Erik Grödahl

Ett fantastiskt dessertvin till fyndpris

Publicerad 2017-06-09 09:32:55 i Allmänt,

Ibland överraskar Systembolaget på ett positivt sätt. Jag blev riktigt glad när Gérard Bertrand Rivsaltes Ambre 1985 (varunr 8381, pris 110,-) släpptes i ordinarie sortiment förra veckan. Det här är en gåva till mänskligheten, ett vin som efter avslutad jäsning har fått vila 31 år på fat innan buteljering och det till ett pris som är på samma nivå som 8 cl av ett enkelt dessertvin på krogen. Min rekommendation, köp hem minst sex flaskor, så du har över sommaren.
 
Doften är välutvecklad med toner av torkade frukter, choklad, nötter och rostat kaffe. Smaken är mycket söt med toner av torkade frukter och choklad, lång och komplex eftersmak.
 
Både producenten och Systembolaget rekommenderar vinet till Foie Gras eller ost, men min målbild när jag smakade av vinet var något med choklad, så jag avnjöt vinet till en lingon- och chokladkolapaj med flingsalt, som fanns kvar i kylen sedan några dagar. Det var en helt fantastisk kombination. Receptet på pajen är hämtat från Polarica (www.polarica.se).
 
 
Ingredienser
Pajdeg
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl florsocker
1/2 dl kakao
125 gram kylskåskallt smör i tärningar
1 äggula
1 krm salt
 
Fyllning
1 1/2 dl lingon
1 1/2 dl vispgrädde
50 gram smör
2 dl ljus sirap
200 gram mjölkchoklad av god kvalitet 
100 gram mörk choklad av god kvalitet (med god kvalitet utesluts bl.a. Marabou)
Flingsalt
 
Gör så här:
  1. Mixa ingredienserna till pajdegen i en matberedare. Tryck ut degen i en form med löstagbar botten (ca 24 cm i diameter) och låt vila i kylen minst en timme.
  2. Grädda pajskalet cirka 10 minuter på 175 grader och låt svalna.
  3. Hacka chokladen i mindre bitar. Koka ihop grädde, smör och sirap i en kastrull cirka 5 minuter. Ta kastrullen från platten och lägg i chokladen, rör om och låt den smälta.
  4. Häll chokladbladningen i formen. Lägg på lingon och strö över flingsalt och låt den vila i kylen över natten. 
  5. Servera med ett glas Gérard Bertrand Rivesaltes Ambre 1985.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela