Erik Grödahl

Månadens druva - Furmint

Publicerad 2017-08-31 08:00:00 i Allmänt,

Furmint är en druva som de flesta vinälskare förknippar med de söta vinerna från distriktet Tokaj-Hegyalja i nordöstra Ungern vid gränsområdet mot Slovakien (det görs även söta Tokajviner där). I de söta vinerna blandas den med bl.a. Hárslevelü och Muskótaly. Tokaj är tillsammans med det röda Egri Bikaver de mest kända vinerna från Ungern. Furmint är dock så mycket mer än att vara stöttepelaren i Tokajvinerna. Den spänner över hela registret och ger allt från knastertorra mousserande via torra och halvtorra till mycket söta viner. Den kan också ge ganska tråkiga och smaklösa viner om den kommer från några av de högavkastande kloner som togs fram under kommunisttiden, men de är tack och lov på utdöende.
 
Furmint är neutral druvsort med hög syra som speglar växtplats, tidpunkt för skörd, skördeuttag och framställningsmetoder på ett utmärkt sätt. Den fungerar lika bra i kontakt med ståtank som med fat. Just dessa faktorer innebär att det kan serveras olika vintyper på Furmint genom en hel fyra rätters måltid, något jag finner mycket intressant. 
 
Förutom i Tokaji så finns det små odlingar i Somló vid Balaton, i Österrike, Slovakien, Slovenien och Sydafrika.
 
Beställ vinerna här nedan och sätt ihop din egen vin & matprovning med Furmint tillsammans med vännerna, du kommer att bli glatt överraskad.
 
 
Kreinbacher Prestige Brut (varunr 90007, pris 199,-) - den perfekta aperitifen med små tilltugg när gästerna kommer.
 
Balassa Bom Boly Furmint 2015 (varunr 70530,pris 169,-). Servera till en mousse på lättrimmad torsk smaksatt med liquid smoke, smetana och dill.
 
Kövágó Furmint 2015 (varunr 75650, pris 299,-, kollin om tre viner) - Scami stekt i chilli och vitök tillsammans med en krämig risotto.
 
Disznókö Tokaji Late Harvest 2015 (varunr 2748, pris 110,-) - Här finns det fler alternativ, Foie Gras, Brietårta med honung, torkad frukt och hackade nötter eller grönmögelost.
 

Dryckestips från hyllan

Publicerad 2017-08-31 08:00:00 i Allmänt,

Den här veckan bjuder jag på ett vintips från Toskana. Majoriteten av de viner som säljs på Systembolaget kommer från Italien. En stor del av dessa kommer från Apulien i södra Italien och innehåller onaturligt höga sockerhalter, mycket synd att ett så bra vinland som Italien skall förknippas med sådant. Men som tur är finns det många undantag. Ett av dessa viner är Rigogolo Chianti Riserva 2014 (varunr 2361, pris 97,-) från producenten Nettuno.
 
 
Det här är ett mjukt och välbalanserat vin för dig som vill dricka något bra, men inte betala skjortan. Vinet är gjort på 90 % Sangiovese, 5 % Canaiolo och 5 % Cabernet Sauvignon. Doften är typisk för Sangiovese med toner av mörka körsbär, lite örtighet och kallt te. Vinet fungerar utmärkt till en färsk pasta och en sås på stekt kalkonbacon som kokas ihop med lite grädde, soltorkade tomater och sambal oelek alternativ en snabbpizza på tunnbröd eller tortillabröd. 

Tips på drycker som är okända för de flesta - Pérez Cruz Cabernet Sauvignon Reserva 2014

Publicerad 2017-08-28 12:50:00 i Allmänt,

Ny vecka och ett nytt vin vin som är okänt för de flesta. Den här vecka går resan till Maipo Alto i Chile och producenten Pérez Cruz. De startade sin verksamhet i mitten av 1900-talet med olika jordbruksprodukter. Det dröjde ytterligare 40 år innan de började med vin. Deras fokus sedan de började med jordbruksprodukter har varit hållbarhet och att framställa högklassiga produkter. Deras viner skall vara druvtypiska och spegla ursprunget.
 
 
Chile är känt för att producera prisvärda syltiga viner, men det här är något helt annat. Pérez Cruz Cabernet Sauvignon 2014 (varunr 6000, pris 99,-) är ett smakrikt vin med bra balans mellan fruktsyra och strävhet. Tydliga toner av svarta vinbär, mörka plommon och mörk choklad i både näsa och gom, lång och behaglig eftersmak.
Sett till priset är det här inget annat än en "stöld", som kund skall du bara tacka och ta emot, det är inte ofta du hittar ett sådant komplext vin för under hundralappen.
Vinet kan drickfärdigt, men kommer att utvecklas med välbehag de närmaste 5-8 åren. Min rekommendation är att beställa 6-8 flaskor för att följa vinets utveckling.
Servera till stekt eller grillat nötkött med tomat-och paprikamajonäs och saltbakad potatis. 

Smakrik vegetarisk crossover

Publicerad 2017-08-23 08:00:00 i Allmänt,

En favoritsysselsättning för min fru och jag när vi är på resande fot är "industrispionage". Det innebär att besöka lokala restauranger för att få inspiration till nya maträtter. En favorit som vi hittade för ett antal år sedan är en röra på rostad paprika och valnötter. Den här rätten är känd under namnet muhammara och kommer från Aleppo i Syrien, men liknande röror finns i många andra länder, bl.a. Georgien, Armenien och Libanon. Georgien är ett land vi planerar att besöka nästa år för att ta del av deras rika mat- och vinkultur. Många av de rätter som finns i medelhavsländerna sägs ha sitt ursprung i Georgien. Det här receptet är en familjefavorit, ugnsrostade rotsaker serverat med paprika- och valnötsröra & fetaoströra med basilika. Ugnsrostade rotsaker är en perfekt rätt på hösten med tanke på det stora utbudet av nyskördade svenska rotsaker. Paprika- och valnötsröra är också ett bra tillbehör till exempelvis grillad kyckling. 
 
 
Det här behövs till 4 personer
 
Paprika- och valnötsröra 
200 gram valnötter
4 stora röda paprikor
1 liten gul lök
1 1/2 vitlöksklyfta (andra halvan till nästa röra)
1 röd chilifrukt
1/2 dl olivolja
Saften från 1/2 citron
1 msk spiskummin
Salt
 
Gör så här:
  1. Blötlägg valnötterna i vatten en timmerr.
  2. Sätt ugnen på 225 grader och grilla paprikorna tills skinnet blivit grillat och börjat lossna.
  3. Låt paprikorna svalna 
  4. Hacka lök, vitlök och chili.
  5. Hacka valnötterna i matberedaren till små bitar.
  6. Tillsätt paprikorna, lök, vitlök, chili, spiskummin och mixa till en röra.
  7. Tillsätt olivolja och citronsaft. Smaka av med salt.
Fetaoströra med basilika
1 kruka färsk basilika
1/2 dl grekisk yogurth
150 gram fetaost
1/2 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
Saften från 1/2 citron
Salt & peppar
 
Mixas alla ingredienser till en röra.
 
Ungsrostade rotsaker
Välj dina egna favoriter. Vi kör lite "man tager vad man haver", ibland blir det bara potatis , ibland en blandning på flera. Nedanståend ger en bra balans.
 
300 gram potatis
200 gram morötter
200 gram palsternacka
 
Lägg rotsakerna i en långpanna eller ugnsform, vänd dem i olivolja och krydda med salt och peppar. Rosta i ugnen 225 grader i 25-30 minuter.
 
Dryckestips
Paprika- och valnötsröran är vanligt förekommande när man äter Meze så mina vinrekommendationer denna vecka kommer från den ekologiska producenten Château Musar i Bekadaalen i Libanon. Båda vinerna finns i beställningssortimentet så ha lite framförhållning. Musar Jeune White (varunr 75906, pris 159,-) är ett naturvin på 40 % Vermentino, 30 % Viognier och 30 % Chardonnay. Vinets friska syra gifter sig med syrligheten från citronerna i båda rörorna. Lite mer komplexitet hittar du i Château Musar White 2007 (varunr 81562, pris 299,-) som är gjort på de lokala druvsorterna Obaideh och Merwah. Det här är ett vin av typen "kan inte beskrivas måste upplevas".
 
Mina alkohofria tips är Fentismans Ginger Beer (varunr 1963, pris 25,-) eller Natureo Free Muscat 2016 (varunr 1912, pris 33,-). Båda dessa passar utmärkt ihop med kombinationen hetta och sötma som finns i paprika- och valnötsröran. 
 
Smaklig måltid.
 

Tips på drycker som är okända för de flesta

Publicerad 2017-08-21 08:00:00 i Allmänt,

I dag är det premiär för ytterligare en nyhet på min blogg "Tips på drycker som är okända för de flesta". Det finns en guldgruva för konsumenter vad det gäller drycker i Sverige och det är Systembolagets beställningssortiment. Vad de flesta felaktigt tror är att DET ÄR SYSTEMBOLAGETS BESTÄLLNINGSSORTIMENT. Det enda beställningssortimentet är för Systembolaget är på samma sätt som för konsumenterna, det är en guldgruva. Beställningssortimentet är kort och gott en portal. Det är deras enda möjlighet att på ett lagligt vis (om vi bortser från distanshandel) sälja de viner som inte finns på hyllorna i butikerna. Min åsikt är att det är här de riktiga fynden finns och genom en bra försäljning kan de kvala in och komma in på hyllan. Problemet är att de flesta konsumenter är att de inte har en aning om vad som finns i det fördolda och därför skall jag en gång per vecka ge tips på någon av dessa godbitar. Jag kommer att varva exklusiva drycker med "vardagsdrycker". 
 
 
Först ut är en Champagne som har varit väldigt uppskattad på mina provningar under sommaren. Den heter André Jacquart Brut Experience Blanc de Blancs (varunr 77348, pris 329,-). Det är en inbjudande doft med toner av gröna frukter, rostat bröd och mineralitet. Smaken är mjuk med krämiga bubblor, eftersmaken är lång med toner av gröna äpplen och rostat bröd. Min rekommendation är att beställa några flaskor och avnjut minst en av dem till lunchen på nyårsafton tillsammans en avokadoröra och räkor på ett rostat bröd. De som blir över kan du spara några år, den kommer att utveckals med välbehag.
 
 

Dryckestips från hyllan

Publicerad 2017-08-17 09:00:00 i Allmänt,

I dag är det premiär för "Drycketips från hyllan". En gång per vecka bortsett från juli, november och december kommer jag att tipsa om en dryck som finns på hyllan i de flesta Systembolagsbutiker. Det är lätt att glömma bort det som är riktigt bra och finns nära och då är risken stor att det försvinner. 
 
Först ut är Alvarinho Contacto 2016 (varunr 6707, pris 119,-) från Vinho Verde i norra Portugal.
Det här är ett torrt och friskt vin som rekommenderas att dricka ungt, men köp gärna några flaskor och lagra 4-5 år, så har får du ett komplext vin som passar utmärkt kryddstark mat med inspiration från sydöstra Asien. Dricker du det ungt tycker jag det är perfekt till vinkokta musslor. Självklart skall Ni koka musslorna i samma vin som Ni har i glaset. Är Ni två personer använder Ni 2,5 dl att koka i och sedan åker resten ner i glaset. Servera musslorna med nybakade baguetter och en hemslungad aioli. Enklare än så kan det inte bli.

En spännande kombination - Founders Rhübaeus och mjölkchokladpannacotta

Publicerad 2017-08-16 09:00:00 i Allmänt,

Något av det mest spännande med öl är att det finns några regler och förordningar vilket ger bryggarna fria händer att skapa spännande brygder. På en provning för några veckor sedan hade jag med Founders Rhübaeus (varunr 99312, pris 32,90). Både färg, doft och smakl fick en norrman som mig att tänka på bringebærbrus (hallonsoda) och det fanns en del skepsis bland deltagarna när de provade ölen utan tilltugg. Men men med mjölkchokladpannacotta toppat med färska hallon blev det ett annat ljud i skällan, det fungerade fantastiskt bra ihop. Det finns ett par hundra flaskor kvar av Founders Rhübaeus fördelade på ett 20 butiker. Finns den inte på ditt närmaste Systembolag be dem ta hem den från någon butik som har den och servera den till mjölkchokladpannacottan.
 
 
Mjölkchokladpannacotta

Det här behövs till 4–6 port:

2 gelatinblad
5 dl vispgrädde
2-3 krm vaniljpulver
100 g mjölkchoklad av bra kvalitet

Garnering:

Hallon

Gör så här:

1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Koka upp grädden tillsammans med vaniljpulver. Lägg i chokladen bruten i mindre bitar.
2. Rör om tills chokladen smält. Ta upp gelatinbladen och låt de smälta i grädden.
3. Häll upp i portionsglas och låt stå kallt i 3 timmar för att stelna. Garnera med hallon och servera.

 

Vilket vin passar bäst till surströmming?

Publicerad 2017-08-14 17:15:39 i Allmänt,

Surströmming är inte en maträtt som i första hand förknippas med vin utan öl och snaps är väl det naturliga valet vid mer festliga tillfällen. För mig som jobbar med mat och dryck handlar det hela tiden om att hitta de perfekta kombinationerna. För mig är ett välgjort rosévin det naturliga valet och självklart väljer jag Rosé de Purcari 2015 (varunr 72881, pris 150,-). Varför just detta vin? Först och främst för att det är ett riktigt bra torrt rosévin. En annan anledingen är att importören High Coast Wine kommer från surströmmingsbältet Höga Kusten. Det behjärtansvärda med denna vinimportör är att fem kronor från varje såld flaska går till barn och ungdomar i Moldavien. Vinet säljs i kollin om sex flaskor och genom att beställa en sådan bidrar du med 30 kronor.
 
 
Producenten Purcari kommer från regionen Stefan Voda som ligger i den sydostra delen av landet, cirka 80 kilometer från huvudstaden Chişinău. Vinet är framställt på 60 % Cabernet Sauvignon, 30 % Merlot och Rare Neagră.
 
Vy från Purcari
 
 
Smaklig måltid!

Pastasallad med kyckling och ruccolapesto

Publicerad 2017-08-09 16:32:18 i Allmänt,

Jag hoppas att alla har haft en underbar sommar. Själva gjorde vi det goda valet och reste runt i Kroatien, Ungern, Slovakien, Polen och Baltikum vilket jag är tacksam för nu med tanke på att södra Estland, där vi brukar
 tillbringa våra somrar har haft samma sommar som i norra Sverige. Tanken var att det här receptet skulle publiceras i gratistidningarna i Norrbotten i början av juli, men jag kom inte med det lite försent, så idag är det i tidningarna. Ett lättlagad rätt som kan avnjutas varm som kall.
 
 
 
Det här behövs för 4 personer:
500-600 gram kyckling
 
Marinad:
1 finhackad röd spansk peppar med kärnor
1 finhackad vitlöktsklyfta
3 msk rapsolja
2 msk limesaft
1 1/2 msk rörsocker
3 msk soja
 
Sallad
En lite påse ruccula (50 gram till peston och resten till salladen)
400 gram penne
1 skivad avokado
150 gram körsbärstomater
150 gram sockerärtor
Finriven ost av samma typ som i peston
 
Ruccolapesto
50 gram ruccola
1 dl smakrik riven ost (Parmignano Reggiano, långlagrad prästost eller Västerbottensost)
1 finhackad vitlöksklyfta
1 finhackad röd spansk peppar utan kärnor
1/2 valnötter
Olivolja
Salt och peppar efter smak
 
Gör så här:
  1. Blanda alla ingredienserna till marinaden och lägg det tillsammans med kycklingen i en påse. Det kan gärna ligga över natten eller dagen beroende på när du skall tillaga kycklingen.
  2. Pesto: Lägg alla "torra" ingredienser i en matberedare och mixa. Tillsätt sedan olivolja (1/2 till 1 dl) beroende på vilken konsistens du önskar. Smaka av med salt och peppar.
  3. Koka pastan och stek/grilla kycklingen.
  4. Blanda pasta med pesto och tillsätt ruccola, avokado, körsbärstomater och sockerärtor, toppa sedan med kyckling och finriven ost.
Dryckestips:

Det beror lite på väder och vind. Om augusti kommer att bjuda på värme och Ni äter utomhos i solen rekommenderar jag ett svalt vitt, en rosé eller ett mousserande. En höstkväll med åska och ösregn, ett mustigt rött, så här kommer höstens första dryckestips.


På den vita och bubbliga sidan väljer jag Jonty’s Ducks Pekin White 2015 (varunr 2950, pris 109,-) och Avondale Armilla Blanc de Blancs 2009 (varunr 77158, pris 199,-). Båda dessa viner kommer från den biodynamiska producenten Avondale i Paarl i Sydafrika, så här är det hållbart och etiskt. Rosén kommer från den framstående producenten Guigal i Rhône (varunr 72773, pris 115,-). Alla dessa tre viner måste beställas, så ha lite framförhållning, men det är väl värt att vänta för en större dryckesupplevelse.

På hyllan i de flesta butiker hittar Ni de röda Domaine de Verquière 2015 (varunr 2179, pris 139,-) och Guigal Côtes-du-Rhône 2013 (varunr 2011, pris 115,-).

 

Alkholfritt: Här väljer jag öl. Ü.NN IPA (varunr 1978, pris 21,90) är förförisk god alternativt den fräscha India Pale Soda (varunr 1928, pris 19,90).

 

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela