Erik Grödahl

Jackfrukt paprikakash

Publicerad 2017-09-20 08:00:00 i Allmänt,

Ett av sommarens resmål var Ungern, där vi tillbringade tre dagar i Héviz känt för sin hälsosamma sjö och tre dagar i Budapest. När jag tänker Ungern och mat, då är paprikan alltid närvarande. På marknaderna och i livsmedelsaffärerna finns de i olika färger, former och smakstyrkor. En ungersk maträtt som jag är väldigt förtjust i är kyckling paprikash och här har jag gjort en vegetarisk variant på den som jag har döpt till "jackfrukt paprikash". För dig som föredrar kyckling är det bara att ersätta jackfrukten med kyckling. Jackfrukten är köttig i sin konsistens och kan också användas som alternativ till kött om du vill göra en "pulled" burgare. Den finns att köpa i asiatiska livsmedelsbutiker. 
 
 
Jackfrukt paprikash serverat med focaccia
 
Det här behövs för 2 personer:
1 burk Jackfrukt (565 gram, varav 280 gram frukt)
1 stor gul lök
1 gul paprika
1 röd paprika
1 röd chilifrukt med kärnor
1 - 1 1/2 msk sött paprikapulver (Édesnemes, csemege och csípös csemege heter de på ungerska)
1/2 tsk starkt paprikapulver (erös) eller 1 krm cayennepeppar
4 dl vatten + en tärning grönsaksbuljon alternativ 1 1/2 msk grönsaksfond
2 dl smetana
Salt och peppar efter smak
Olja att steka i
 
Gör så här:
  1. Skiva lök, paprika, finhacka chilifrukten och stek tills de blir mjuka. Tillsätt vatten, buljongtärning/fond, 1 msk sött paprikapulver och starkt paprikapulver/cayennepeppar. Låt koka upp.
  2. Låt jackfrukten rinna av och skär den i mindre bitar, lägg den i såsen och låt koka på svag värme 45-60 minuter.
  3. Tillsätt smetana och koka upp, smaka av med mer sött paprikapulver, salt och peppar.
Focaccia
Medan grytan kokar bakar du en focaccia.
Det här behövs för en plåt:
25 gram jäst
2 1/2 dl fingervarmt vatten
1/2 dl olja (raps eller oliv)
2 msk rårörsocker eller honung
7-8 dl dinkelmjöl
Olja och flingsalt
 
Gör så här:
  1. Varmt vattnet och blanda ner jäst, olja socker eller honung. Tillsätt mjölet, lite i taget tills du har en slät deg. Låt jäsa under bakduk 20-25 minuter.
  2. Sätt ugnen på 225 grader, sätt lite olja i en långpanna, ta upp degen, lägg den i långpannen och knåda den lite, så att den är oljig. Tryck ut den så den täcker hela långpannan, strö över flingsalt och låt jäsa 15-20 minuter.
  3. Grädda i mitten av ugnen cirka 10-12 minuter, låt svalna några minuter och bryt i mindre bitar.
  4. Servera tillsammans med "jackfruit paprikash"
Dryckestips:
En middag med inspiration från Ungern kräver ett ungerskt vin och skall du ha ett bra ungerskt vin då måste du beställa, men ju mer du beställer ju större är möjligheten att det så småningom kommer på hyllan. 
Mitt förstahandsval kommer från min favoritproducent Pfneiszl som faktiskt kommer att vara med på Vinmässan i Piteå den 28/10. Deras Kékfrankos "Dont look back in anger" 2013 (varunr 79682, pris 199,-) passar utmäkt ihop med denna rätt. Vinet säljs i förpackningar om tre flaskor, tycker du att det är för många dela med en vän eller två. Ytterligare ett snäpp upp hittar du Weninger Frettner Cabernet Franc 2012 (varunr 74059, pris 285,-) och här behöver du "bara" beställa en flaska.
 
Alkholfritt alternativ blir Roomi svarta vinbär - aronia (varunr 1923, pris 69,-). Smakrikt med hög fruktsyra som balanserar syrligheten smetanan i grytan.
 
 

Dryckestips från hyllan - Château Bouscassé 2012

Publicerad 2017-09-14 08:00:00 i Allmänt,

Trots en prishöjning med 20 kronor den 1/9, Château Bouscassé 2012 (varunr 2204, pris 149,-) är fortfarande ett riktigt bra köp. Det här vinet kommer från distriktet Madiran i sydvästra Frankrike. Det är en cuvée på 50 % Tannat, 26 % Cabernet Sauvignon och 24 % Cabernet Franc. Efter avslutad jäsning och 3-6 veckors maceration får vinet vila på sin jästfällning i 12-14 månader på franska ekfat varav hälften är nya.Vinet buteljeras ofiltrerat och får vila i vingårdens källaren ytterligare 2-3 år innan det släpps.
 
 
Det här är det perfekta lagrningsvinet, det klarar utan problem 15-20 år under bra lagringsförhållanden, med tanke på priset köp 6-12 flaskor vid varje släpp och prova dem mot varandra med 1-2 års mellanrum.
 
Färgen är mörkröd, doften är komplex med toner av mörka bär, färsk tobak, söt lakrits och mörk choklad. Smaken är mycket fyllig med hög strävhet och fruktsyra, de viktigaste faktorerna för lång lagring av ett rött vin.
 
Trots lagringspotentialen där här vinet kan drickas redan i kväll, men det kräver lite syrlighet och krämighet, så varför inte en pasta med krämig kantarellsås eller en hemlagad pizza på tortillabröd med mycket ost och soltorkade tomater.

Tips på drycker som är okända för de flesta - Misal Prestige Extra Brut

Publicerad 2017-09-12 11:02:00 i Allmänt,

Ärligt talat, när drack du ett mousserande vin från Kroatien senast? I söndags besökte jag producenten Peršurić Misal som drivs av systrarna Ana och Katarina Peršurić. Deras vingård ligger i Višnjan ungefär 15 kilometer öster om kuststaden Poreč i mellersta Istrien. De har 5 hektar vingårdsmark och framställer 40 000 till 45 000 flaskor per år. Inom jordbruket jobbar de med en metod som kallas för Integral, vilken är ekovänlig, jag kommer att skriva ett eget inlägg om den metoden längre fram.
 
 
De framställer 11 olika typer av mousserande viner,  alla enligt den traditionella metoden och alla håller mycket hög kvalitet. Tyvärr finns bara ett av vinerna tillgängligt i Sverige, men vi får vara glada för det lilla.
 
Misal Prestige Extra Brut (varunr 77684, pris 249,-) är en cuvée på 80 % Chardonnay, 10 % Pinot Noir och 10 % Malvazija Istarska. Vinet har fått ligga 36 månader på sin jästfällning och har 4 gram socker per liter.
 
 
Jag har följt det här vinet under några år och det har mognat med värdighet. Färgen är gyllengul, doften är inbjudande med toner av rostat börd, sherry och bokna äpplen. Munkänslan är härlig, först en frisk attack som övergår till krämiga bubblor och en lång eftersomak med toner av brioche och bokna äpplen.
Passar utmärkt till ostron eller blåmusslor kokta i mousserande vin alternativt på egen hand med några bitar rumstempererad gräddost.
 

Dryckestips från hyllan - Langlois Cremant de Loire Brut

Publicerad 2017-09-07 09:09:00 i Allmänt,

Jag vet inte hur många gånger jag har passerat flaskan utan att ägna den någon större uppmärksamhet och kommer definitivt inte ihåg när jag provade den senast. Den här bristen på uppmärksamhet är något som tyvärr drabbar många trotjänare på hyllan eftersom det hela tiden dyker upp något nytt som känns mer intressant.

En artikel i det senaste numret av Decanter fick mig att köpa en flaska Langlois Crémant de Loire (varunr 7404, pris 139,-), ett vin som har funnits på hyllan i nästa sju år.

Langlois Crémant de Loire Brut är en s.k. non vintage och är en cuvée på 60 % Chenin Loire, 20 % Chardonnay och 20 % Cabernet Franc. Doften är diskret med toner av grön frukter, stenfrukter, ylle och rostat bröd. Smaken är frisk och fruktig med toner av gröna frukter och agavesirap. Medellång eftersmak med honungstoner. Med en restsötma på 12 gram socker per liter är det här ett utmärkt alternativ till Prosecco eftersom att det här vinet har balans.
Servera som aperitif eller till räkor marinerade i lime och chili.
Det här är ett mycket bra köp och den kommer att utvecklas med välbehag inom de närmaste 5-7 åren.

Torskbiffar med potatispuré och tomat, basilika- och cashewsås

Publicerad 2017-09-06 08:00:00 i Allmänt,

Det kan inte ha undgått någon att en av mina favoritråvaror är torskrygg. Det har nog med mitt norska ursprung att göra eftersom jag född i den vackra kuststaden Kristiansund. I min barndom var det ofta fisk på tallriken och en av mina favoriträtter var "saltfisk och stappe" (saltad torsk med potatismos). Det står fortfarande högt på önskelistan när jag åker till Norge och besöker min gamla mormor. Veckans recept har denna rätt som bas, men här har jag utvecklat den för att den skall fungera både till vardag och fest. Jag kokar först torsken i saltat vatten och det kan förberedas kvällen innan för att det skall gå snabbare att tillaga. Potatispurén har jag smaksatt med kokosgrädde för att den skall få lite sötma och inte bli så mastig. Både potatispurén och såsen är perfekta veganalternativ. Såsen kan också serveras till pasta.
 
Det här behövs för 4 personer:
 
Torskbiffar
600 gram torskrygg
6 dl vatten
4 msk salt
4 msk smetana/creme fraiche
1 1/2 msk vetemjöl
3 krm liquid smoke
Olja att steka i
 
Potatispuré
800 gram potatis
Salt
4-5 msk kokosgrädde
 
Tomat, basilika- och cashewsås
2 dl cashewnötter
10 soltorkade tomater utan olja (läs på förpackningen att det inte är tillsatt socker och liknande)
1 kruka basilika
1/2 röd spansk peppar
3/4 dl olivolja
 
Gör så här:
  1. Torskbiffar: Koka upp vatten med salt, sänk temperaturen, lägg i torsken och låt den dra 4-5 minuter tills den flyter upp till ytan. Ta upp med hålslev och låt den svalna. Mixa torskrygg med smetana, vetemjöl och liquid smoke till en slät smet i matberedare. Forma till 8 biffar och stek i olja (om du använder smör, är det lätt att det fastnar i pannan) 3-4 minuter på varje sida tills de får fin färg.
  2. Potatispuré: Koka potatisen i lättsaltat vatten (jag brukar tillsätta saltet när vattnet börjar koka). Mosa potatisen och blanda med kokosgrädde till önskad konsistens.
  3. Tomat, basilika- och cashewsås: Blötlägg cashewnötterna 30-45 minuter. Mixa cashewnötter, tomater, basilika och röd spansk peppar, tillsätt sedan oljan.
  4. Servera 
Dryckestips: Den här gången dammar jag av två gamla favoriter, viner som finns på hyllorna i många butiker, men tyvärr inte i Norrbotten, så genom att beställa någon av dessa kanske vi får se dem på hyllan.
Clotilde Davenne Bourgogne Blanc 2015 (varunr 5562, pris 129,-), för dig som älskar Chablis, de här druvorna har vuxit på "fel sida om vägen" och därför får inte vinet heta Chablis vilket gör att vinet blir 40 kronor billigare jämfört med om det hade stått Chablis på etiketten. Det här är ett fyndvin från den framstående producenten Clotilde Davenne. Feuillat-Juillot Montagny Premier Cru Les Coéres 2014 (varunr 2812, pris 179,-). Om du vill ha ett mer komplext vin med lite fatkaraktär väljer du detta. En kul övning är att välja båda två för att se hur olika ett vin på Chardonnay från samma region kan vara beroende på ståltanks- eller fatlagring.
 
Alkoholfritt: När det gäller komplexa"vita viner" så är utbudet lite begränsat när det gäller alkoholfria alternativ. På den röda sidan är det mycket bättre eftersom det finns så många goda bärdrycker på bl.a. blåbär, lingon och svarta vinbär. Ett vin som fungerar bra här är Rawson's Retreat Semillon Chardonnay 2013 (varunr 1911, pris 59,-).
 

Tips på drycker som är okända för de flesta - Allesverloren Chenin Blanc 2016

Publicerad 2017-09-04 08:00:00 i Allmänt,

Det är många vinländer jag hyser stor kärlek till, men ett land som har tagit en stor plats i mitt hjärta är Sydafrika. Det är väl mixen mellan det varma bemötandet, den vackra naturen och de fantastiska vinerna som är den främsta orsaken. Jag har haft förmånen att besöka Sydafrika tre gånger, senast förra hösten när jag deltog i Wosa Sommelier Cup. Jag hoppas på att få återvända igen inom inte alltför lång framtid.
En producent som har varit flitigt förekommande på mina provningar genom åren är Allesverloren och då deras Fine Old Vintage som kanske är ett av de mest prisvärda starkvinerna i Systembolagets sortiment.
 
Veeckans rekommendation är varken röd eller stark utan vit. Jag hittade det detta vin på Arlanda när jag var på väg till Norge för några veckor sedan och det finns även i Systembolagets beställningssortiment.
 
 
Allesverloren Chenin Blanc 2016 (varunr 75986, pris 99,-) har en doft av färska stenfrukter och citrus, smaken är frisk och välbalanserad med en för priset lång eftersmak. Passar utmärkt till torskbiffarna som jag kommer att ha som veckans recept på onsdag, men är också bra till räkor/scampi smaksatt med chili och lime. I Norge avnjöt vi det till pilgrimsmusslor med sötpotatispuré i parmesanskal, en fantastisk kombo.
 
 

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela