Erik Grödahl

Smakrik vegetarisk crossover

Publicerad 2017-08-23 08:00:00 i Allmänt,

En favoritsysselsättning för min fru och jag när vi är på resande fot är "industrispionage". Det innebär att besöka lokala restauranger för att få inspiration till nya maträtter. En favorit som vi hittade för ett antal år sedan är en röra på rostad paprika och valnötter. Den här rätten är känd under namnet muhammara och kommer från Aleppo i Syrien, men liknande röror finns i många andra länder, bl.a. Georgien, Armenien och Libanon. Georgien är ett land vi planerar att besöka nästa år för att ta del av deras rika mat- och vinkultur. Många av de rätter som finns i medelhavsländerna sägs ha sitt ursprung i Georgien. Det här receptet är en familjefavorit, ugnsrostade rotsaker serverat med paprika- och valnötsröra & fetaoströra med basilika. Ugnsrostade rotsaker är en perfekt rätt på hösten med tanke på det stora utbudet av nyskördade svenska rotsaker. Paprika- och valnötsröra är också ett bra tillbehör till exempelvis grillad kyckling. 
 
 
Det här behövs till 4 personer
 
Paprika- och valnötsröra 
200 gram valnötter
4 stora röda paprikor
1 liten gul lök
1 1/2 vitlöksklyfta (andra halvan till nästa röra)
1 röd chilifrukt
1/2 dl olivolja
Saften från 1/2 citron
1 msk spiskummin
Salt
 
Gör så här:
  1. Blötlägg valnötterna i vatten en timmerr.
  2. Sätt ugnen på 225 grader och grilla paprikorna tills skinnet blivit grillat och börjat lossna.
  3. Låt paprikorna svalna 
  4. Hacka lök, vitlök och chili.
  5. Hacka valnötterna i matberedaren till små bitar.
  6. Tillsätt paprikorna, lök, vitlök, chili, spiskummin och mixa till en röra.
  7. Tillsätt olivolja och citronsaft. Smaka av med salt.
Fetaoströra med basilika
1 kruka färsk basilika
1/2 dl grekisk yogurth
150 gram fetaost
1/2 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
Saften från 1/2 citron
Salt & peppar
 
Mixas alla ingredienser till en röra.
 
Ungsrostade rotsaker
Välj dina egna favoriter. Vi kör lite "man tager vad man haver", ibland blir det bara potatis , ibland en blandning på flera. Nedanståend ger en bra balans.
 
300 gram potatis
200 gram morötter
200 gram palsternacka
 
Lägg rotsakerna i en långpanna eller ugnsform, vänd dem i olivolja och krydda med salt och peppar. Rosta i ugnen 225 grader i 25-30 minuter.
 
Dryckestips
Paprika- och valnötsröran är vanligt förekommande när man äter Meze så mina vinrekommendationer denna vecka kommer från den ekologiska producenten Château Musar i Bekadaalen i Libanon. Båda vinerna finns i beställningssortimentet så ha lite framförhållning. Musar Jeune White (varunr 75906, pris 159,-) är ett naturvin på 40 % Vermentino, 30 % Viognier och 30 % Chardonnay. Vinets friska syra gifter sig med syrligheten från citronerna i båda rörorna. Lite mer komplexitet hittar du i Château Musar White 2007 (varunr 81562, pris 299,-) som är gjort på de lokala druvsorterna Obaideh och Merwah. Det här är ett vin av typen "kan inte beskrivas måste upplevas".
 
Mina alkohofria tips är Fentismans Ginger Beer (varunr 1963, pris 25,-) eller Natureo Free Muscat 2016 (varunr 1912, pris 33,-). Båda dessa passar utmärkt ihop med kombinationen hetta och sötma som finns i paprika- och valnötsröran. 
 
Smaklig måltid.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela