Erik Grödahl

Norra Spanien från Galicien till Katalonien - Tempranillo

Publicerad 2017-01-30 12:32:42 i Allmänt,

Jag har sagt det förut och jag säger det igen, norra Spanien är för mig det mest spännande vinområdet i världen för tillfället. Visserligen har har det tillverkats vin i det området sedan länge, men det är under de senaste två decennierna som fokus har flyttats från kvantiet till kvalitet. För att dela med mig av mina erfarenheter och låta andra få en inblick i dessa viner startade jag i höstas upp en utbildning under namnet "Norra Spanien från Galicien till Katalonien", i går hade vi kurstillfälle två och vi fokuserade på druvan Tempranillo, detta kära barn som går under så många namn, exempelvis: 

Aragones/Aragonez & Tinta Roriz (Portugal), Cencibel (Castilla-La Mancha, Aragonien), Tinta del Pais (Ribera del Duero), Tinta de Toro (Castilla-La Mancha, Toro), Ull de Llebre (Katalonien) för att nämna några.

 

 

De flesta förknippar med all rätt Tempranillo med Rioja, där många av vinerna är lite mjukare i strukturen, men denna medelstora druva med tjockt skal ger ofta mörka och täta fylliga viner med hög strävhet och fruktsyra om vi flyttar oss till Toro och Ribera del Duero.

 

 

Vi provade fem viner, två från Rioja, två från Toro och ett från Ribera del Duero, här följer en kort sammanfattning.

 

 

 

Don Jacobo Gran Reserva 1998 (varunr 2378, pris 240,-). Vi inledde med en klassisk Rioja av den gamla stammen. Jag förespråkar att börja med det äldsta vinet eftersom det oftast är mycket mjukare. Aromerna domineras av vanilj, dill, torkad frukt och läder. Smaken är syrlig med relativt bra strävhet. På egen hand ett riktigt bra vin. Det fascinernade var när vi gick tillbaka och provade det efter att ha provat Hacienda de Monasterio, det kändes som att sörpla i sig kräftspad. Det fanns olika uppgifter om druvsammansättningen, vi litar på producentens hemsida som säger 85 % Tempranillo och 15 % Garnacha/Graciano.

 

Baron de Ley Finca Monasterio (varunr 73327, pris 230,-). En Rioja av den moderna stilen framställt på 80 % Tempranillo och 20 % Cabernet Sauvignon. Färgen är rödblå och tät. Stort doft som domineras av mörka frukter såsom plommon, körsbär, svarta vinbär, kryddighet och cederträ. Kraftfullt och välbalanserat med lång eftersmak, ett mycket bra köp med bra lagringspotential.

 

Pintia 2011 (slutsålt). Jag kan inte annat än att beklaga att detta vin är slutsålt hos Systembolaget, men som tur är finns det så många andra kanaler idag. Ett mörkt och tät vin med en komplex och tät doft, behöver tid i en karaff eller i ett glas med stor kupa för att öppna sig och då möts man av viol, lakrits, körsbär, choklad, plommon, det är en njutning i sig att bara dofta. Mycket fylligt med hög strävhet och fruktsyra, lååååång eftersmak. Handla om du hittar, det här vinet kan lagras 20 år.

 

 

Celsus Vetus 2012 (varunr 90277, pris 300,-). Vi stannar kvar i Toro och det är lite "copy paste" på Pintia. Behöver luftas, komplex doft med mörka frukter, lakrits, choklad, nyrostat kaffe. Smakrikt med hög strävhet och fruktsyra och lång eftersmak. Ett mycket bra köp och lagringspotentialen är 20 år.

 

 

Hacienda Monasterio Cosecha 2012 (varunr 90489, pris 395,-). Vi avslutade med som sig bör kvällens bästa vin. För mig är det en gåta att detta vin inte är slutsålt, men nu lär det vara en tidsfråga. Här finns än mer kraft och komplexitet än i Pintia och Celsus Vetus, efter en timme i glaset var det här vinet så gott att leendet sräckte sig från öra till öra. Trots att smakklockorna nästan var i topp både vad det gäller fyllighet, fruktsyra och strävhet kändes det väldigt insmickrande och tillgängligt. Visst går det att lagra i ytterligare minst 20 år, men kan med fördel avnjutas i kväll med lite högklassiga charkuterier, ostar och oliver.

 

Nästa kurstillfälle flyttar vi oss österut då vi skall prova viner från distrikten Somontano, Campo de Borja, Cariñena och Calatayud i Aragonien samt ett från Cigales i Castilla y Léon. Du är varmt välkommen att vara med provningen som vi lägger upp på Munskänkarna Piteås hemsida när vi har bestämt datum. 

https://www.munskankarna.se/sv/regioner/norrbotten/pitea/

 

 

 

 

 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela