Erik Grödahl

Stekt torskrygg med grön sparris, skirat smör och krossade prosciuttochips

Publicerad 2017-06-07 07:30:00 i Allmänt,

I lördags besöktes Munskänkarna i Piteå av producenten Künstler från Rheingau i Tyskland. Künstler är arkitekten bakom några av världens bästa torra viner från druvan Riesling. Under slutet av 1800-talet var vinerna från Rheingau dyrare än toppvinerna från Bordeaux och Bourgogne. Sedan kom två världskrig emellan. Vinerna från Bordeaux och Bourgogne nådde berömmelse och priserna sköt i höjden medan vinerna från Tyskland förpassades till vinets bakgård. Det här skall vi konsumenter vara mycket tacksamma för. Att köpa en Riesling från någon av topproducenterna i Tyskland är alltid ett bra köp och framför allt får du väldigt mycket kvalitet för pengarna. 
 
När jag doftade och smakade av Künstlers fantastiska viner drömde jag mig bort och såg en perfekt tillagad torskrygg på en bädd av grön sparris framför mig. Jag förespråkar alltid att folk skall leva ut sina drömmar och själv gjorde jag slag i saken. Här kommer resultatet.
 
 
Det här behövs för 2 personer: 
2 bitar torskrygg á 130-150 gram
Ca 250 gram grön sparris
Smör 
Salt
4 skivor prosciutto
 
Gör så här:
  1. Rimma torsken i 30 minuter (1/2 dl salt och 5 dl vatten). Under tiden "torkar" du prosciutton på ett bakplåtspapper i ugnen på 200 grader i cirka 10 minuter och låter dem svalna. Sänk sedan ugnstemperaturen till 150 grader.
  2. Förberedd sparrisen genom att skära av några centimter nertill och koka upp vattnet tillsammans med lite salt.
  3. Ta upp torsken från saltlagen och torka av den med hushållspapper. Stek den i smör några minuter på varje sida och ställ in den i ugnen. Stek den till en innertemperatur på 46-48 grader. Använd ugnstermometer.
  4. Under tiden torsken är i ugnen kokar du sparrisen 3-5 minuter beroende på tjocklek, det skall finnas tuggmotstånd. Smält smöret.
  5. Servera torsken på en sparrisbädd, häll över skirat smör och krossade prosciuttochips.
Dryckestips: Du måste ha några dagars framförhållning eftersom Künstlers viner tyvärr inte finns på hyllan i alla Systembolagsbutiker, men det är värt att vänta för den optimala smakupplevelsen.
Künstler Riesling Trocken 2015 (varunr 5375, pris 129,-) Deras instegsvin, ett mycket bra och välgjort vin. Künstler Hochheimer Stielweg Riesling Alte Reben 2015 (varunr 79198, pris 229,-). Om det första vinet var mycket bra, så är detta fantastiskt gott, min rekommendation är att Ni provar båda. 
För den som väljer alkoholfritt blir det Leitz Eins Zwei Zero Riesling 2015 (varunr 11901, pris 69,-)
 
Smaklig måltid.
 
oC

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela