Erik Grödahl

Vinlistor och recept från helgens provningar kommer på måndag

Publicerad 2014-08-31 09:20:11 i Allmänt,

Jag hade tänkt att sätta mig ner och skriva en sammanfattning av helgens provningar, men jag satt och jobbade till klockan två i natt och började om vid sextiden idag och nu känner jag att det är dags för en lång frukost och sedan en tur till skogen, så ha tålamod i morgon kommer det.
 
Ha en underbar söndag!

På söndag kväll börjar helgen

Publicerad 2014-08-30 19:35:40 i Allmänt,

En mörk novemberkväll i Stockholm 2011 satt min fru och jag och satte upp mål inför framtiden, ett av målen var att försörja oss som egna företagare och kunna bestämma över vår egen tid. Målet var hösten 2013, men det dröjde ytterligare ett år innan vi infridde målet. Vi dividerade också en hel del kring vart vi skulle bosätta oss, att köpa ett hus i Piteå fanns liksom inte på kartan. Eftersom jag skulle kunna jobba en hel del i Stockholm fanns det två alternativ Estland eller Stockholm, men vi har en liten dotter, som är det viktigaste i vårt liv och då blev det att fortsätta bo i Piteå och det som inte fanns på kartan i november 2011 blir en verklighet på måndag vi skall flytta in i hus, så kan det gå. Men det roligaste är att vi nu kan jobba som egna företgare tillsammans, inom helt olika branscher, men vi kan varandras branscher och hjälps åt när det behövs. För min del är den nästa bästa känslan att kunna försörja mig på något som för några år sedan var en hobby, det enda som hade kunnat toppa det var fotbollsproffs i Liverpool...Den bästa känslan är att fyra till fem dagar varje vecka behöver jag inte ställa väckerklockan, jag sover tills jag vaknar, vilket innebär 05.45 en dag och 07.30 nästa dag, alltså när kroppen har fått den sömn den behöver, jag har nog aldrig känt mig så utvilad de senaste 25 åren.
 
Något annat som jag gillar är att den ena veckan är inte den andra lik, i veckan har det varit mycket administrativt arbete måndag till torsdag, halva fredagen stod jag i köket, sen blev det två Champagnprovningar på kvällen. Det har varit liknade scenario idag, några timmar i köket, en provning i vår Munskänkssektion på eftermiddagen, i kväll skall jag sitta och skriva fem-sex timmar, i morgon blir det någar timmar i skogen, vinkurs på eftermiddagen, men när femte delen av Millenium drar i gång på kvällen, då tar jag helg, kryper upp i soffan med en vit Bordeaux och lite goda tilltugg, sedan väntar en ledig måndag innan jag måste ställa väckaren på tisdag, för då väntar Stockholm, men i morgon mina vänner då kommer det vinlistor och recept från helgens Champagneprovningar.
Ha en trevlig lördag kväll!

Dagen då den sista svenska "oskulden" dog

Publicerad 2014-08-28 22:23:00 i Allmänt,

Jag borde inte ha varit förvånad, men jag kände mig lurad, som om någon hade gått bakom ryggen på mig. Under de senaste tio åren har jag haft provningen "Svenska hårdostar och världens viner" på min reportoar. Ett av mina paradnummer har varit den fantastiska kombinationen hushållsost och Champagne, det är som ett bra äktenskap allt fungerar. I dag när jag skulle göra mina inköp inför morgondagens Champagneprovningar och lördagens provning på "Svenska hårdostar och världens viner" började jag med att titta på Boxholms gräddost, på etiketten läser jag Svensk pastöriserad mjölk, en klocka ringer i huvudet och jag funderar varför skriver de "Svensk"? Jag lägger tillbaka osten och plockar fram något av de svenskaste som finns Arlas hushållsost, något som jag förknippar lika starkt med en traditionell svensk frukost som Kalles Kaviar. 
 
Bojkotta!!!
 
Jag tittar på förpackingen och det var då den där känslan av att bli bedragen kom, här har jag stått och pratat om svenska hårdostar och så görs osten i Danmark. Jag som alltid tittar på förpackningarna och läser vad de innehåller, men på något vis hade jag litat på sen "svenska" osten, det kändes som en käftsmäll. Det är ett stort hån mot de svenska bönderna och öppna landskap, det är som ett bedrägeri. Arla borde skämmas, det pratas så mycket om att värna om det svenska jordbruket, det körs reklamfilmer i våra reklamkanaler, det är tidningsannonser. Jag blir bara förbannand. Jag åker vidare till Coop och tittar på deras hushållsost och den är också gjord i Danmark, jag blev så förbannad när jag stod på ICA, så jag glömde att titta på deras hushållsost, men det är nog inte bättre där.
 
Jag borde inte vara förvånad, efter hästköttskandal och antibiotika i kexchoklad, så var det här en logisk följd. Vi måste alla börja ställa lite krav på leverantörerna och vägra handla produkterna om det är på det här viset, men varför är det så¨här? Jo, allt skall ju vara så billigt, vi får vad vi förtjänar, men varför skall jag straffas?
 
Köp!!!
 
Vad köpte jag? Det blev en Boxholm, trots några e-ämnen, vill jag stötta svenska bönder, Arlas ostar är ett minne blott för mig. 

Vegetarisk snabblunch för två

Publicerad 2014-08-27 12:25:56 i Allmänt,

Det här blev verkligen en snabblunch, men vilken smakbomb, återigen tog det under tio minuter från det att jag den här gången öppnade frysdörren tills det att jag hade första tuggan i munnen. Det går ju att byta ut quornbitarna och á la Bacon mot kyckling och bacon, men då tar det lite längre tid.
 
 
Det här behövs för två personer:
200 gram quornbitar
50 gram Hälsans Kök á la Bacon
2 rårivna morötter
400 gram kikärter
2 dl smetana eller creme fraiche
1-2 tsk sambal oelek
Olivolja
Gör så här:
 1. Börja med att fräsa quornbitarna två till tre minuter i olivoljan samtidigt som du skalar och river morötterna.
 2. Tillsätt Hälsans Kök á la Bacon, de rårivna morötterna och kikärterna, låt fräsa ytterligare två minuter.
 3. Tillsätt smetana/creme fraiche och sambal olelek, låt koka ihop två minuter, servera.
Smaklig måltid :-)
 
 

Jag tänker mer på mat än sex

Publicerad 2014-08-26 20:56:14 i Allmänt,

En amerikansk undersökning säger att medelmannen tänker på sex 19 gånger per dag, om jag tänker på sex mer eller mindre än medelmannen vet jag inte, men det är något jag får återkomma till, frågar du min fru säger hon säkert att jag alltid tänker på sex, men i det fallet är hon ingen tankeläsare. För jag vet att jag tänker på mat mer än jag tänker på sex. Nya maträtter, desserter och bakverk rullar runt i mitt huvud. I dag när jag var och plockade blåbär, funderade jag över vad jag skulle använda dessa blåbär till. Blåbärspannacotta? Check! Blåbärsmarinad till morgondagens ryggbiff? Check, den ligger i blåbärsmarinad redan. Blåbärschutney? På gång.. Ja, så där håller det på hela tiden, när jag promenerade tillbaka till bilen tittade jag på lingonen och så var jag i gång igen, hemlagat lingonsmör till nybakat bröd? En tidsfråga. 

Ibland kan min fru bli irriterad när jag sitter och pratar om hur jag skall tillaga middagen medan jag tuggar i mig lunchen. Just mu tänker jag på vilken smoothie jag skall göra i morgon, jag har en målbild, det blir morötter, ingefära och citron, återstår att se om det smakar gott.

I morgon är jag tillbaka med något nytt recept.

"Möhippa igen - Rom och choklad"

Publicerad 2014-08-21 06:50:00 i Allmänt,

I går drog "höstsäsongen i gång på allvar, äntligen fick jag gå på möhippa igen, det var ju några månader sen senast, jag är förmodligen den man som är med på mest möhippor utan att ta av mig kläderna, gårdagens tema var rom och choklad och här kommer en sammanställning av vad vi provade och vad som passar ihop.
 
Kvalitetschokladen som provades finns att köpa på www.chocodeli.se
 
 
Choklad
 
 
 1. Askinosie White + Cocoa Nibs (Davao, Filippinerna), vit choklad är någonting som skall användas till bakning och matlagning, men den här var faktiskt ett undantag, den var riktigt god, men så kostar den också 119 kronor.
 2. Eldorado mjölkchoklad, "kärt barn har många namn", den här finns under många olika namn Ica Basic, Coop Extra, IKEA m.m, jag brukar ha med denna choklad som ett varnande exempel, gommen känns som om den har blivit penslad med tapetklister, detta är en fett och sockerbomb som inte borde få säljas, det är så långt ifrån hållbar utveckling och Fairtrade som man kan komma, min fundering är för vem görs den?
 3. Marabou mjölkchoklad, Marabou har fortfarande förtroende hos svenska folket, jag förstår inte varför, den här chokladen är i samma klass som föregående, skillnaden är att den här känns som ett limstift i gommen och är dubbelt så dyr.
 4. Orginal Beans Esmeraldas Milk 42 % med havssalt, det här är en annan värld än de två föregående mjölkchokladerna, den är fruktig med en härliga salta karamelltoner, en rakt igenom ekologisk produkt, världsklass, det är klart den kostar mycket mer, men du får alltid vad du betalar för.
 5. Marabou Dark 70 %, när jag doftar på den ser jag en bild framför mig, det är som att glida in på ett Stadshotell med heltäckningsmatta en lördagmorgon i mitten av maj 2007, precis innan rökförbudet på restauranger började gälla, doften av aska på heltäckningsmatta dominerar, den är besk, har du inte provat något annat är den ok, men har du smakat en bra choklad är den oätbar, det är lite som att jämföra en match i Premier Leauge mellan Liverpool och Manchester United på Anfield Road med en vårmatch på grus mellan Parkalombolo och Hakkas, vad väljer du?
 6. Blanxart Chocolate 60 % med bitar av choklad, en fantastisk choklad, helt enkelt bra balans och apelsinbitarna lyfter den ytterligare ett steg, det är som det står på paketet, "This chocolate makes you happy".
 7. Pacari Raw Chocolate 100 % kakao, egentligen en fantastisk choklad, men den är lite för besk att äta som den är, men denna choklad som är ekologisk och Fairtrade gjort i Ecuador är fantastisk som bakchoklad.
 8. Blanxart 72 % med mandel, en välbalanserad och smakrik ekologisk choklad från Dominikanska Republiken.
 
Chokladmousse (6-8 personer)
Jag förutsätter att Ni använder ekologiska råvaror :-)
2 ägg
2 1/2 msk agavesirap
3 dl grädde
125 gram mörk choklad 70 %, exempelvis Madecassé eller Pacari
2-3 msk mörk rom av hög kvalitet (jag använde El Dorado 12 years)
 
 1. Smält chokladen i vattenbad eller microvågsugn.
 2. Vispa ihop äggen och agavesirap till hård konsistens.
 3. Vispa grädden.
 4. Blanda ner den smälta chokladen i äggblandningen och rör sedan ner den vispade grädden, avsluta med att tillsätta den mörka rommen. 
 5. Låt vila minst två timmar i kylen.
Guyanatryfflar (fick de heta därför att rommen kommer därifrån) 20 st
150 gram mörk choklad
1 dl grädde
1 msk agavesirap
2 tsk osaltat smör
1 msk mörk röm
Polenta
 1. Bryt chokladen i bitar och lägg i en bunke.
 2. Koka upp grädde och agavesirap och häll över choklad och rör ihop till en smet, tillsätt sedan rommen.
 3. Låt stå i kylen minst 6 timmar, rulla till små bollar, detta moment kan upprepas några gånger.
 4. Innan servering rulla i polenta, tips, ha polentan i en plaspåse och lägg ner tryfflarna, skaka sedan och polentan lägger sig runt tryfflarna, mycket enklare än att rulla.
Mörk rom
 1. Havana Club Añejo 7 años (varunr 512, pris 300,-), rätt enkel, men god rom, passar egentligen bättre i en drink, fungerade dock bra med Esmeralda Milk.
 2. Rum Plantation Grande Reserve Barbados (varunr 10310, pris 269,-), den känns god tills du har provat något bättre, om man går från El Dorado tillbaka till denna känns den väldigt artificiell i både doft och smak. Går bra ihop med Esmeralda Milk.
 3. El Dorado 12 years (varunr 86469, pris 404), inte att förväxla med Eldorado, kraftfull, välbalanserad med toner av mörk choklad och citrus, passar bra ihop med Blaxart apelsin, Blanxart mandel, chokladmousse och Guyanatryffel.
 4. Appleton Estate Extra 12 years (varunr 517, pris 379,-), massor med torkad frukt, choklad, toner av apelsin, vilket gör att den gifter sig med Blanxart apelsin, men är också mycket bra ihop med chokladmousse och Guyanatryffel.
Efter detta är man både mätt och belåten.
 
 
 

Hing, Sveriges naturligaste doftljus görs för hand i Piteå

Publicerad 2014-08-20 11:08:23 i Allmänt,

Sofia har lagt ner tusentals timmar på tester för att i slutändan kunna tillverka det perfekta ljuset, hade vi pratat idrott skulle vi ha sagt blod, svett och tårar. 
 
För de flesta är ett ljus ett ljus, det skall vara mysigt, det skall dofta gott, för andra är det en inredningsdetalj, ett fåtal tänker på hälsa och miljö. Vi har också suttit i den båten då vi köpte värmeljus på IKEA med artifciella dofter, men när alla viner började dofta likadant börjar man inse att något är fel, det var väl där någonstans Sofias resa mot det perfekta ljuset började 2010. Hon har använt sojavax, som många andra tillverkare gör, men det är svårt att spåra ursprung och det är ofta GMO. Fram tills i våras använde hon parfymoljor, men kände att hon mådde inte bra att jobba i den miljön och om hon inte mår bra kommer ju hellre inte kunderna som köper och tänder ljusen att må bra. Det var då hon beslutade sig för att använda eteriska oljor, oljor som pressas ur växter, m.a.o. det går inte ha ett ljus som är framställt av eteriska oljor och som doftar Tiramisu, något en av våra amerikanska konkurrenter har.
 
Jag förstår att konkurrenterna tittade på oss och funderade "Vem är Ni?", likt en svamp på hösten dök vi upp från ingenstans, lite som bulgariska och grekiska friidrottare gjorde under 2000-talet, de dök upp från ingenstans till mästerskapen, men det finns en stor skilland mellan oss och grekiska/bulgariska friidrottare, vår produkt är naturlig. Det är rapsvax, ekologisk träveke och ekologisk eterisk olja, mer än så innehåller inte Sveriges naturligaste doftljus.Sveriges naturligaste doftljus brinner bäst också, det blir inga "tunnlar" som på de flesta andra ljus utan det brinner ut till kanterna och det är här Sofia har fått belöning för sitt slit hon har hittat ett recept som fungerar, men det är som med Coca Cola, det är hemligt.
 
Förhoppningsvis kommer du att hitta Hings doftljus i en affär nära dig, om går de att beställa via www.hing.se. Gå gärna in och läs den fantastiska historien om Hing, den lämnar ingen oberörd.

Stearinljus bättre för hälsan, men inte alltid för miljön?

Publicerad 2014-08-18 15:15:00 i Allmänt,

I går var temat paraffinljus och idag går vi vidare till stearinljus. Stearin framställs vanligen av animaliskt fett, vegetabiliskt fett eller en kombination av dessa. Detta är ju både hälso- och miljömässigt mycket bättre än paraffin, men det är inte något jag rekommenderar. Animaliskt fett är en snyggare benämning på slaktavfall 
 
Slaktavfall eller animaliska fetter 
 
Vad som kan vara ännu värre miljömässigt det det som benämns som vegetabiliskt fett, oftast är det den billiga palmoljan, palmoljan i sig är det inget fel på, men det är framför allt att det avverkas regnskog för att anlägga oljepalmsplantager. Om du köper ett stearinljus och det innehåller vegetabiliskt fett, se till att det är certifierat med RSPO eller Kravmärkt, för du vill väl bidra till att det finns en bra mijöl även för dina barn- och barnbarn.
 
I morgon kommer jag att skriva lite om skillnaden mellan sojavax och rapsvax.

Vem vågar kritisera en svensk storsäljare?

Publicerad 2014-08-17 10:45:17 i Allmänt,

Vi på Hing Candles är stolta över att vi tillverkar Sveriges naturligaste doftljus, det har varit en lång resa för Sofia, men nu har hon lämnat startlinjen. I startfältet finns många stora företag som mer eller mindre producerar ljus skadliga för både hälsa och miljö, det finns till och med företag som vilseleder sina kunder med falsk information, ingen nämnd, ingen glömd.

Vad som är intressant är att det finns så lite skrivet i Sverige om paraffinets negativa påverkan för både hälsa och miljö. I går föll polletten ner, en av storsäljarna hos Sveriges framgångsrikaste företag är färggranna värmeljus gjorda på bl. a. paraffin och doften kommer från farliga parfymoljor.

Paraffin är en fossil oljeprodukt som vid förbränning bildar koldioxid som påverkar klimatet, de avger också cancerframkallande ämnen. Forskare vid South Carolina State University har kommit fram till att paraffinljusen visar på höga toppar för många kemikalier, till största delen därför att de brinnande ljusen inte kan skapa tillräckligt höga temperaturer för att förbränna farliga molekyler som toulen och bensen, ämnen som kan kopplas till såväl cancer som astma. I Sverige eldas det paraffinljus årligen som motsvarar koldioxidutsläppen från 15 000 bilar, vem skulle vilja leda avgasen från en bil in i sitt vardagsrum?

Stearin är bättre för hälsan, men det har negativ miljöpåverkan, men det skall jag återkomma till i morgon.

Hings största utmaning - "Vi är mer än ett doftljus"

Publicerad 2014-08-15 06:38:00 i Allmänt,

Axlarna värker, ryggen värker, benen värker och fötterna väker, det tar på att stå tio timmar på en mässa och då menar jag stå i ordets rätta bemärkelse. Men det är värt all smärta för i dag kom det stora genombrottet för Hing då vi fick återförsäljare på den internationella marknaden.

Vår största utmaning är att få den svenska marknaden att förstå att vi är mer än ett doftljus. Det är en tufft utmaning att övertyga en befolkning som älskar hälsovådliga stearinljus med artificiella parfymdofter att tänka om och välja en naturlig kvalitetsprodukt. När jag ställer frågan till potentiella återförsäljare:
 
 
"Känner du till Hing" möts jag ofta av svaret, "Vi har redan ett doftljus", men ofta lyckas jag ändå att väcka deras nyfikenhet och de lyssnar, tittar, doftar och inser, det här är någonting helt annat än ett vanligt doftljus, det är estetiskt tilltalande, det har naturliga dofter m.m. Men därfrån till att få dem som återförsäljare är steget långt, vår produkt är dyrare än alla andras eftersom den är handgjord och naturlig, för våra återförsäljare möts också av en utmaning, att få sina kunder att köpa ett dyrare ljus. Men i motsats till många andra på mässan står vi inte med orderblocket i handen och försöker övertyga den blivande återförsäljaren med rabatter och långa kredittider, vi vill bygga långsiktiga relationer eftersom vi jobbar med hållbar utveckling.
 
Hing är det estniska ordet för själ och det är ett namn med många sidor, min fru som gör tvålarna lägger ner sin själ i varje ljus, på samma sätt som varje ljus har sin egen själ.
 
Nu väntar en stärkande frukost och sedan är det dags för dag tre, jag är oerhört förväntsfull inför dagen, vi har vår interna målsättning och min förhoppning inför dagen är att kunna smita i väg en timme tidigare till Regeringsgatan 44 och köpa en god Champagne, hur det går? Det får Ni veta i morgon.

Varför så mycket hat? - vad som behövs är mer kärlek

Publicerad 2014-08-13 23:23:00 i Allmänt,

Varför har vi så mycket hat i världen? Är det på grund av brist på kärlek. Just nu känner jag mig stolt å mina egna vägnar, men bedrövad över en del av mina medmänniskor. Tillsammans med mer än 28 000 andra har jag sett tvillingderbyt mellan AIK och Djurgården på Friends Arena, på många sätt och vis var det en fotbollsfest med underbar stämning, men tyvärr är det en del negativa händelser som har etsat sig fast. 
För mig är idrotten kärlek, jag vill vill lyfta mitt eget lag, men jag kan också hylla motståndaren om denne gör en stor idrottslig prestation, så är inte fallet för klackarna, det är alldeles för mycket hata och nidramsor, varför? Har de fått för lite kärlek i livet? Det är lätt att dra paralleller till alla som dödar i Guds eller Allahs namn, har de också fått för lite kärlek? Både idrotten och livet skall vara glädje där vi tar hand om varandra och sprider ett glädjande budskap, det första steget är att börja le mot varandra och vara hjälpsamma, då börjar resan mot en bättre värld. Om poliserna utanför arenan skulle le och säga hej, då har ett steg tagits. De positiva poliserna vid Fotbolls-VM i Tyskland 2006 och Sydafrika 2010 bidrog till en positiv stämning, något som inte var fallet med de aggressiva poliserna vid EM i Polen 2012, på andra sidan gränsen i Ukraina var de positiva och där blev det en fest.
 
Den händelse som jag är stolt över idag inträffrade efter det att AIK hade gjort 1-0, en Djurgårdsupporter blev helt tokig och började skrika på två kvinnliga AIK-fans som jublade, han var hotful både verbalt och vevade med armarna, matchvärdarna tittade på honom, men ingen reaktion, jag reagerade instiktivt tog tag i honom och ifrågasatte hans beteende och förklarade att vi Djurgårdare skall hylla och lyfta vårt lag istället för att lägga energi på att bråka med motståndaren, han blev förbannad på mig, men förstod budskapet och satte sig ner. Ordningsvakter tillkallades, de erbjöd AIK-supportrarna att byta plats, vad se skulle ha gjort vore att ta honom från areanan och stänga av honom, men tyvärr är det för mycket flathet i vårt samhälle, man väljer att blunda, det är lite som när den mobbade eleven får byta skolan, inte mobbarna: Jag fick många glada tillrop och klappar på axlarna av de som satt runt i kring, men varför reagerade de inte när situationen inträffade?
 
Jag vill ha idrottsarenor där supportrar från olika lag kan stå bredvid varandra, jag vill ha ett samhälle som accepterar olikheter, men också ett samhälle som vågar ta beslut utan långa utredningar, som vågar kritisera länder som Israel och militanta islamister. Om någon säger "Heil Hitler" bestraffas denne människa omeddelbart (med all rätt), men varför accepterar vi att Israelerna som  drabbades av Hitlers vrede inte har lärt sig något och dödar på ett sätt som vi aldrig skulle acceptera om det hände i vårt eget land?
 
Är vi överens, mer kärlek och inget hat?

Några ljusa dagar

Publicerad 2014-08-13 17:58:04 i Allmänt,

De närmaste dagarna är det fullt fokus på ljus. I dag lanserade min fru Sofia sitt varumärke Hing på Formexmässan i Stockholm. Hing är doftljus gjort på rapsvax med ekologisk träveke och doften kommer från naturliga eteriska oljor, så långt ifrån artificiella doftljus man kan komma. Ni får följa vår resa här på bloggen i veckan.


Eriks grova småbaguetter

Publicerad 2014-08-12 06:45:00 i Allmänt,

I många småstäder i Sverige är det svårt att köpa gott och hälsosamt bröd, bageri efter bageri har tvingats slå igen p.g.a. konkurrensen från butiksbakat och massproducerat från Polarbröd och Fazer, säkert inget fel på de bröden, men jag vill ha mitt bröd färskt och därför bakar jag alltid själv.
 
I går kväll gjorde jag lite grövre småbaguetter inför vår bilresa till Stockholm, som jag äter med mozzarella, tomater, salami och ruccola, ett utmärkt alternativ till de färdiga mackor som bensinmackarna erbjuder.
 
Det här behövs för 4 baguetter:
2 1/2 dl vatten
25 gram jäst
2 msk olja
1 1/2 tsk salt
0,5 dl solrosfrön
0,5 dl pumpakärnor
2 dl grovt rågmjöl
2 dl gramahamsmjöl
2 dl dinkelmjöl
 
 
Gör så här:
 1. Varmt vattnet fingervarmt och lös upp jästen tillsammans med vattnet i en bunke.
 2. TIllsätt först salt och olja och rör ihop, blanda sedan ner mjöl, frön och kärnor och baka ihop till en smidig deg.
 3. Låt jäsa under bakduk 30-45 minuter, jäsningstiden kan både minskas och förlängas. En variant är att lösa up degen i kallt vatten och låta degen jäsa över natten i rumstemperatur eller kylen.
 4. Baka ut till fyra baguetter och låt dem jäsa på en smord bakplåt 20-30 minuter, sätt ugnen på 225 grader.
 5. Grädda 10-15 minuter tills baguetterna får fin färg.
 


Eriks krämiga räkröra

Publicerad 2014-08-11 10:10:00 i Allmänt,

Eftersom jag är uppvuxen vid havet i Norge, så är jag kräsen när det gäller räkor, det innebär att jag aldrig köper "färska" räkor i Piteå och defintivt inte färdigskalade i salladsbarerna på våra stormarknader, det är så långt ifrån färska räkor som man kan komma. Stora räkor i löskvikt som det går att hitta på bl.a. ICA och COOP fungerar bra, även Royal Greenlands 70-90 är bra. Jag brukar alltid frysa in skalet, perfekt att göra soppor eller fonder på.
 
I lördags gjorde jag en otroligt god räkröra, jag serverade med färskpotatis som sedan mosades i smör, men det går lika bra att servera på ett gott hembakat knäckebröd eller ett rostat bröd. Det här receptet räckte till två personer och sen blev det lite rester till frukosten dagen därpå. Den här går ju otroligt snabbt att röra ihop, det är bara att skala räkorna som tar lite tid, men se det som terapi och lyssna på Winnerbäck kielen2 på You Tube, så har du en trevlig stund för dig själv.
 
 
Eriks krämiga räkröra
1 kg räkor med skal
1 1/2 dl hemlagad majonäs
2 dl creme fraiche
2 dl grovriven smakrik ost, exempelvis Västerbotten, Svecia, Präst
1-2 msk finriven pepparrot
2-3 msk finhackad färsk dill
Salt och cayennepeppar efter smak
 
Servering: Färskpotatis och en klick smör alterantivt på knäckebröd eller rostat bröd.
 
 1. Skala räkorna, spara och frys in skalen.
 2. Blanda majonäs och creme fraiche och smaksätt med pepparrot till önskad styrka.
 3. Tillsätt dill och ost, blanda väl innan du slutligen blandar i räkorna, smaka av med cayennepeppar och salt.
 4. Servera.
Dryckestips: Oppigårds Indian Tribute (varunr 1415, pris 22,50), ett bra bubbel eller en halvtorr Riesling från Mosel eller Rheingau är också bra sällskap, som alkoholfritt alternativ rekommenderar jag Mikkeler Drink'in The Sun (varunr 11994, pris 16,90)
 
Smaklig måltid!
 

Ostpaj med "rökt" kyckling

Publicerad 2014-08-10 08:22:00 i Allmänt,

Något som ofta finns i menyn på restauranger i Estland är maträtter med rökt kyckling, exempevlis pajer, sallader och pastasåser. Den rökta kycklingen är något jag uppskattar i maträtter. Det blev en hel del kycklingfilé över efter att jag gjorde Beer Can Chicken, så det blev både sallad och paj. Pajen gjorde jag med "rökt" kyckling, m.a.o., jag stekte den lätt i rökarom.
 
 
Det här behövs för 4 personer
 
Pajdeg
3 dl mjöl
150 gram smör
 
Fyllning
1 gul lök
200-300 gram kyckling
1 röd eller gul paprika
1 msk rökarom
3 dl grädde
3 ägg
4 dl riven smakrik ost
Salt och peppar
 
Tillbehör: 
Sallad och currymajonäs (använd mitt recept för rökmajonäs och byt ut rökaromen mot 1-1 1/2 tsk curry)
 
Gör så här: 
 1. Mixa smör och mjöl i en matberedare, om degen blir torr, tillsätt lite vatten. Klä en pajform med degen och ställ den sedan i kylen en timme.
 2. Sätt ugnen på 175 grader, förgrädda sedan skalet 10 minuter.
 3. Finacka lök och paprika, låt fräsa i olja 3-5 minuter, tillsätt rökarom och kyckling och fräs ytterligare 3 minuter. Vispa ihop ägg och grädde.
 4. Fördela kyclingrörarn i pajskalet, strö över osten och häll sedan över ägg-och gräddblandningen. Grädda i ugnen 35-45 minuter tills pajen har fått fin färg. Låt den sedan vila 10-15 minuter innan servering.
 5. Servera med sallad och currymajonäs.
Vintips:
 
 
En varm sommardag serverar du Wolfberger Riesling Pinot Gris (varunr 78078, pris 99,-), den ligger i beställningssortimentet så ha lite framförhålling. Om du vill välja ett rött vin rekommenderar jag:
Crasto Superior (varunr 2575, pris 141,-). Denna portugis finns på hyllan hos välsorterade Systembolagsbutiker, Ni som inte har en sådan, beställer och har flaskan inom tre till fyra dagar.
 

Busenkel chokladdessert

Publicerad 2014-08-09 15:06:00 i Allmänt,

Chocken i kroppen börjar så sakteliga släppa efter torsdagens "matorgie" och hjärnan är åter inställd på kvalitét. Det har är otroligt lättlagad och god dessert som jag gjorde tidigare i veckan. Den tog fem till tio minuter att göra och är färdig att servera med än gång. Den känns otroligt krämig och får en fräschör genom passionsfrukten.
Jag använde Blanxarts mörka choklad med apelsin som vi säljer i vår webbutik www.chocodeli.se, ett alterantiv är Valrhonas apelsinchoklad osm också innehåller torkad apelsin. Välj bort Marabou och Lindt som endast innehåller aromer från apelsin.
 
 
 
Det här behövs för 6-8 personer

3 dl grädde
250 gram ricottaost
1-2 msk agavesirap
100 gram Blanxart 60 % mörk choklad med apelsin
2 st passionsfrukt.
 1. Smält chokladen i vattenbad eller i microvågsugn.
 2. Vispa grädden, tillsätt ricottaost och agavesirap och vispa lite till.
 3. Tillsätt den smälta chokladen och blanda väl.
 4. Häll upp i serveringsskålar och fördela passionsfrukten.
 

I Finland hade namnet varit pirog

Publicerad 2014-08-08 18:40:45 i Allmänt,

I snart två månader har han väntat, när Fredrik rullade in med sin taxi söndagen den 15 juni och steg ur bilen med ett leende på läpparna, var det bara en tidsfråga innan jag skulle äta Bullens Pilsnerkorv för första gången i mitt liv.
 
 
I går var det kulinarisk afton hemma hos Fredrik, då han till mig hade köpt in det sämsta som butikerna hade att erbjuda samtidigt som han och Peter satt och gottade sig med en gryta gjort på ekologiska produkter.
På min meny stod en burk Bullens Pilsnerkorv, korvbröd från Korvbrödsbagarn, ketchup från Eldorado och vinet C'est La Vie! Colombard Sauvignon, allt var nya bekantskaper.
 
 
Doften som kom från grytan påminde om torkat sjögräs från havsvatten, den här lite unkna doften som blir när sjögräset har suttit fast på fiskelinan ett halvår. Kunde det blir värre? Mycket värre, jag hade inte doftat på vinet än. Systembolaget beskriver doften så här: Ungdomlig, något armatisk doft med inslag av päron, honungsmelon och gräs.Den människa som gjorde den beskrivnen hade nog glömt att spotta. Doften var snällt sagt vidrig, en kombination av svalel, ruttna ägg och articifiellt lösviktsgodis, men det blev än värre, jag skulle ju dricka vinet också, en fruktasvärd upplevelse, min fundering är för vem görs dessa viner, genom att sälja sådan skit bedriver inte Systembolaget någon anvarsfull alkoholpolitik. Jag kommer ihåg en replik från Black Adder, då de pratar om en tilltänkt fru till henne, en av hans vänner säger "Är hon oskuld?" varpå Black Adder svarar, "det finns ingen levande varelse som kan bevisa motsatsen" och ungefär så tänkte jag det kan inte finnas någon levande varelse som har druckit detta vin två gånger. Vad som är rätt intressant är att det här är att de viner som många krogar säljer som Husets vin är billigare än detta vin, tänk på det nästa gång Ni står i baren.
 
Detta är inget fotomontage, det ar så här jag kände när jag smakade Cést La Vie! Colombard Sauvignon.
 

När vinet väl var avsmakat var det dags för korven inlindad i ett bröd från Korvbrödsbagarn och smaksatt med Eldorado ketchup. Vi börjar med brödet, torrt och äckligt, påminde mer om ern gammal kanelbulle, där de hade glömt att tillsätta kanel, smör och pärlsocker, men ketchupen? Den som köper Eldorado ketchup kan inte vara läskunnig, den innehåller 18 % tomatpuré att jämföra med 60 % i Felix, det innebär att Eldorado är väldigt dyr om man ser till innehållet, det skulle vara billigare att köpa ekologisk tomatpuré och blanda själv.
 
Sen har vi korven, med all respekt till Er som tycker om Bullens, jag gör också dumma saker mellan varven. Detta är ingen korv, sett till innehållet så är det mer ingredienser som hör hemma i ett bageri än ett slakteri, 33 % kötthalt och vi pratar inte kött, det är bl.a. fett fläsk, nöthjärta, nötlunga. I Finland där de har lite respekt för råvaror skulle de ha kallat det pirog eftersom det är mer mjöl en kött.
 
Korv är underskattad mat, det finns fantastiska korvar med hög kötthalt som är mycket billigare än Bullens om man räknar på kötthalten, varför då välja Bullens? Den ser inte inbjudan ut, den luktar inte gott, vad folk gillar är förmodligen sältan. Mitt uppdrag var att sätta i mig åtta stycken och det var tack vare att efter det att jag hade ätit de två första fick jag Strands Brännvinssenap från Delikatessfabriken, en rejäl klick av den dolde saltsmaken.
Normalt sätt har jag ett trick när jag inte tycker om vissa maträtter, jag tuggar och sväljer utan att andas genom näsan, då känner man bara konsistensen, sedan dricker jag och därefter andas med näsan, problemet denna gång var vinet gjorde inte saken bättre.
 
Det krävs väl inga universitetspoäng i matematik för att förstå, fem för 20 kronor, då är det inte bra.
 
 
Men måltiden var inte slut med detta, för det blev ju dessert också, Cloettas Kexchoklad, denna choklad var nog ätbar för 10 år sedan när livsmedelsfusket inte var så utbrett, nu är det ju bara torrt kex och dålig mjölkchoklad, jag tog en tugga, började tugga och spottade sedan ut den, vem vill äta choklad som kan innehålla antibiotika?
Cloetta är kunglig hovleverantör, det säger väl en del om hovets smak och när det blir känt lär antalet medlemmar i Republikanska föreningen öka.
 
Sammanfattningsvis var detat en intressant erfarenhet, det enda jag kommer att äta igen är senapen, bortsett från inledningen bjöd entreprenören på god whiskey, äppel-och pärondestillat, han kan om han vill.

Beer Can Chicken

Publicerad 2014-08-06 11:52:00 i Allmänt,

I går testade jag att göra Beer Can Chicken för första gången, också kallat Dancing Chicken, Beer Butt Chicken m.m. Det var otroligt enkelt och saftigare kyckling har jag nog aldrig ätit. Jag valde att smaksätta den med ingefära, chilli, vitlök och lakritspulver och serverade med en sallad.
 
Trä kycklingen över burken och ställ den i en ugnsfast form eller långpanna.
 
Det här receptet räcker till minst fyra personer:
1 hel kyckling
1 50 cl burk med öl, fylld med 3 dl öl  (jag hade en 2,2 kg kyckling, om kycklingen är mindre ta 33 cl burk)
2 st röd chillipeppar
2 vitöksklyftor
2 msk riven ingefära
1 tsk lakritspulver
Olivolja
Salt
Peppar
 
Sallad
600-800 gram blandade bönor, exempelvis röda kidneybönor, linser, matvete 
4 tomater
1 gurka
2 paprikor, gärna olika färger
Olivolja
Salt
Peppar
 
Sky från grillningen
Creme fraiche eller smetana
 
Gör så här:

 1. Sätt ugnen på 200 grader. Torka av kycklingen.
 2. Riv ingefära, finhacka vitlök och röd chilli och blanda med lakritspulvret, Stoppa bladningen i ölburken, gör gärna hålet lite större. Pensla kycklingen med olivolja och krydda med salt och peppar. Trä kycklignen över burken och ställ den i en ugnsfast form eller långpanna (se bilden) Grilla i ugnen 40-75 minuter, använd en stektermometer, vi tog ut den vid 82 grader. Använd skyn från grillningen och häll över kycklingen under grillningen samt även vid serveringen.
 3. Hacka tomat, gurka, paprika och blanda med bönorna, smaksätt med olivolja, salt och peppar.
 4. Skär kycklingen i bitar, servera med sallad, sky och en klick creme fraiche eller smetana.
Dryckestips: Kloster Eberbach Riesling Kabinett (varunr 5810, pris 99,-) eller Hoegaarden Wit-Blanche (varunr 1563, pris 16,90)
 

Färsbiffar med potatispuré, het tomatsås och rökig majonäs

Publicerad 2014-08-05 11:17:13 i Allmänt,

Detta är en av sommarens stora favoriter, biffarna har vi gjort både på grillen och i stekpannan. Den här gången gjorde jag majonäsen på Johnnys klassiska senap sötstark med mycket lyckat resultat. 
 
 
Det här behövs för fyra personer:
 
500 gram nöt- eller kalvfärs
1 ägg
1 gul lök
Salt och peppar
 
Potatispuré
600-800 gram potatis
1 dl smetana eller cremé fraiche
1 dl riven ost
Salt och peppar
 
Tomatsås:
400-500 gram krossade tomater
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd chillippar
1 tsk agavesirap
Salt och peppar
 
Rökig majonäs
3-4 dl neutral rapsolja
2 äggulor
2 tsk söt starksenap
1 tsk vitvinsvinäger
3 krm salt
1/2 krm vitpeppar
1-2 krm liquid smoke
 
 1. Potatispuré: Skala och skär potatis i bitar, koka i lättsaltat vatten ca 15-20 minuter tills potatisen är muk, pressa eller mosa, tillsätt smetana och ost, smaka av med salt och peppar.
 2. Tomatsås: Finhacka lök, vitlök och chilli några minuter tills de blir mjuka, tillsätt tomaterna smaksätt med agavesirap, salt och peppar, låt puttra 20-30 minuter.
 3. Biffar: Finhacka löken, blanda färs, lök och ägg, smaksätt med salt och peppar. Stek 3-5 minuter på varje sida.
 4. Rökig majonäs: Blanda äggulor, senap, vitvinsvinäger, salt och peppar i en bunke, mixa ihop, tillsätt sedan oljan till en början droppvis och sedan i en tunn stråle när majonäsen fått en krämig konsistens, smaksätt med liquid smoke.
 5. Servera
 
Vintips: Kendall-Jackson Vintner's Reserve Cabernet Sauvignon (varunr 72619, pris 189,-, beställningssortiment), Fattoria Carpineta Fontalpino Chianti Classico 2009 (varunr 72418, pris 189,-, beställningssortiment) eller Terreno Chianti Classico (varunr 2373, pris 99,-)
 
 

En svalkande Mojito

Publicerad 2014-08-04 09:29:23 i Allmänt,

En svalkande Mojito är kanske inte det första man tänker på en måndag förmiddag, men genom att dela med mig av mitt recept nu hinner Ni inskaffa det Ni saknar. Jag väljer att göra min Mojito med agavesirap istället för sockerlag, tycker den blir mycket fräschare i smaken.
 
4-6 cl Havanna Club Añejo 3 años (varunr 527, pris 247,-)
Några kvista mynta, gärna Marockansk 
1/2 lime
1 tsk agavesirap
Isbitar
Sodavatten
 1. Muddra myntabladen i en mortel eller i glaset, tillsätt en halv lime och pressa ut limesaften med mortelstaven, om du har pressat i morten, häll över vätskan och de muddrade bladet i ett glas.
 2. Tillsätt först Agavesirap, blanda väl, tillsätt sedan is och sodavatten och blanda igen.
 3. Servera.
 

 

Snabblunch för två

Publicerad 2014-08-03 13:26:00 i Allmänt,

Ibland kommer hungerna snabbare än man anar och då är det bra att vara förberedd. Vi har alltid färsk pasta i frysen och använder man vattekokare för att värma pastavattnet så har man en god lunch på tio minuter. Det här är lika enkelt som att koka tevatten, men med en god olivolja smakar det himmelsk gott.
 
 
Det här behövs för två personer
250 gram färska pasta (gärna med fyllning)
2 tomater
1 liten lök
1 Mozzarellaost 130-150 gram
Olivolja
Salt
Svartpeppar
 
 1. Koka pastan. Finhacha lök, skär tomater och mozarella i skivor, blanda med pastan.
 2. Smaksätt med olivolja, salt och peppar.
 3. Servera

Fisk + Rött = Sant

Publicerad 2014-08-01 07:55:00 i Allmänt,

Vi lever 2014 och fortfarande upplever jag personal på Systembolagsbutiker och restauranger som lever i tron att det är vitt till fisk och rött till kött som gäller, kan det bli mer fel?
 
I går vill jag testa kombinationen, ett fylligt och kraftullt rött tillsammans med torskrygg och resultatet lät inte vänta på sig, det blev helt fantastiskt. Det är viktigt med en väl komponerad maträtt, jag serverade torskryggen lättrimmad med potatispuré smaksatt med smetana och Sveciaost, stekat chorizo- och löktärningar och portvinssås. I glaset hade jag en Rodney Strong Alexander Valley Cabernet Sauvignon, ett vin som jag tyvärr har bidragit till att det har sålt slut på Systembolaget, men det finns andra alternativ.
 
 
 
Det här behövs till fyra personer:
4 bitar torskrygg 130-150 gram
4 dl vatten 
1/2 dl salt
Olivolja
 
Potatispuré
600-800 gram potatis
1 dl smetana eller cremé fraiche
1 dl riven ost
 
Portvinssås
1 stor gul lök
3 vitlöksklyftor
1 msk rårörssocker
3 msk balsamvinäger
4 msk koncentrerad kalvfond
2 dl portvin eller vin av portvinstyp
2 dl vatten
Salt
Svartpeppar
 
2 st. chorizo
1 gul lök
 
 1. Sätt ugnen på 150 grader. Blanda salt och vatten i en bunke, lägg i torsryggarrna 15 minuter.
 2. Lägg torskryggarna i en ugnssäker form, droppa över lite olivoja. Stek i ugnen till 48-55 grader. 
 3. Skala och hacka lök och vitlök till såsen, smält sockret i en kastrull tillsammans med lök och vitlök. Rör om och tillsätt sedan balsamvinäger, kalvfond, portvin och vatten. Koka ihop tills det återstår ca 2,5 dl. Sila bort löken och smaka av med salt och eventuellt svartpeppar.            
 4. Skala och skär potatis i bitar, koka i lättsaltat vatten ca 15-20 minuter tills potatisen är muk, pressa eller mosa, tillsätt smetana och ost, smaka av med salt och peppar.
 5. Skal löken och ta bort skinnet från chorizon, tärna och stek i olivolja 3-5 minuter.
 6. Servera
Vintips: Louis Martini Napa Valley Cabernet Sauvignon 2010 (varunr 6723, pris 199,-) eller Beringers Kings Valley Cabernet Sauvignon 2006 (varunr 74646, pris 199,-).

 

 

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela