Erik Grödahl

Torskbiffar med potatispuré och tomat, basilika- och cashewsås

Publicerad 2017-09-06 08:00:00 i Allmänt,

Det kan inte ha undgått någon att en av mina favoritråvaror är torskrygg. Det har nog med mitt norska ursprung att göra eftersom jag född i den vackra kuststaden Kristiansund. I min barndom var det ofta fisk på tallriken och en av mina favoriträtter var "saltfisk och stappe" (saltad torsk med potatismos). Det står fortfarande högt på önskelistan när jag åker till Norge och besöker min gamla mormor. Veckans recept har denna rätt som bas, men här har jag utvecklat den för att den skall fungera både till vardag och fest. Jag kokar först torsken i saltat vatten och det kan förberedas kvällen innan för att det skall gå snabbare att tillaga. Potatispurén har jag smaksatt med kokosgrädde för att den skall få lite sötma och inte bli så mastig. Både potatispurén och såsen är perfekta veganalternativ. Såsen kan också serveras till pasta.
 
Det här behövs för 4 personer:
 
Torskbiffar
600 gram torskrygg
6 dl vatten
4 msk salt
4 msk smetana/creme fraiche
1 1/2 msk vetemjöl
3 krm liquid smoke
Olja att steka i
 
Potatispuré
800 gram potatis
Salt
4-5 msk kokosgrädde
 
Tomat, basilika- och cashewsås
2 dl cashewnötter
10 soltorkade tomater utan olja (läs på förpackningen att det inte är tillsatt socker och liknande)
1 kruka basilika
1/2 röd spansk peppar
3/4 dl olivolja
 
Gör så här:
  1. Torskbiffar: Koka upp vatten med salt, sänk temperaturen, lägg i torsken och låt den dra 4-5 minuter tills den flyter upp till ytan. Ta upp med hålslev och låt den svalna. Mixa torskrygg med smetana, vetemjöl och liquid smoke till en slät smet i matberedare. Forma till 8 biffar och stek i olja (om du använder smör, är det lätt att det fastnar i pannan) 3-4 minuter på varje sida tills de får fin färg.
  2. Potatispuré: Koka potatisen i lättsaltat vatten (jag brukar tillsätta saltet när vattnet börjar koka). Mosa potatisen och blanda med kokosgrädde till önskad konsistens.
  3. Tomat, basilika- och cashewsås: Blötlägg cashewnötterna 30-45 minuter. Mixa cashewnötter, tomater, basilika och röd spansk peppar, tillsätt sedan oljan.
  4. Servera 
Dryckestips: Den här gången dammar jag av två gamla favoriter, viner som finns på hyllorna i många butiker, men tyvärr inte i Norrbotten, så genom att beställa någon av dessa kanske vi får se dem på hyllan.
Clotilde Davenne Bourgogne Blanc 2015 (varunr 5562, pris 129,-), för dig som älskar Chablis, de här druvorna har vuxit på "fel sida om vägen" och därför får inte vinet heta Chablis vilket gör att vinet blir 40 kronor billigare jämfört med om det hade stått Chablis på etiketten. Det här är ett fyndvin från den framstående producenten Clotilde Davenne. Feuillat-Juillot Montagny Premier Cru Les Coéres 2014 (varunr 2812, pris 179,-). Om du vill ha ett mer komplext vin med lite fatkaraktär väljer du detta. En kul övning är att välja båda två för att se hur olika ett vin på Chardonnay från samma region kan vara beroende på ståltanks- eller fatlagring.
 
Alkoholfritt: När det gäller komplexa"vita viner" så är utbudet lite begränsat när det gäller alkoholfria alternativ. På den röda sidan är det mycket bättre eftersom det finns så många goda bärdrycker på bl.a. blåbär, lingon och svarta vinbär. Ett vin som fungerar bra här är Rawson's Retreat Semillon Chardonnay 2013 (varunr 1911, pris 59,-).
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela