Erik Grödahl

Inkokt lax med asiatisk touch serverat med potatis-och äppelsallad och currymajonäs

Publicerad 2017-06-21 07:00:00 i Allmänt,

Äntligen har något som börjar likna sommar anlänt till oss i norr. Visst skulle det kännas bra att efter en dag fylld med semesteraktiviteter komma "hem" och bara plocka fram middagen ur kylskåpet. Du sätter dig ner och häller upp en glas svalt vin från någon av de aromatiska druvorna Furmint eller Riesling. Dricker en liten klunk, oavsett om du väljer ett med eller utan alkohol infinner sig känslan av välbefinnande. Du ställer bort glaset, serverar och sätter dig till bords, allt detta på mindre än tio minuter, kan det bli bättre? Middagen i fråga är en av mina gamla julbordsklassiker som har blivit en sommarfavorit. Enkel att förbereda kvällen innan eller på morgonen.

 
Det här behövs till 4 personer

4 bitar lax á 150 gram

Lag:

2 liter vatten
1 dl pressad lime
rivet limeskal från två lime
10 vittpepparkorn
10 svartpepparkorn
1 morot i tunna skivor
1 gul lök
½ dl strimlad ingefära 

Gör så här:

  1. Koka alla ingredienser i 25 minuter.
  2. Lägg ner laxen i den sjudande lagen, som nätt och jämt ska täcka. Häll bort överflödig lag.
  3. Låt fisken koka upp, lyft omedelbart grytan från värmen och låt fisken sakta kallna i sitt spad under lock.

 Potatis- och äppelsallad

4-5 dl tärnad kall potatis
1 röd lök
1-2 salladslökar
2 äpplen
persilja
salt och svartpeppar
olivolja

Gör så här:

  1. Skär potatisen och äpplena i en centimeter tjocka tärningar.
  2. Finhacka löken, purjon, persiljan och blanda allt till en sallad.
  3. Häll på lite olivolja, salta och peppra efter egen smak.

Curry och chilimajonäs

3 dl majonäs (gärna hemlagad, recept finns på www.erikgrodahl.blogg.se)
1-2 tsk curry
1 röd finhackad chili

Gör så här:

  1. Blanda alla ingredienserna.
  2. Tillsätt curry efter egen smak

Inlagd gurka

1 gurka
1 dl ättiksprit (12 procent)
1 dl vatten
½ dl socker
1 ½ kryddmått cayennepeppar

Gör så här:

  1. Skiva gurkan tunt
  2. Blanda ingredienserna till en lag, varva gurka och lag.
  3. Låt stå i kylen några timmar. 

Dryckestips: Jag väljer ett aromatiskt vin på druvan Riesling, som fungerar väldigt bra ihop med maträtter smaksatta med chili, lime, ingefära m.m. Künstler Riesling Trocken 2015 (varunr 5375, pris 129,-) eller Rings Kalkmergel Riesling 2015 (varunr 79957, pris 139,-) är utmärkta alternativ.

För den som väljer alkoholfritt blir det Leitz Eins Zwei Zero Riesling 2015 (varunr 11901, pris 69,-).

Smaklig måltid.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela