Erik Grödahl

Risotto med inspiration från Istrien

Publicerad 2017-03-15 09:00:00 i Allmänt,

Jag har varit lite "lat" vad det gäller bloggandet sista tiden, men det blir så ibland, när det är en massa annat som pockar på ens uppmärksamhet, men nu hoppas jag att kunna återgå till regelbundet bloggande, material finns så det räcker och blir över.
 
Den gångna helgen har jag experimtenterar en del i köket på temat Istrien av den anledningen att det är Munskänkarnas vinort 2017 och jag vill ha recept att rekommendera när jag skall hålla provningar.
 
När Kroatien kommer på tal tänker de flesta på sol, bad och segling, vilket är naturligt, men för mig är det så mycket mer än så, det är ett paradis för oss som älskar god mat och dryck. Istrien ligger i västra Kroatien vid adriatiska havet, vilket innebär en maritim gräns till Italien och matkulturen påminner i mångt och mycket om norra Italien med två väsentliga skillnader, kvaliteten är högre och prisnivån mycket lägre. En av mina favoriträtter är Istarski Rizoto, som de ofta serverar med färska fikon, lufttorkad skinka, oliver m.m. Jag har gjort min egen variant på denna rätt som jag serverar med stekt salsiccia/chorizo och grillad paprika, det är riktigt gott.
 
 
Det här behövs till 3-4 personer:
 
1/2 dl olivolja
2 finhackade vitlöksklyftor (pressa ej, då kommer saften ut och vitlökssmaken tar överhanden)
1 finhackad gul lök
2 msk tomatpuré av bra kvalitet (exempelvis Mutti)
3 dl arborioris
2 dl vitt torrt vin (gärna samma som du har i glaset)
1 1/2 msk vit balsamvinäger
1 liter grönsaks- eller kycklingfond
Salt och svartpeppar
Bladpersilja
Finriven Västerbottensost
 
Färsk salsicca eller chorizo (1 korv per person)
2 röda paprikor
Olivolja
Flingsalt och svartpeppar
 
Gör så här:
  1. Blötlägg riset, sätt ugnen på 250oC och koka upp fonden.
  2. Fräs vitlök och lök i oljan några minuter, tillsätt tomatpuré och ris och fräs ytterligare 2-3 minuter.
  3. Häll över vin och balsamvinäger och låt koka in, späd med fonden under omrörning tills nästan all vätska kokat in. Tillsätt ost och smaka av med salt och svartpeppar.
  4. Grillad paprika: Kärna ur och skär paprikan i bitar, lägg dem på ett bakplåtspapper med skalsidan uppåt, pensla med olivolja och grilla i ugnen cirka 20 minuter, ta bort skalet och strö över flingsalt och svartpeppar. 
  5. Stek korven 12-16 minuter tills den är genomstekt, skär den i skivor.
  6. Servera risotton toppad med korven, grillad paprika, riven ost och olivolja.
 
Dryckestips: : Det givna valet är en ung och fruktig Malvazija Istarska, de finns i Systembolagets beställningssortiment så ha lite framförhållning. Prova Degrassi Bomarchese Malvazija 2015 varunr 75026, pris 149,-) eller Kozlovic Malvazija 2015 (varunr 72868, pris 180,-). 

Malvazija Istarska är en inhemsk druvsort som ger fruktiga viner med en fet struktur och en härlig doft av honung, vita blommor och mogna stenfrukter.

Alkoholfritt: Jus de Pommes Artisanal Pétillant (varunr 1990, pris 39,-). En frisk och fruktig pärlande cider, den är relativt söt, men det balanseras upp av de mogna äppeltonerna.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela