Erik Grödahl

Inkokt lax med asiatisk touch serverat med potatis-och äppelsallad och currymajonäs

Publicerad 2017-06-21 07:00:00 i Allmänt,

Äntligen har något som börjar likna sommar anlänt till oss i norr. Visst skulle det kännas bra att efter en dag fylld med semesteraktiviteter komma "hem" och bara plocka fram middagen ur kylskåpet. Du sätter dig ner och häller upp en glas svalt vin från någon av de aromatiska druvorna Furmint eller Riesling. Dricker en liten klunk, oavsett om du väljer ett med eller utan alkohol infinner sig känslan av välbefinnande. Du ställer bort glaset, serverar och sätter dig till bords, allt detta på mindre än tio minuter, kan det bli bättre? Middagen i fråga är en av mina gamla julbordsklassiker som har blivit en sommarfavorit. Enkel att förbereda kvällen innan eller på morgonen.

 
Det här behövs till 4 personer

4 bitar lax á 150 gram

Lag:

2 liter vatten
1 dl pressad lime
rivet limeskal från två lime
10 vittpepparkorn
10 svartpepparkorn
1 morot i tunna skivor
1 gul lök
½ dl strimlad ingefära 

Gör så här:

  1. Koka alla ingredienser i 25 minuter.
  2. Lägg ner laxen i den sjudande lagen, som nätt och jämt ska täcka. Häll bort överflödig lag.
  3. Låt fisken koka upp, lyft omedelbart grytan från värmen och låt fisken sakta kallna i sitt spad under lock.

 Potatis- och äppelsallad

4-5 dl tärnad kall potatis
1 röd lök
1-2 salladslökar
2 äpplen
persilja
salt och svartpeppar
olivolja

Gör så här:

  1. Skär potatisen och äpplena i en centimeter tjocka tärningar.
  2. Finhacka löken, purjon, persiljan och blanda allt till en sallad.
  3. Häll på lite olivolja, salta och peppra efter egen smak.

Curry och chilimajonäs

3 dl majonäs (gärna hemlagad, recept finns på www.erikgrodahl.blogg.se)
1-2 tsk curry
1 röd finhackad chili

Gör så här:

  1. Blanda alla ingredienserna.
  2. Tillsätt curry efter egen smak

Inlagd gurka

1 gurka
1 dl ättiksprit (12 procent)
1 dl vatten
½ dl socker
1 ½ kryddmått cayennepeppar

Gör så här:

  1. Skiva gurkan tunt
  2. Blanda ingredienserna till en lag, varva gurka och lag.
  3. Låt stå i kylen några timmar. 

Dryckestips: Jag väljer ett aromatiskt vin på druvan Riesling, som fungerar väldigt bra ihop med maträtter smaksatta med chili, lime, ingefära m.m. Künstler Riesling Trocken 2015 (varunr 5375, pris 129,-) eller Rings Kalkmergel Riesling 2015 (varunr 79957, pris 139,-) är utmärkta alternativ.

För den som väljer alkoholfritt blir det Leitz Eins Zwei Zero Riesling 2015 (varunr 11901, pris 69,-).

Smaklig måltid.

Ett fantastiskt dessertvin till fyndpris

Publicerad 2017-06-09 09:32:55 i Allmänt,

Ibland överraskar Systembolaget på ett positivt sätt. Jag blev riktigt glad när Gérard Bertrand Rivsaltes Ambre 1985 (varunr 8381, pris 110,-) släpptes i ordinarie sortiment förra veckan. Det här är en gåva till mänskligheten, ett vin som efter avslutad jäsning har fått vila 31 år på fat innan buteljering och det till ett pris som är på samma nivå som 8 cl av ett enkelt dessertvin på krogen. Min rekommendation, köp hem minst sex flaskor, så du har över sommaren.
 
Doften är välutvecklad med toner av torkade frukter, choklad, nötter och rostat kaffe. Smaken är mycket söt med toner av torkade frukter och choklad, lång och komplex eftersmak.
 
Både producenten och Systembolaget rekommenderar vinet till Foie Gras eller ost, men min målbild när jag smakade av vinet var något med choklad, så jag avnjöt vinet till en lingon- och chokladkolapaj med flingsalt, som fanns kvar i kylen sedan några dagar. Det var en helt fantastisk kombination. Receptet på pajen är hämtat från Polarica (www.polarica.se).
 
 
Ingredienser
Pajdeg
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl florsocker
1/2 dl kakao
125 gram kylskåskallt smör i tärningar
1 äggula
1 krm salt
 
Fyllning
1 1/2 dl lingon
1 1/2 dl vispgrädde
50 gram smör
2 dl ljus sirap
200 gram mjölkchoklad av god kvalitet 
100 gram mörk choklad av god kvalitet (med god kvalitet utesluts bl.a. Marabou)
Flingsalt
 
Gör så här:
  1. Mixa ingredienserna till pajdegen i en matberedare. Tryck ut degen i en form med löstagbar botten (ca 24 cm i diameter) och låt vila i kylen minst en timme.
  2. Grädda pajskalet cirka 10 minuter på 175 grader och låt svalna.
  3. Hacka chokladen i mindre bitar. Koka ihop grädde, smör och sirap i en kastrull cirka 5 minuter. Ta kastrullen från platten och lägg i chokladen, rör om och låt den smälta.
  4. Häll chokladbladningen i formen. Lägg på lingon och strö över flingsalt och låt den vila i kylen över natten. 
  5. Servera med ett glas Gérard Bertrand Rivesaltes Ambre 1985.
 

Stekt torskrygg med grön sparris, skirat smör och krossade prosciuttochips

Publicerad 2017-06-07 07:30:00 i Allmänt,

I lördags besöktes Munskänkarna i Piteå av producenten Künstler från Rheingau i Tyskland. Künstler är arkitekten bakom några av världens bästa torra viner från druvan Riesling. Under slutet av 1800-talet var vinerna från Rheingau dyrare än toppvinerna från Bordeaux och Bourgogne. Sedan kom två världskrig emellan. Vinerna från Bordeaux och Bourgogne nådde berömmelse och priserna sköt i höjden medan vinerna från Tyskland förpassades till vinets bakgård. Det här skall vi konsumenter vara mycket tacksamma för. Att köpa en Riesling från någon av topproducenterna i Tyskland är alltid ett bra köp och framför allt får du väldigt mycket kvalitet för pengarna. 
 
När jag doftade och smakade av Künstlers fantastiska viner drömde jag mig bort och såg en perfekt tillagad torskrygg på en bädd av grön sparris framför mig. Jag förespråkar alltid att folk skall leva ut sina drömmar och själv gjorde jag slag i saken. Här kommer resultatet.
 
 
Det här behövs för 2 personer: 
2 bitar torskrygg á 130-150 gram
Ca 250 gram grön sparris
Smör 
Salt
4 skivor prosciutto
 
Gör så här:
  1. Rimma torsken i 30 minuter (1/2 dl salt och 5 dl vatten). Under tiden "torkar" du prosciutton på ett bakplåtspapper i ugnen på 200 grader i cirka 10 minuter och låter dem svalna. Sänk sedan ugnstemperaturen till 150 grader.
  2. Förberedd sparrisen genom att skära av några centimter nertill och koka upp vattnet tillsammans med lite salt.
  3. Ta upp torsken från saltlagen och torka av den med hushållspapper. Stek den i smör några minuter på varje sida och ställ in den i ugnen. Stek den till en innertemperatur på 46-48 grader. Använd ugnstermometer.
  4. Under tiden torsken är i ugnen kokar du sparrisen 3-5 minuter beroende på tjocklek, det skall finnas tuggmotstånd. Smält smöret.
  5. Servera torsken på en sparrisbädd, häll över skirat smör och krossade prosciuttochips.
Dryckestips: Du måste ha några dagars framförhållning eftersom Künstlers viner tyvärr inte finns på hyllan i alla Systembolagsbutiker, men det är värt att vänta för den optimala smakupplevelsen.
Künstler Riesling Trocken 2015 (varunr 5375, pris 129,-) Deras instegsvin, ett mycket bra och välgjort vin. Künstler Hochheimer Stielweg Riesling Alte Reben 2015 (varunr 79198, pris 229,-). Om det första vinet var mycket bra, så är detta fantastiskt gott, min rekommendation är att Ni provar båda. 
För den som väljer alkoholfritt blir det Leitz Eins Zwei Zero Riesling 2015 (varunr 11901, pris 69,-)
 
Smaklig måltid.
 
oC

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela