Erik Grödahl

Paltens väg från lunchbrickan till de vita dukarna

Publicerad 2017-02-15 07:08:00 i Allmänt,

För två veckor sedan segrade palten i SRs lyssnaromröstning när Norrbottens läns maträtt skulle utses. Verkligheten idag är att många klassiska husmanskosträtter är på väg att försvinna, men paltens popularitet lever kvar. Palten är ett kulturarv som skall vårdas och Svenska Paltakademins mål är att den skall finnas både på lunchbrickorna och de vita dukarna.

Förr i tiden när människorna hade långa arbetsdagar och jobbade med kroppen var det ett naturligt val att servera palt, smör och mjölk ihop, kroppen behövde energi, men idag lever vi i en annan värld.

Jag har fått en del kommentarer från genuina pitebor som stenhårt håller fast att mjölk är det som passar bäst, vilket jag har fullt respekt för. För mig finns det ett motsatsförhållande mellan mjölk och palt. Mjölken är ett spädbarns mat och är i sig mättande om du sedan kombinerar detta med palten, så är koma ett logiskt tillstånd.

Pratar vi om törstsläckare till palten då är vårt fantastiska kranvatten det naturliga alternativet, men vill du höja smakupplevelsen så är vin eller alkoholfri must det naturliga alternativet.

En av mina främsta egenskaper när det gäller förhållandet till palt är att jag är inflyttad och har inte familjetraditioner om hur den skall serveras med mig i bagaget utan jag ser på det hela ur ett njutningsperspektiv.

Jag har tidigare med framgång testat några kombinationer, så jag hade en idé om vad som skulle passa. Jag bjöd in några utsocknes som fick vara med och prova.

 

Den första varianten var omöjlig att misslyckas med. Jag tog tunna skivor av palt utan fläsk som jag stekte frasiga i smör och serverade med smetana och löjrom. I glaset en mogen Champagne, H. Blin 2004 (varunr 77742, pris 400,-) och det blev en magisk kombination. Ett mer plånboksvänligt alternativ som fungerar klockrent är Clotilde Davenne Crémant de Bourgogne Extra Brut (varunr 7725, pris 140,-).

Jag fortsatte med samma typ av tillagning men den här gången serverades palten på en spegel av rårörda lingon tillsammans med stekt sidfläsk och riven Västerbottensost. H. Blin 2004 fungerade mycket bra, men det blev också riktigt gott tillsammans med La Corte del Pozzo Valpolicella 2014 (varunr 72121, pris 130,-) och Girard Old Vine Zinfandel 2013 (varunr 22337, pris 190,-). Alkoholfritt alternativ är Roomi Svarta vinbär – Aronia (varunr 1923, pris 69,-).

Vi avslutade med kokt palt med fläsk som halverades och serverades med en smörklick tillsammans med riven Västerbottensost, rårörda lingon, lite mer stekt sidfläsk och smör. Här fungerade också La Corte del Pozzo Valpolicella 2014 och Girard Old Vine Zinfandel 2013 mycket bra.

Jag är inte det minsta förvånad över att palt fungerar så bra med vin, i Italien har de i alla tider serverat sin Gnocchi med rött vin, så det känns ganska naturligt.

Känner du får en provning på temat “Palt och vin” , så är det bara att kontakta mig: erik@chocodeli.se

 

Sushi och vin, fungerar det?

Publicerad 2017-02-10 12:42:00 i Allmänt,

I går kväll var det om inte världspremiär, så ivarjefall Piteåpremiär för provningen sushi och vin. Jag har fått en del frågor innan, sushi och vin, fungerar det? Svaret på frågan är, det fungerar hur bra som helst med rätt viner.
 
Det problem som många asiatiska restauranger i allmänhet och sushirestauranger i synnerhet råkar ut för är restaurangsäljare som säljer på dem billiga viner som inte har några förutsättningar att fungera ihop med kryddning och annan smaksättning.
 
 
Om vinerna är välgjorda och har typicitet så är det tre druvsorter som fungerar väldigt bra till smaksatt sushi, torr Riesling från Tyskland eller Österrike, Pinot Gris från Alsace och Grüner Veltliner från Österrike. Ett riktigt bra vin som fungerar genomgående är Rings Kalkmergel Riesling 2015 (varunr 79957, pris 140,-), det är bara ett problem, det är så välgjort, gott och insmickrande så det är svårt att sluta dricka det, men det går att leva med.
 
Viner på ovanstående druvor har egenskapen att de klarar både kryddstarka, söta och syrliga tillbehör. Syran och sötman finns ju hela tiden med i form av riset. Om restaurangen har smaksatt sushin skall du inte doppa den i soja och wasabi utan ätan den som den är. Om det är icke smaksatta bitar som tonfisk eller lax, då kan du be kocken pensla på lite soja och prova med en fatlagrad Chardonnay från Bourgogne eller Spätburgunder/Pinot Noir från Tyskland, Österrike eller Sydafrika, så får du en härlig smakupplevlese.
 
Det kommer lite mer detaljerade rekommendationer längre fram och för dig som vill lära dig mer, anmäl dig till provningen vin och sushi på Sushi & Te i Piteå den 4/3 klockan 18.00.

Snabbmat på riktigt - Pizza på tunnbröd

Publicerad 2017-02-08 11:00:00 i Allmänt,

Att sätta sig i bilen och åka i väg till en pizzeria eller något annat snabbmatsställe är inte riktigt min grej. Jag gör hellre något snabbt hemma, som i de flesta fall är mycket godare och framför allt går mycket snabbare. Att sitta 20-30 minuter i en "Drive through" är ju inte vad jag förknipper med snabbmat.
 
En av mina personliga favoriter är pizza på tunnbröd. Här kan du lyxa till det eller bara göra en vanlig pizza. Jag använder tunnbröd från Dahlbergs Hembageri, kryddningen i deras bröd gör det till en perfekt "botten". Det här kan vara det perfekta tilltugget att börja kvällen med eller en middag beroende på toppning och bitarnas storlek. Lite av charmen är att pizzorna ser olika ut.
 
I fredags testade jag tre olika varianter och alla blev riktigt bra. Börja med att sätta ugnen på 225 grader.
 
Västerbottensost, löjrom och smetana
 
Lägg riven Västerbottensost på tunnbrödet och grädda i ugnen 8-10 minuter. Låt svalna 10-12 minuter och toppa med löjrom och smetana. Det här är en perfekt inledning på kvällen serverat till ett glas Champagne.
 
Västerbottensost, kantareller och rökt lax
 
Lägg riven Västerbottensost på tunnbrödet och toppa med stekta kantareller och tärningar av rökt lax och grädda 8-10 minuter. Jag använder torkade kantareller som jag blötlägger 10 minuter, sedan fräser jag dem i en stekpanna tills allt vätska försvunnit, tillsätter sedan en klick smör och steker 3-5 minuter.
Fortsätt gärna med Champagne för att behålla lyxkänslan.
 
Tomatsås, oliver, salami, Västerbottensost och Saint Agur
 
Här kan du toppa pizzan med dina favorittillbehör. Min favorit är salami, oliver och blåmögelost.
Jag kör snabbvarianten på tomatsås, 1 dl tomatpuré (gärna Mutti som är mer koncentrerad) som blandas med 2 msk vatten och smaksätts med lite salt och grovmalen svartpeppar. Bred tomatsåsen över tunnbrödet, toppa med Västerbottensost, Saint Agur, oliver och salami och grädda 8-10 minuter. Servera med en Chianti Classico.
 
Smaklig måltid!
 

Merito Cream och chokladmousse

Publicerad 2017-02-07 10:48:24 i Allmänt,

Ni hör Cream Sherry, vad tänker Ni? Spontant tänker jag på en blå flaska och en blåhårig tant. 
 
Kanske inte så ilsken som ovanstående, utan snarare en glad tant. Jag kommer ihåg år 2003 när min mormor fyllde 80 år, då serverade jag fyra flaskor Bristol Cream till snittarna och tanterna blev än gladare.
 
I går hade jag med Melito Cream (varunr 8380, pris 80,-) på en provning för första gången, jag har själv testat den tidigare till bl.a. Plommon- och valnötskaka med chokladtäcke (recept finns här på bloggen) och det smakade utmärkt ihop.
 
Generellt sätt dricker vi alldeles för lite söta viner i Sverige, så det kändes som en spännande utmaning att ha med det på en provning, men jag konstaterar, du behöver varken vara tant eller blåhårig för att tycka om Cream Sherry. Kombinationen med chokladmoussen blev klockren, lite av framgångsfaktorn ligger i ett smaksätta moussen med samma dryck som du har i glaset och att du har choklad av hög kvalitet, i det här fallet Vintage Plantations som framställs i Umeå. Prova själv och du har en trevlig dessertupplevelse framför dig.
 
 
Det här receptet räcker till 6-8 personer
 
Ingredienser
125 gram mörk choklad, exempelvis Vintage Plantation Ecuador
2 ekologiska ägg
3 msk ekologiskt rårörsocker eller 2 msk agavesirap
3 dl ekologisk vispgrädde
2 msk Merito Cream
 
Bryt chokladen i bitar och smält den i vattenbad. Vispa ägg och socker/agavesirap pösigt. Tillsätt sedan den smälta chokladen under kraftig vispning. Vispa grädden ganska tjock och blanda med äggsmeten. Smaksätt med sherry. Fördela chokladmoussen i glas eller skålar och låt stå svalt till serveringen. Vid serveringen toppa  med några hallon och några blad citronmeliss.
 
Smaklig dessert!

Köttfärsås by Erik Grödahl

Publicerad 2017-02-01 09:21:11 i Allmänt, Recept kött,

När både vinet och maten håller högsta klass blir det ibland så att en av måltidens komponenter (vinet eller maten) ibland kan hamna lite i skymundan. Av den anledningen brukar jag att servera en av mina vardagsfavoriter pasta med köttfärssås när jag provar riktigt bra viner från exempelvis Piemonte eller Toscana. Det skall vara min egen version av denna klassiker, den är så god att jag ibland äter upp en tredjedel medan jag ”smakar av” den. Vad som utmärker den är att det inte en massa smaker som spretar åt olika håll utan i första hand syra från vinet och tomatpurén, sälta från baconet samt konsistens i form av krämighet från grädden, mer behövs inte för att bli mätt och samtidigt njuta av ett utmärkt vin. Till den här maträtten är ju råvarorna relativt billiga, så därför går det bra att satsa på ett riktigt bra vin.

Det här behövs för 2-3 personer

400-500 gram köttfärs

1 pkt bacon eller pancetta

1 röd lök

¾ dl tomatpuré

¾ dl rött vin av samma sort som i glaset

¾ dl grädde

Salt och svartpeppar

Pasta

Riven ost

 

Gör så här:

  1. Finhacka löken och skär bacon eller pancetta i mindre bitar. Fräs först bacon/pancetta och röd lök i det naturliga fettet från bacon/pancetta 3-4 minuter. Tillsätt sedan köttfärsen och fräs ytterligare 4-5 minuter. 
  2.      -   Tillsätt tomatpuré och ”jobba in” den med en trägaffel färsblandningen. Häll över vin och grädde, låt det puttra på medelvärme 10 minuter, smaka av och krydda eventuellt med lite salt och svartpeppar. Oftast är såsen så smakrik att kryddningen känns onödig.

  3.       .   Servera med riven ost och nykokt pasta.

Vintips:

En Barolo, Barbaresco, Chianti Classico eller Brunello Montalcino är det givna valet för mig. Senast provade jag Barolo Mauro Veglio 2011 (varunr 73043, pris 320,-), behöver jag säga att det var en helt fantastisk kombination. Ett välbalanserat vin vars fruktsyra och strävhet mjukas upp av såsens syra och krämighet. Här kan Ni med ett fåtal råvaror på ett snabbt enkelt sätt skapa lyxkänsla en fredag kväll till ett pris lägre än en flaska relativt enkelt vin kostar på krogen.

Två billigare alternativ är Nozzole Chianti Classico 2010 (varunr 79271, pris 150,-) eller Terreno Chianti Classico 2013 (varunr 2373, pris 110,-).

 
 
 

400-500 gram köttfärs

1 pkt bacon eller pancetta

1 röd lök

¾ dl tomatpuré

¾ dl rött vin av samma sort som i glaset

¾ dl grädde

Salt och svartpeppar

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela