Erik Grödahl

Pastasallad med kyckling och ruccolapesto

Publicerad 2017-07-05 08:00:00 i Allmänt,

När dessa rader publiceras har jag redan gått på semester och jag återkommer på bloggen i slutet av juli.
 
Under semestern tenderar alkoholkonsumtionen att öka för de flesta. Det är högtid för massproducerade sötade industriviner förpackade i pappkartong. Den farligaste ingrediensen är såklart alkoholen och sockertillsatsen medför att suget efter mer alkoho ökar på samma sätt som godisbegäret ökar när man stoppar i sig industritillverkat artificiellt lösviktsgodis eller butiksbakade sötsaker. Försöka att hålla dig under gränsen för det som benämns riskkonsumtion av alkohol. Du kan läsa mer om det på:
www.systembolaget.se/om-alkohol/i-riskzonen/ofarligt-drickande/
 
Det sista receptet inför sommaruppehållet är lättlagat och kan serveras både kallt och varmt. Perfekt att förbereda så att man kan äta direkt man kommer hem eller att ta med sig som lunch på stranden. 
 
 
 
Det här behövs för 4 personer:
500-600 gram kyckling
 
Marinad:
1 finhackad röd spansk peppar med kärnor
1 finhackad vitlöktsklyfta
3 msk rapsolja
2 msk limesaft
1 1/2 msk rörsocker
3 msk soja
 
Sallad
En lite påse ruccula (50 gram till peston och resten till salladen)
400 gram penne
1 skivad avokado
150 gram körsbärstomater
150 gram sockerärtor
Finriven ost av samma typ som i peston
 
Ruccolapesto
50 gram ruccola
1 dl smakrik riven ost (Parmignano Reggiano, långlagrad prästost eller Västerbottensost)
1 finhackad vitlöksklyfta
1 finhackad röd spansk peppar utan kärnor
1/2 valnötter
Olivolja
Salt och peppar efter smak
 
Gör så här:
  1. Blanda alla ingredienserna till marinaden och lägg det tillsammans med kycklingen i en påse. Det kan gärna ligga över natten eller dagen beroende på när du skall tillaga kycklingen.
  2. Pesto: Lägg alla "torra" ingredienser i en matberedare och mixa. Tillsätt sedan olivolja (1/2 till 1 dl) beroende på vilken konsistens du önskar. Smaka av med salt och peppar.
  3. Koka pastan och stek/grilla kycklingen.
  4. Blanda pasta med pesto och tillsätt ruccola, avokado, körsbärstomater och sockerärtor, toppa sedan med kyckling och finriven ost.
Dryckestips:

 

Det beror lite på väder och vind. Utomhus i solen skulle jag servera ett svalt vitt, rosé eller bubbel. En sensommarkväll med åska och ösregn, ett mustigt rött, så här kommer mina tips:
På den vita och bubbliga sidan väljer jag Jonty’s Ducks Pekin White 2015 (varunr 2950, pris 109,-) och Avondale Armilla Blanc de Blancs 2009 (varunr 77158, pris 199,-). Båda dessa viner kommer från den biodynamiska producenten Avondale i Paarl i Sydafrika, så här är det hållbart och etiskt. Rosén kommer från den framstående producenten Guigal i Rhône (varunr 72773, pris 115,-). Alla dessa tre viner måste beställas, så ha lite framförhållning, men det är väl värt att vänta för en större dryckesupplevelse.

På hyllan i de flesta butiker hittar Ni de röda Domaine de Verquière 2015 (varunr 2179, pris 139,-) och Guigal Côtes-du-Rhône 2013 (varunr 2011, pris 115,-).

 

Alkholfritt: Här väljer jag öl. Ü.NN IPA (varunr 1978, pris 21,90) är förförisk god alternativt den fräscha India Pale Soda (varunr 1928, pris 19,90).

Under semestern tenderar alkoholkonsumtionen att öka för de flesta. Det är högtid för massproducerade sötade industriviner förpackade i pappkartong. Den farligaste ingrediensen är alkoholen och sockertillsatsen ökar suget efter mer alkohol på samma sätt som godisbegäret ökar när man stoppar i sig industritillverkat artificiellt lösviktsgodis eller butiksbakade sötsaker. Försök att hålla dig inom gränserna för det som benämns riskkonsumtion, du kan läsa mer om det på: https://www.systembolaget.se/om-alkohol/i-riskzonen/ofarligt-drickande/

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela