Erik Grödahl

Het fiskgryta

Publicerad 2017-03-29 05:30:00 i Allmänt,

Den här fiskgrytan har sitt ursprung vid Medelhavet, den är lite som en mix mellan spansk Bacalao och den kroatiska Brudet. Jag gillar kombinationen hetta från chilin och syrligheten från citronen.
 
Det här behövs för 3-4 portioner
2 finhackade vitlöksklyftor
10-15 gram finhackad persilja
Saft och skal från en halv citron
1 dl olivolja
1 liten finhackad gul lök
1/2 tsk salt
600 gram torskrygg skuren i bitar
 
1 msk olivolja
1 finhackad gul lök
1 tsk paprikapulver
1 1/2 krm cayennepeppar
1 röd finhackad chilifrukt (om du vill ha grytan riktigt het behåller du kärnorna)
400 gram krossade tomater (Mutti)
1 1/2 dl vitt torrt vin
5 dl fiskfond
Ev salt
200 skalade räkor
Bladpersilja
 
Nybakat bröd
 
 
 
Gör så här:
  1. Mixa vitlök, persilja, citronskal, citronsaft, olivolja, lök och salt till en slät röra.
  2. Blanda röran med fisken i en skål. Låt stå i kylen minst en timme.
  3. Hetta upp olivoljan tillsammans med paprikapulver, cayenepeppar, chilli och lök i en gryta, fräs 2-3 minuter. Tillsätt krossade tomater, vin och fiskfond och sjud 15-20 minuter.
  4. Lägg i fisken och röran och sjud ytterligare 10-15 minuter på låg temperatur. Smaka av och tillsätt salt om det behövs.
  5. Servera i skålar och toppa med räkor och bladpersilja. 
 

Smakfull och snabblagad vegetarisk pastasås

Publicerad 2017-03-27 16:06:00 i Allmänt,

I dag blev det återigen en klassisk "man tager vad man haver", tror jag skall ge ut en kokbok med dessa lättlagade recept. Det har väl inte undgått någon att jag gillar vegetarisk mat med lite hetta, färsk chili är lite av baskryddan i den här familjen och den fick vara med i dag också.
 
Vill du göra den här rätten riktigt snabbt, använd vattenkokaren för att värma pastavattnet och se till att ha färsk pasta hemma (vi har alltid några paket i frysen).
 
Det här behövs till 2 personer:
 
1 finhackad gul lök
1 röd paprika skuren i mindre bitar
1 finhackad röd chili (tycker du om hetta ta med kärnorna)
6 finhackade soltorkade tomater 
2 dl creme fraiche
1 msk tomatpuré (Mutti)
1/2 tsk salt
Olja att steka i
 
Pasta
 
 
Gör så här: 
  1. Fräs löken ett par minuter i oljan och tillsätt sedan paprika och chili och fräs ytterligare 2-3 minuter, låt sedan de soltorkade tomaterna fräsa en minut.
  2. Tillsätt creme fraiche, tomatpuré och salt och koka ihop 3-4 minuter.
  3. Fort var det gjort, servera med nykokt pasta.
Smaklig måltid.

Lättlagad het vegetarisk gryta

Publicerad 2017-03-23 13:36:00 i Allmänt,

Det är så enkelt, billigt och smakfullt med vegetarisk mat. I dag gjorde jag en het gryta som jag gärna vill dela med mig av receptet på. Ett bra tips på vägen är att köpa en förpackning torkade kindneybönor eller kikärtor och koka upp och sedan frysa in istället för att köpa färdigkokta.
 
Det här behövs till 2 personer:
1 gul lök
1 röd paprika
1 liten röd chili 
5-6 soltorkade tomatar
400 gram krossade tomater (Mutti)
2 dl röda kidneybönor (ca 125 gram)
1/2 tsk salt
Olja
 
Ris, quinoa ellr bulgur
Creme Fraiche
Rivet limeskal
 
Gör så här:
  1. Finhacka lök och chili (jag som gillar lite hetare mat behåller kärnorna), kärna ur och skär paprikan i bitar och fräs i olja 3-4 minuter.
  2. Tillsätt hackde soltorkade tomater, krossade tomater, kidneybönor och salt, koka 10-15 minuter.
  3. Servera med en klick creme fraiche och finrivet limeskal tillsammans med ris, quinoa eller bulgur.
Dryckestips: Vatten från kranen, stilla eller med tillsatta bubblor.
 
Smaklig måltid.
 
 

Högklassiga viner från Bierzo

Publicerad 2017-03-16 10:26:13 i Allmänt,

Bierzo, som brukar kallas porten till Galicien, har en lång tradition av vinodling eftersom det ligger efter pilgrimsleden till Santiago de Compostela. Tidigare framställdes det mestadels enkla viner som pilgrimarna intog till sina måltider, men sedan fick sin DO status 1989 har fokus flyttats till kvalitet. För mig är Bierzo ett av Spaniens bästa vinområden och jag har regelbundet med viner därifrån på mina provningar. Baltos 2012 som jag rekommenderar här nedan har blivit en favorit för många mycket beroende på hög kvalitet till ett plånboksvänligt pris.

Klimatet är kontinentalt men ändå relativt milt och med viss fuktighet genom vindar från Atlanten. Vinodlingarna ligger mellan 450 och 1 000 m.ö.h. Här produceras några av Spaniens bästa viner av den blå druvan Mencía som är planterad på närmare 75 procent av vinodlingsarealen. Bland de gröna druvorna är Godello på stark frammarsch.

Överlag så uppvisar de röda vinerna komplexa dofter med toner av mörka bär och frukter såsom blåbär, plommon och körsbär. Alkoholhalten är oftast hög, men är väl integrerad i vinerna som har frisk syra och mjuka tanniner.

Vinerna passar bra till viltkött med krämiga alterantivt syrliga tillbehör eller en Västerbottenspaj.

Här kommer rekommendationer på några viner från producenten Domino de Tares som fick väldigt fina omdömen i Decanters marsnummer. Beställ några flaskor av varje, du kommer att bli glatt överraskad.

 

Baltos 2012 (varunr 79246, pris 119,-)

Cepas Viejas 2011 (varunr 75659, pris 199,-)

Bem bi Bre 2010 (varunr 70110, pris 289,-) 

Prova också en flaska av det vita Godello 2012 (varunr 72451, pris 185,-).

Risotto med inspiration från Istrien

Publicerad 2017-03-15 09:00:00 i Allmänt,

Jag har varit lite "lat" vad det gäller bloggandet sista tiden, men det blir så ibland, när det är en massa annat som pockar på ens uppmärksamhet, men nu hoppas jag att kunna återgå till regelbundet bloggande, material finns så det räcker och blir över.
 
Den gångna helgen har jag experimtenterar en del i köket på temat Istrien av den anledningen att det är Munskänkarnas vinort 2017 och jag vill ha recept att rekommendera när jag skall hålla provningar.
 
När Kroatien kommer på tal tänker de flesta på sol, bad och segling, vilket är naturligt, men för mig är det så mycket mer än så, det är ett paradis för oss som älskar god mat och dryck. Istrien ligger i västra Kroatien vid adriatiska havet, vilket innebär en maritim gräns till Italien och matkulturen påminner i mångt och mycket om norra Italien med två väsentliga skillnader, kvaliteten är högre och prisnivån mycket lägre. En av mina favoriträtter är Istarski Rizoto, som de ofta serverar med färska fikon, lufttorkad skinka, oliver m.m. Jag har gjort min egen variant på denna rätt som jag serverar med stekt salsiccia/chorizo och grillad paprika, det är riktigt gott.
 
 
Det här behövs till 3-4 personer:
 
1/2 dl olivolja
2 finhackade vitlöksklyftor (pressa ej, då kommer saften ut och vitlökssmaken tar överhanden)
1 finhackad gul lök
2 msk tomatpuré av bra kvalitet (exempelvis Mutti)
3 dl arborioris
2 dl vitt torrt vin (gärna samma som du har i glaset)
1 1/2 msk vit balsamvinäger
1 liter grönsaks- eller kycklingfond
Salt och svartpeppar
Bladpersilja
Finriven Västerbottensost
 
Färsk salsicca eller chorizo (1 korv per person)
2 röda paprikor
Olivolja
Flingsalt och svartpeppar
 
Gör så här:
  1. Blötlägg riset, sätt ugnen på 250oC och koka upp fonden.
  2. Fräs vitlök och lök i oljan några minuter, tillsätt tomatpuré och ris och fräs ytterligare 2-3 minuter.
  3. Häll över vin och balsamvinäger och låt koka in, späd med fonden under omrörning tills nästan all vätska kokat in. Tillsätt ost och smaka av med salt och svartpeppar.
  4. Grillad paprika: Kärna ur och skär paprikan i bitar, lägg dem på ett bakplåtspapper med skalsidan uppåt, pensla med olivolja och grilla i ugnen cirka 20 minuter, ta bort skalet och strö över flingsalt och svartpeppar. 
  5. Stek korven 12-16 minuter tills den är genomstekt, skär den i skivor.
  6. Servera risotton toppad med korven, grillad paprika, riven ost och olivolja.
 
Dryckestips: : Det givna valet är en ung och fruktig Malvazija Istarska, de finns i Systembolagets beställningssortiment så ha lite framförhållning. Prova Degrassi Bomarchese Malvazija 2015 varunr 75026, pris 149,-) eller Kozlovic Malvazija 2015 (varunr 72868, pris 180,-). 

Malvazija Istarska är en inhemsk druvsort som ger fruktiga viner med en fet struktur och en härlig doft av honung, vita blommor och mogna stenfrukter.

Alkoholfritt: Jus de Pommes Artisanal Pétillant (varunr 1990, pris 39,-). En frisk och fruktig pärlande cider, den är relativt söt, men det balanseras upp av de mogna äppeltonerna.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela