Erik Grödahl

Lammfärsbiffar med saltbakad potatis, paprika-och tomatmajonäs och grönkålschips

Publicerad 2017-10-04 08:00:00 i Allmänt,

I en värld där allt skall se snyggt ut på bild, kan det ibland vara svårt att designa en maträtt som både är estetiskt fulländad och fungerar ihop med en viss typ av dryck. Även om många av mina recept innehåller ett antal moment försöker jag ha en enkelhet när det gäller antalet smaker på tallriken, något som är viktigt för att nå harmoni mellan mat och dryck. Veckans recept med lamm, fetaost och grillad paprika känns som en mix mellan olika kulturer, men det här är ingredienser som används tillsammans i exempelvis Grekland, Bulgarien eller Makedonien. "Kulturkrocken" den här veckan är att de rekommenderade vinerna kommer från södra Frankrike och norra Spanien, men så får det bli i jakten på den perfekta kombinationen.
 
Tänk på att alltid läsa igenom receptet innan, det finns alltid moment som kan förberedas, i det här receptet är det majonäsen och grönkålschipsen. 
 
Lammfärsbiffar med saltbakad potatis, paprika-och tomatmajonäs och grönkålschips
 
Det här behövs för 4 personer:
500 gram lammförs
1 ägg
100 gram fetaost
1/2-1 tsk salt
1 krm svartpeppar
 
600 gram potatis med skal
grovsalt
 
Paprika- och tomatmajonäs
1 äggula
1 tsk dijonsenap
4/5 tsk vit balsamvinäger
1 krm salt
1 krm vitpeppar
2 dl rapsolja
2 röda paprikor
6 soltorkade tomater (välj de "torra" inte med olja)
1 röd finhackad chili
 
Grönkålschips
100 gram grönkål
Olivolja
Flingsalt
 
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 225 grader, halvera paprikorna och ta bort kärnorna, grilla dem i ugnen 25-30 min tills skalen lossnar. 
  2. Medan paprikorna är i ugnen blandar du lammfärs med ägg, salt och peppar till en smet. Skär fetaosten i mindre bitar. Forma till biffar och tryck in fetaosten i biffarna. Lägg åt sidan. Du kan börja steka biffarna när potatisen har varit i ugnen cirka fem minuter.
  3. Paprika- och tomatmajnäs: Mixa äggula, dijonsenap, salt och pepppar. Tillsätt oljan droppvis och sedan i en tunn stråle och vispa/slå till en krämig konsistens. Precis innan servering tillsätt paprikorna utan skal, tomater, chili och mixar till slät konsistens.
  4. Tvätta och halvera potatisen, lägg dem på en ugnsplåt med grovsalt med den skurna ytan neråt (du använder ungefär halva plåten til potatisen). Stek i ugnen 20-25 minuter tills potatisen känns mjuk.
  5. Grönkålschips: Det här momentet kan förberedas innan. Blanda grönkål med olivolja och flingsalt och lägg på ett bakplåtspapper. Om du vill minska på arbetstiden, viker du pappret på mitten, lägger på grönkålen och steker i ugnen de sista tio minuterna tilllsammans med potatisen. Håll ett öga på grönkålen eftersom den har lätt att bli bränd.
  6. Lammfärsbiffar: Stek i olja på hög temperatur cirka 2 minuter på varje sida så att de får fin färg, sänk temperaturen och stek på låg värme ytterligare 10-15 minuter tills de är genomstekta.
  7. Skrapa bort saltet från potatisens undersida och servera med biffar, paprika-och tomatmajonäs och grönkålschips.
Dryckestips: "Plötsligt händer det", även jag rekommenderar billigare viner om jag tycker de är bra och välgjorda. I Systembolagets septembersläpp fanns det några riktigt bra sådana viner mellan 89 och 99 kronor.
Från Languedoc-Roussillon som tidigare var mest känt för bulkviner, men som nu är ett av de heta områdena i Frankrike kommer Les Fleurs Sauvages Carignan Vieilles Vignes 2016 (varunr 2257, pris 89,-). Ett mjukt vin med mycket smak. Prova det mot Carrodorum Issos 2015 (varunr 2744, pris 99,-) för att se vilken stil du föredrar. Det sistnämnda vinet är komplext och kraftfullt med bra tanninstruktur. Ett vin som lätt kan lagras i tio år, med tanke på priset köp en kartong och följ vinets utveckling.
 
Alkoholfritt: Domaine de La Prade Organic Merlot Shiraz (varunr 19000, pris 89,-) är smakrikt med bra syra och mjuka tanniner. Innehåller visserligen 31 gram socker per liter, men det behövs som smakbärare i ett alkoholfritt vin och tro mig det är många av de s.k. torra storsäljarna som innehåller lika mycket. 
 
Smaklig måltid!
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela