Erik Grödahl

Sushi och vin, fungerar det?

Publicerad 2017-02-10 12:42:00 i Allmänt,

I går kväll var det om inte världspremiär, så ivarjefall Piteåpremiär för provningen sushi och vin. Jag har fått en del frågor innan, sushi och vin, fungerar det? Svaret på frågan är, det fungerar hur bra som helst med rätt viner.
 
Det problem som många asiatiska restauranger i allmänhet och sushirestauranger i synnerhet råkar ut för är restaurangsäljare som säljer på dem billiga viner som inte har några förutsättningar att fungera ihop med kryddning och annan smaksättning.
 
 
Om vinerna är välgjorda och har typicitet så är det tre druvsorter som fungerar väldigt bra till smaksatt sushi, torr Riesling från Tyskland eller Österrike, Pinot Gris från Alsace och Grüner Veltliner från Österrike. Ett riktigt bra vin som fungerar genomgående är Rings Kalkmergel Riesling 2015 (varunr 79957, pris 140,-), det är bara ett problem, det är så välgjort, gott och insmickrande så det är svårt att sluta dricka det, men det går att leva med.
 
Viner på ovanstående druvor har egenskapen att de klarar både kryddstarka, söta och syrliga tillbehör. Syran och sötman finns ju hela tiden med i form av riset. Om restaurangen har smaksatt sushin skall du inte doppa den i soja och wasabi utan ätan den som den är. Om det är icke smaksatta bitar som tonfisk eller lax, då kan du be kocken pensla på lite soja och prova med en fatlagrad Chardonnay från Bourgogne eller Spätburgunder/Pinot Noir från Tyskland, Österrike eller Sydafrika, så får du en härlig smakupplevlese.
 
Det kommer lite mer detaljerade rekommendationer längre fram och för dig som vill lära dig mer, anmäl dig till provningen vin och sushi på Sushi & Te i Piteå den 4/3 klockan 18.00.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela