Erik Grödahl

Dryckestips från hyllan

Publicerad 2017-08-17 09:00:00 i Allmänt,

I dag är det premiär för "Drycketips från hyllan". En gång per vecka bortsett från juli, november och december kommer jag att tipsa om en dryck som finns på hyllan i de flesta Systembolagsbutiker. Det är lätt att glömma bort det som är riktigt bra och finns nära och då är risken stor att det försvinner. 
 
Först ut är Alvarinho Contacto 2016 (varunr 6707, pris 119,-) från Vinho Verde i norra Portugal.
Det här är ett torrt och friskt vin som rekommenderas att dricka ungt, men köp gärna några flaskor och lagra 4-5 år, så har får du ett komplext vin som passar utmärkt kryddstark mat med inspiration från sydöstra Asien. Dricker du det ungt tycker jag det är perfekt till vinkokta musslor. Självklart skall Ni koka musslorna i samma vin som Ni har i glaset. Är Ni två personer använder Ni 2,5 dl att koka i och sedan åker resten ner i glaset. Servera musslorna med nybakade baguetter och en hemslungad aioli. Enklare än så kan det inte bli.

En spännande kombination - Founders Rhübaeus och mjölkchokladpannacotta

Publicerad 2017-08-16 09:00:00 i Allmänt,

Något av det mest spännande med öl är att det finns några regler och förordningar vilket ger bryggarna fria händer att skapa spännande brygder. På en provning för några veckor sedan hade jag med Founders Rhübaeus (varunr 99312, pris 32,90). Både färg, doft och smakl fick en norrman som mig att tänka på bringebærbrus (hallonsoda) och det fanns en del skepsis bland deltagarna när de provade ölen utan tilltugg. Men men med mjölkchokladpannacotta toppat med färska hallon blev det ett annat ljud i skällan, det fungerade fantastiskt bra ihop. Det finns ett par hundra flaskor kvar av Founders Rhübaeus fördelade på ett 20 butiker. Finns den inte på ditt närmaste Systembolag be dem ta hem den från någon butik som har den och servera den till mjölkchokladpannacottan.
 
 
Mjölkchokladpannacotta

Det här behövs till 4–6 port:

2 gelatinblad
5 dl vispgrädde
2-3 krm vaniljpulver
100 g mjölkchoklad av bra kvalitet

Garnering:

Hallon

Gör så här:

1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Koka upp grädden tillsammans med vaniljpulver. Lägg i chokladen bruten i mindre bitar.
2. Rör om tills chokladen smält. Ta upp gelatinbladen och låt de smälta i grädden.
3. Häll upp i portionsglas och låt stå kallt i 3 timmar för att stelna. Garnera med hallon och servera.

 

Vilket vin passar bäst till surströmming?

Publicerad 2017-08-14 17:15:39 i Allmänt,

Surströmming är inte en maträtt som i första hand förknippas med vin utan öl och snaps är väl det naturliga valet vid mer festliga tillfällen. För mig som jobbar med mat och dryck handlar det hela tiden om att hitta de perfekta kombinationerna. För mig är ett välgjort rosévin det naturliga valet och självklart väljer jag Rosé de Purcari 2015 (varunr 72881, pris 150,-). Varför just detta vin? Först och främst för att det är ett riktigt bra torrt rosévin. En annan anledingen är att importören High Coast Wine kommer från surströmmingsbältet Höga Kusten. Det behjärtansvärda med denna vinimportör är att fem kronor från varje såld flaska går till barn och ungdomar i Moldavien. Vinet säljs i kollin om sex flaskor och genom att beställa en sådan bidrar du med 30 kronor.
 
 
Producenten Purcari kommer från regionen Stefan Voda som ligger i den sydostra delen av landet, cirka 80 kilometer från huvudstaden Chişinău. Vinet är framställt på 60 % Cabernet Sauvignon, 30 % Merlot och Rare Neagră.
 
Vy från Purcari
 
 
Smaklig måltid!

Pastasallad med kyckling och ruccolapesto

Publicerad 2017-08-09 16:32:18 i Allmänt,

Jag hoppas att alla har haft en underbar sommar. Själva gjorde vi det goda valet och reste runt i Kroatien, Ungern, Slovakien, Polen och Baltikum vilket jag är tacksam för nu med tanke på att södra Estland, där vi brukar
 tillbringa våra somrar har haft samma sommar som i norra Sverige. Tanken var att det här receptet skulle publiceras i gratistidningarna i Norrbotten i början av juli, men jag kom inte med det lite försent, så idag är det i tidningarna. Ett lättlagad rätt som kan avnjutas varm som kall.
 
 
 
Det här behövs för 4 personer:
500-600 gram kyckling
 
Marinad:
1 finhackad röd spansk peppar med kärnor
1 finhackad vitlöktsklyfta
3 msk rapsolja
2 msk limesaft
1 1/2 msk rörsocker
3 msk soja
 
Sallad
En lite påse ruccula (50 gram till peston och resten till salladen)
400 gram penne
1 skivad avokado
150 gram körsbärstomater
150 gram sockerärtor
Finriven ost av samma typ som i peston
 
Ruccolapesto
50 gram ruccola
1 dl smakrik riven ost (Parmignano Reggiano, långlagrad prästost eller Västerbottensost)
1 finhackad vitlöksklyfta
1 finhackad röd spansk peppar utan kärnor
1/2 valnötter
Olivolja
Salt och peppar efter smak
 
Gör så här:
  1. Blanda alla ingredienserna till marinaden och lägg det tillsammans med kycklingen i en påse. Det kan gärna ligga över natten eller dagen beroende på när du skall tillaga kycklingen.
  2. Pesto: Lägg alla "torra" ingredienser i en matberedare och mixa. Tillsätt sedan olivolja (1/2 till 1 dl) beroende på vilken konsistens du önskar. Smaka av med salt och peppar.
  3. Koka pastan och stek/grilla kycklingen.
  4. Blanda pasta med pesto och tillsätt ruccola, avokado, körsbärstomater och sockerärtor, toppa sedan med kyckling och finriven ost.
Dryckestips:

Det beror lite på väder och vind. Om augusti kommer att bjuda på värme och Ni äter utomhos i solen rekommenderar jag ett svalt vitt, en rosé eller ett mousserande. En höstkväll med åska och ösregn, ett mustigt rött, så här kommer höstens första dryckestips.


På den vita och bubbliga sidan väljer jag Jonty’s Ducks Pekin White 2015 (varunr 2950, pris 109,-) och Avondale Armilla Blanc de Blancs 2009 (varunr 77158, pris 199,-). Båda dessa viner kommer från den biodynamiska producenten Avondale i Paarl i Sydafrika, så här är det hållbart och etiskt. Rosén kommer från den framstående producenten Guigal i Rhône (varunr 72773, pris 115,-). Alla dessa tre viner måste beställas, så ha lite framförhållning, men det är väl värt att vänta för en större dryckesupplevelse.

På hyllan i de flesta butiker hittar Ni de röda Domaine de Verquière 2015 (varunr 2179, pris 139,-) och Guigal Côtes-du-Rhône 2013 (varunr 2011, pris 115,-).

 

Alkholfritt: Här väljer jag öl. Ü.NN IPA (varunr 1978, pris 21,90) är förförisk god alternativt den fräscha India Pale Soda (varunr 1928, pris 19,90).

 

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela