringdes i Stockholm med familjen och då lade jag arbetet åt sidan och tog vara ledigheten och besökte bl.a. Junibacken och Skansen. Söndagsluckorna skall vara alkoholfria och det gäller även om de öppnas en dag för sent. Det alkoholfria sortimenet på både livsmedelsaffärer och Systembolaget har verkligen höjt sig de senaste åren framför allt tack vare producenter som vill vara kvalitetsmedvetna där också.
 
 
 
 
En av mina stora favoriter i det alkohofria sortimentet är Richard Juhlin Blanc de Blancs Non-Alcoholic Sparkling Wine (nr 1979, pris 89,00), den druvtypiska doften från Chardonnay finns där med gröna äpplen och citrus tillsammans med fruktsötma. Det är en frisk smak, kanske lite för mycket sötma för min smak, men jag är väldigt känslig för sötma i bubbel. Jag har alltid några flaskor hemma av denna och det tycker jag att du också skall ha.
 
 

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela