Erik Grödahl

10 alkoholfria dryckestips inför våren och sommarens fester

Publicerad 2017-05-24 07:51:32 i Allmänt,

Solen skiner utanför fönstret denna morgon och vi har ett väder som börjar likna vår och sommar och framför oss har vi en massa festligheter. 

Fester förknippas allt som oftast med alkohol, men det finns de som av olika anledningar inte dricker alkohol och tyvärr hamnar de ofta på undantag och får nöja sig med vatten eller läsk som måltidsdrycker. Tråkigt och respektlöst tycker jag. I dag finns det ett stort utbud av välgjorda alkoholfria drycker, som kan erbjuda fantastiska smakupplevelser tillsammans med mat. Framför allt har det kommit olika bärdrycker utan tillsatt socker. Här kommer dryckestipsen som kommer att göra succé under våren och sommarens fester.

Drycker som har ett varunummer och pris finns hos Systembolaget och ibland i livsmedelsaffärer. Om Ni har funderingar över återförsäljare är Ni välkomna att höra av Er till mig via epost erik@chocodeli.se 

Mousserande

Den perfekta inledningen på festen, men också bra till olika typer av skaldjur.

Richard Juhlin Blanc de Blancs Non-Alcoholic Sparkling Wine (varunr 1979, pris 89,-). Frisk med balanserad sötma.

Richard Juhlin Non-Alcoholic Sparkling Wine Rosé (varunr 1983, pris 89,-). Mycket fräsch och trevlig. Ett allsidigt bubbel som borde vara obligatoriskt på festen.

Bärdrycker alternativ till rött eller rosé

Bärdryckerna påminner väldigt mycket om röda viner i strukturen eftersom det finns strävhet som kommer från bärens skal. De rena bärdryckerna är också väldigt hälsosamma med sitt naturliga innehåll av vitaminer och antioxidanter. För att göra dem lite mjukare går det att späda dem med 1-2 delar vatten, stilla eller kolsyrat. Vill du ha en rosé blanda med 3 delar vatten.

Nordic Wild Treat Rena Lingon, 100 % lingon utan tillsatt socker. Prova till souvas toppat med lite lingon.

Nordic Wild Treat Blåbär, 100 % blåbär utan tillsatt socker. Med lite kolsyrat vatten, den perfekta välkomstdrinken.

Nigrum (varunr 1925, pris 37,-). Framställt av vatten, juice av svartavinbär och druvor, vilket gör att den inte behöver spädas. Perfekt när det är kött på grillen.

Vita viner

Torres Natureo Free Muscat 2016 (varunr 1912, pris 52,-). Perfekt till rätter med lite hetta.

Leitz Eins Zwei Zero Riesling 2015 (varunr 11901, pris 69,-). Lättstekt pilgrimsmussla, jordärtskockspuré och schezuanpepparsky.

Öl

Vid sidan om vatten är alkoholfritt öl en perfekt törstsläckare under varma sommardagar. Personligen är jag svag för ölen från det danska nomadbryggeriet Mikkeller, som har genomgående hög kvalitet på sina produkter.

Mikkeller Hallo Ich Bin Berliner Weisse (varunr 1943, pris 18,20). Smakrikt med lime, chili, ingefära eller annat som förknippas med det sydasiatiska köket, då är denna veteöl den perfekte följeslagaren.

Mikkeller Drink’in The Sun (varunr 11994, pris 18,20). En utmärkt törstsläckare.

Mikkeller Ambler Red Ale (varunr 11996, pris 18,20). Smakrik och välbalanserad, perfekt till grillat nötkött med krämiga eller syrliga tillbehör.

 

12 vintips inför våren och sommarens festligheter

Publicerad 2017-05-10 10:52:48 i Allmänt,

De senaste veckorna har bjudit på blandat kompott avseende väder och det bara inte i Sverige. När jag var i Tain l'Hermitage i Norra Rhône för tio dagar sedan var det nattfrost. Men almanackan säger vår med sommar i antågande och därför vill jag dela med mig av lite dryckestips inför våren och sommarens fester. Min första rekommendation är att dricka dubbelts så dyrt, men hälften så mycket, något som är bra för både folkhälsa och vingårdsarbetarna som då får bättre betalt för sina viner. Min andra rekommendation är "spola boxen", boxviner innehåller i regel mer svavel, svavel är inte bra för kroppen och framför allt, vin är bättre på flaska. Min tredje rekommendation, "spola kändisvinerna", varför skall du som konsument betala mer för att en "kändis" skall tjäna pengar? Merparten av mina rekommendationer finns inte på hyllorna i alla butiker, men det är enkelt att beställa. Om två veckor kommer ett inlägg om alkoholfria alternativ på grillfesten.
 
Mousserande
Vad är en fest utan bubblor? De här tre vinerna kommer garanterat att ge gästerna ett leende av välbehag.
 
Stefan Winter Riesling Brut (varunr 7906, pris 125,-) - Friskt och plånboksvänligt för det stora sällskapet.
 
Clotilde Davenne Brut Extra Crémant de Bourgogne (varunr 7725, pris 149,-). Champagnekänsla på helflaska till priset av en halvflaska.
 
Canard Duchêne Parcelle 181 Extra Brut (varunr 73618, pris 373,-) - Med löjrom, smetana och Canard Duchêne blir festen en succé.
 
H. Blin Brut Millésime 2004 (varunr 77742, pris 399,-) - Att denna välgjorde årgångschampagne fortfarande finns tillgänglig är för mig en gåta, köp innan den tar slut.
 
Vita viner
Vita viner till skaldjuren är klassiskt, men glöm inte syra och sälta i tillbehören för den optimala smakupplevelsen.
 
När jag rekommenderar ett vin är det för mig viktigt att han någon relation till producenten/vinmakaren. Här står jag tillsammans med Clotilde Davenne som är en vinmakerska som jag har mycket stort förtroende för.
 
 
Clotilde Davenne Bourgogne Blanc 2015 (varunr 5562, pris 129,-) - Det här vinet har allt som krävs av en bra Chablis förutom etiketten och priset. 
 
Rings Kalkmergel Riesling 2015 (varunr 79957, pris 139,-) - Räkor, lime och chili, mer behövs inte.
 
Dittelsheim Weissburgunder Trocken 2013 (varunr 78576, pris 174,-) - Grillad torskrygg, skirat smöt och riven pepparrot - "Say no more".
 
Rose
Perfekt på altanen en varm sommardag eller varför inte till en fräsch sallad? Du klarar dig långt på mina rekommndationer för två veckor sedan, Les Lauzeraies 2016 (varunr 2724, pris 115,-) från Tavel i södra Rhône och Rosé de Purcari 2015 (varunr 72881, pris 150) från Moldavien.
 
Röda viner
Att hitta de optimala smakupplevelserna mellan maten och det röda vinet är svårt när man grillar med tanke på kombinationerna av marnader och tillbehör, därför är det vitkgit att välja goda viner att avnjuta mellan tuggorna.
 
El Rey Old Wine Garnacha 2013 (varunr 2260, pris 79,-) - Det är inte ofta det förekommer att jag rekommenderar ett vin under 100 kronor, men det här är ett bra och välgjort vin som alla kommer att tycka om.
 
La Villete GSM 2014 (varunr 72519, pris 112,-) - Gillar du en mjuk och fruktig Châteauneuf-du-Pape? Då är det här ett utmärkt alternativ till halva priset.
 
Girard Old Vine Zinfandel 2013 (varunr 22337, pris 199,-) - Lite dyrare, men så mycket bättre. Det här kommer att bli en succé på grillfesten, framför att om du grillar en hamburgare.
 
Jag hoppas vinerna faller Er i smaken, håll utkik här, det kommer mera tips framöver.
 

En hyllning till världens bästa målvakt, Tagliatelle med Piedmontsås och ett glas Barolo

Publicerad 2017-05-09 11:05:20 i Allmänt,

I kväll är det andra semifinalen mellan Juventus och Monaco i Champions Leauge. Jag är inget större fan av Juventus, men hyser den allra största respekt för deras målvakt Gianlugi Buffon som fyller 40 år den 28. januari nästa år. Ett föredöme för fotbollen som alltid har satt "laget före jaget" och i motsats till Zlatan följde han med Juventus när de degraderades. I kväll kommer jag att hylla honom på mitt vis genom att tillaga en pasta med inspiration från Piemonte där Juventus hör hemma och i glaset en högklassig Barolo, det är det minsta jag kan göra.

Tagliatelle med piedomontsås

Det här behövs till fyra personer:

250 gram färsk Salsiccia (klipp upp skinnet och gröp ur innehållet). 
4 msk olivolja
6 skivade vitlöksklyftor
1 hackad gul löl
50 g finhackad pancetta alternativt bacon.
100 gram finhackad italiensk salami
1 dl rödvin (samma vin som i glaset)
3 dl kalvfond
1 dl grädde

nymald svartpeppar efter smak

Gör så här:

1. Hetta upp en kastrull på mediumvärme. Bryn korvinkråmet i olivolja och dela det med en slev. Lägg åt sidan och bryn sedan vitlöken och löken tills det fått fin färg, tillsätt pancettan, salamin och det brynta korvköttet. Häll i rödvin och rör om ordendligt, låt det koka nästan torrt.

2. Häll sedan över kalvfond och grädde, smaka av med svartpeppar och låt det sjuda i cirka 15 minuter på svag varme.

3. Koka Tagliatelle och servera ”al dente”, servera med såsen och ringla över en god olivolja.

I glaset har du en Barolo eller Barbaresco, när Buffon hyllas skall det vara klass i glaset.

Chili con Halloumi

Publicerad 2017-05-03 09:25:00 i Allmänt,

Förra veckan tillbringade jag i Juan-les-Pins, Marseille och Tail l'Hermitage för jobb (provning), studiebesök (Valrhona), tävling (EM i blindprovning) och sist men inte minst att få inspiration till nya maträtter och provningskoncept. 
 
Under alla mina besök i olika delar av Frankrike genom åren, så är det inte så ofta jag stöter på vegetariska menyer, men när vi besökte den lilla mysiga restaurangen Ti Toques i Juan-les-Pins förra onsdagen hittade jag en sådan och det var deras Chili con Tofu som gav mig inspiration till Chili con Halloumi, som jag skapade i går.
Chili con Tofu på Ti Toques i Juan-les-Pins
 
Chili con Halloumi är den perfekta vardagsmaten serverat med ett glas kranvatten eller en bra rosé.
 
Det här behövs till 2-3 personer:
1 finhackad gul lök
1 morot skuren i små tärningar
1 finhackad röd spansk peppar med kärnor
400 gram krossade tomater (Mutti)
2-3 dl röda kidneybönor
250 gram halloumi
1/2 till 1 tsk salt
Olja att steka i 
 
Quinoa
Finhackad gräslök
Chili con Halloumi på Skolgatan
 
Gör så här:
  1. Låt lök, morötter och chili fräsa i olja 5-7 minuter, tills morötterna är mjuka. Häll över tomaterna och tillsätt 1/2 tsk salt, låt koka på svag värme 10 minuter.
  2. Tillsätt sedan de röda kidneybönorna och låt koka ytterligare 8-10 minuter, smaka av och tillsätt eventuellt lite mer salt. Medan det kokar steker du hallomi i en grillpanna 3-5 minuter på varje sida tills det får fin färg.
  3. Servera i en skål med quinoa i botten, toppat med chili, stekt halloumi och finhackad gräslök. (Själv använde jag thaibasilika).
 
Smaklig måltid!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela