Erik Grödahl

Pastasallad med kyckling och ruccolapesto

Publicerad 2017-08-09 16:32:18 i Allmänt,

Jag hoppas att alla har haft en underbar sommar. Själva gjorde vi det goda valet och reste runt i Kroatien, Ungern, Slovakien, Polen och Baltikum vilket jag är tacksam för nu med tanke på att södra Estland, där vi brukar
 tillbringa våra somrar har haft samma sommar som i norra Sverige. Tanken var att det här receptet skulle publiceras i gratistidningarna i Norrbotten i början av juli, men jag kom inte med det lite försent, så idag är det i tidningarna. Ett lättlagad rätt som kan avnjutas varm som kall.
 
 
 
Det här behövs för 4 personer:
500-600 gram kyckling
 
Marinad:
1 finhackad röd spansk peppar med kärnor
1 finhackad vitlöktsklyfta
3 msk rapsolja
2 msk limesaft
1 1/2 msk rörsocker
3 msk soja
 
Sallad
En lite påse ruccula (50 gram till peston och resten till salladen)
400 gram penne
1 skivad avokado
150 gram körsbärstomater
150 gram sockerärtor
Finriven ost av samma typ som i peston
 
Ruccolapesto
50 gram ruccola
1 dl smakrik riven ost (Parmignano Reggiano, långlagrad prästost eller Västerbottensost)
1 finhackad vitlöksklyfta
1 finhackad röd spansk peppar utan kärnor
1/2 valnötter
Olivolja
Salt och peppar efter smak
 
Gör så här:
  1. Blanda alla ingredienserna till marinaden och lägg det tillsammans med kycklingen i en påse. Det kan gärna ligga över natten eller dagen beroende på när du skall tillaga kycklingen.
  2. Pesto: Lägg alla "torra" ingredienser i en matberedare och mixa. Tillsätt sedan olivolja (1/2 till 1 dl) beroende på vilken konsistens du önskar. Smaka av med salt och peppar.
  3. Koka pastan och stek/grilla kycklingen.
  4. Blanda pasta med pesto och tillsätt ruccola, avokado, körsbärstomater och sockerärtor, toppa sedan med kyckling och finriven ost.
Dryckestips:

Det beror lite på väder och vind. Om augusti kommer att bjuda på värme och Ni äter utomhos i solen rekommenderar jag ett svalt vitt, en rosé eller ett mousserande. En höstkväll med åska och ösregn, ett mustigt rött, så här kommer höstens första dryckestips.


På den vita och bubbliga sidan väljer jag Jonty’s Ducks Pekin White 2015 (varunr 2950, pris 109,-) och Avondale Armilla Blanc de Blancs 2009 (varunr 77158, pris 199,-). Båda dessa viner kommer från den biodynamiska producenten Avondale i Paarl i Sydafrika, så här är det hållbart och etiskt. Rosén kommer från den framstående producenten Guigal i Rhône (varunr 72773, pris 115,-). Alla dessa tre viner måste beställas, så ha lite framförhållning, men det är väl värt att vänta för en större dryckesupplevelse.

På hyllan i de flesta butiker hittar Ni de röda Domaine de Verquière 2015 (varunr 2179, pris 139,-) och Guigal Côtes-du-Rhône 2013 (varunr 2011, pris 115,-).

 

Alkholfritt: Här väljer jag öl. Ü.NN IPA (varunr 1978, pris 21,90) är förförisk god alternativt den fräscha India Pale Soda (varunr 1928, pris 19,90).

 

Kommentarer

Postat av: Anna-Karin Nyström

Publicerad 2017-07-29 20:23:28

Nu var det ett tag sedan jag kollade här, men alltså, Erik G,bloggar finns det gott om, men få är så informativa och "matnyttiga" som denna.
Man skulle kunna säga lite på ett litet dammigt sätt att den är folkbildande i dryckeskunskap. Inte illa. Härliga matförslag har du också! Keep up the good work!

Svar: Tack för de fina orden :-)
Erik Grödahl

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela