Erik Grödahl

Het fiskgryta

Publicerad 2017-03-29 05:30:00 i Allmänt,

Den här fiskgrytan har sitt ursprung vid Medelhavet, den är lite som en mix mellan spansk Bacalao och den kroatiska Brudet. Jag gillar kombinationen hetta från chilin och syrligheten från citronen.
 
Det här behövs för 3-4 portioner
2 finhackade vitlöksklyftor
10-15 gram finhackad persilja
Saft och skal från en halv citron
1 dl olivolja
1 liten finhackad gul lök
1/2 tsk salt
600 gram torskrygg skuren i bitar
 
1 msk olivolja
1 finhackad gul lök
1 tsk paprikapulver
1 1/2 krm cayennepeppar
1 röd finhackad chilifrukt (om du vill ha grytan riktigt het behåller du kärnorna)
400 gram krossade tomater (Mutti)
1 1/2 dl vitt torrt vin
5 dl fiskfond
Ev salt
200 skalade räkor
Bladpersilja
 
Nybakat bröd
 
 
 
Gör så här:
  1. Mixa vitlök, persilja, citronskal, citronsaft, olivolja, lök och salt till en slät röra.
  2. Blanda röran med fisken i en skål. Låt stå i kylen minst en timme.
  3. Hetta upp olivoljan tillsammans med paprikapulver, cayenepeppar, chilli och lök i en gryta, fräs 2-3 minuter. Tillsätt krossade tomater, vin och fiskfond och sjud 15-20 minuter.
  4. Lägg i fisken och röran och sjud ytterligare 10-15 minuter på låg temperatur. Smaka av och tillsätt salt om det behövs.
  5. Servera i skålar och toppa med räkor och bladpersilja. 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela