Erik Grödahl

Merito Cream och chokladmousse

Publicerad 2017-02-07 10:48:24 i Allmänt,

Ni hör Cream Sherry, vad tänker Ni? Spontant tänker jag på en blå flaska och en blåhårig tant. 
 
Kanske inte så ilsken som ovanstående, utan snarare en glad tant. Jag kommer ihåg år 2003 när min mormor fyllde 80 år, då serverade jag fyra flaskor Bristol Cream till snittarna och tanterna blev än gladare.
 
I går hade jag med Melito Cream (varunr 8380, pris 80,-) på en provning för första gången, jag har själv testat den tidigare till bl.a. Plommon- och valnötskaka med chokladtäcke (recept finns här på bloggen) och det smakade utmärkt ihop.
 
Generellt sätt dricker vi alldeles för lite söta viner i Sverige, så det kändes som en spännande utmaning att ha med det på en provning, men jag konstaterar, du behöver varken vara tant eller blåhårig för att tycka om Cream Sherry. Kombinationen med chokladmoussen blev klockren, lite av framgångsfaktorn ligger i ett smaksätta moussen med samma dryck som du har i glaset och att du har choklad av hög kvalitet, i det här fallet Vintage Plantations som framställs i Umeå. Prova själv och du har en trevlig dessertupplevelse framför dig.
 
 
Det här receptet räcker till 6-8 personer
 
Ingredienser
125 gram mörk choklad, exempelvis Vintage Plantation Ecuador
2 ekologiska ägg
3 msk ekologiskt rårörsocker eller 2 msk agavesirap
3 dl ekologisk vispgrädde
2 msk Merito Cream
 
Bryt chokladen i bitar och smält den i vattenbad. Vispa ägg och socker/agavesirap pösigt. Tillsätt sedan den smälta chokladen under kraftig vispning. Vispa grädden ganska tjock och blanda med äggsmeten. Smaksätt med sherry. Fördela chokladmoussen i glas eller skålar och låt stå svalt till serveringen. Vid serveringen toppa  med några hallon och några blad citronmeliss.
 
Smaklig dessert!

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela