Erik Grödahl

Lättstekt lax med avokado, gurk- och morotssallad

Publicerad 2017-04-26 09:00:00 i Allmänt,

Jag befinner mig för tillfället i Juan-les-Pins i Provence. Den här rätten är gjort med inspiration av en rätt vi avnjöt där för några år sedan. De serverade tonfisk, men det är svårt att hitta tonfisk av samma kvalitet i Sverige, så jag använder lax istället. Provence är också rosévinets hemvist i Frankrike, så ett glas rosé är det naturliga valet till denne rätt. Så snart den första solstrålen visar sig exploderar försäljningen av rosé i Sverige. 
 
 
 
Det här behövs för 2 personer
 
300 gram lax i tunna skivor
2 avokado i tunna skivor
Svarta och vita sesamfrön
Salt och svartpeppar
Olja att steka i
 
Gurk- och morotssallad
1 gurka i tunna skivor
1 stor eller 2 små morötter i tunna skivor
1 finhackad röd spansk peppar
3 msk vatten
2 msk strösocker
1 msk ättiksprit (12 %)
2 krm salt
 
Gör så här:
  1. Börja med salladen, blanda vatten, socker, ättika och salt. Rör tills socker och salt löst sig. Lägg ner gurka morötter och spansk peppar. Låt stå i kylskåp minst en timme innan servering.
  2. Bland svarta och vita sesamfrön på en tallrik. Vänd laxen i sesamfröna, salta och peppra. Stek i olja 1/2 till 1 minut på varje sida. 
  3. Varva lax och avokado som på bilden och servera med salladen.
Dryckestips:
En stor del av de roséviner som säljs i Sverige är tyvärr artificiella sockerbomber, men det finns några lysande undantag. Les Lauzeraies (varunr 2724, pris 115,-) från Tavel är välbalanserat med härliga toner av mogna röda bär. En annan rosé som jag vurmar för är Rosé de Purcari från Moldavien (varunr 72881, pris 150,-) En högklassig rosé från ett för de flesta svenskar obekant vinland. Det mest behjärtansvärda med detta vin är att en del av vinsten går till välgörenhetsprojekt i Moldavien. Det säljs i kollin om 6 flaskor, men vi har en lång vår och sommar framför oss. 
Alkoholfritt: Utbudet av alkoholfri rosé i Sverige är tyvärr väldigt tunt, men jag har fastnat för Jacobs Creek UnVined Rosé (varunr 1907, pris 59,-), som jag finner välbalanserad med bra struktur och inte allt för hög sötma.
 
 

Monopolet som kör TV-reklam som i jämförelse får Putin och Erdogan's budskap att framstå som det kommer från trovärdiga helyllegossar

Publicerad 2017-04-19 17:21:00 i Allmänt,

Svenskarna förfäras över att mer än 50 procent av turkarna röstar för en grundlagsändring, men det finns företeelser som gör mig mer förvånad, bland dessa svenskar som tycker så har 70 procent mycket eller stort förtroende för Systembolaget. Mitt förhållande till Systembolaget är kluvet, personalen på min hemmabutik i Piteå är helt fantastiska och skulle de har mer inflytande över vad som skulle säljas i butiken skulle jag älska Systembolaget. Men Systembolaget har en styrelse och inköpare som får chefen i den tecknade serien Dilbert att framstå som intelligent, flexibel och nytänkande.
 
 
Dessa inköpare bestämmer innan vad exempelvis ett vin skall kosta, dofta och smaka vilket för mig framstår som gamla Sovjet. Vin är en jordbruksprodukt, där doft och smak  bygger på på i första hand druvan, vädret, jorden, vinframställningen och lagringen. Men med tanke på att Systembolaget ofta efterfrågar viner som skall kosta mellan 59 och 79 kronor så blir det en anpassad articifiell produkt, som bygger på svavelsökande jäst och ekchips för att ge vinet den smak som efterfrågas. Volymen varierar från några 100 000 flaskor till ett par miljoner, så redan där är alltid kvalitetsinriktade producenter ute ur leken.
 
Om vi återgår till min kluvna del, så har jag varit orolig för att om monopolet försvinner, så får vi dras med "Coop Extras röda", "Ica Basics vita" och "Eldorados rosé", men ju mer jag reser så blir jag övertygad om att det är Systembolagets hjärntvätt som har fått mig att tänka så. Efter en vecka i Tartu i Estland så inser jag att här finns det många fler intressanta viner på hyllorna i butikerna än på mitt Systembolag i Piteå. Här kan jag hitta Château Pibarnon 2008 eller en Louis Sipp Pinot Gris Nature'S 2013, åker jag till den lilla kommunen Räpina med 5 553 invånare kan jag på deras Konsum hitta en Simonsig Kapse Vonkel 2013 eller något annat spännande som jag i Sverige måste beställa och vänta ett antal dagar på att få, för mig är detta inget problem eftersom jag är i branschen, men för den vanlige konsumenten som köper vad som står på hyllan begränsas urvalet. Vad jag däremot slipper i Estland är kändisviner och översockrade "anpassamento" från södra Italien och då skall Ni veta att Estland inte är ett vinland, här är det fortfarande öl och sprit som dominerar.
 
Sist men inte minst, Systembolaget säger sig värna om folkhälsan och i sina påkostade reklamkampanjer som i jämförelse skulle få Putin och Erdogan att framstå som trovärdiga helyllegossar säger de att på Systembolaget får du inga rabatter. Om vi börjar med folkhälsan? Jag ställar bara frågan, ger inga svar.
Bag-in-Box?
Andra billiga viner?
Alkoläsk
Cider som är gjort på andra råvaror än äpple och päron (kamuflerade alkoläsk)?
Fulöl?
 
Om vi pratar rabatter:
Bag-in-Box, du får fyra flaskor vin, men betalar för 2,5 eller tre, de säger att det handlar om att omkostnaden är mindre, det stämmer i sak, men fortfarande så ger det ett lägre literpris, det finns inte alls samma förhållande för när det gäller grädde eller smör i en livsmedelsaffär (jordbruksprodukter). Här är reklamen ren och skär lögn.
 
Alkoläsk/cider, I Sverige kan du köpa exempelvis Bacardi Breezer som är gjord på vinbas, vilket ger en mycket lägre skatt jämfört med om den skulle vara gjord på Bacardi som namnet säger. Ren och skär lögn igen till en dryck som i första hand vänder sig till ungdomar.
Cider gjort på andra råvaror än äpple och päron är per definition inte cider, men i Sverige tillåts alla konstiga varianter och dessa är inget annat än kamouflerad alkoläsk, men genon att det klassificeras som cider blir skatten lägre vilket medför ett lägre pris till konsumenten. Åter en dryck som vänder sig till ungdomar och även detta är en rabatt.
 
Jag skulle egentligen kunna skriva en avhandling inom detta ämne, men vi slutar här i dag och fortsätter en annan dag.
 
 

Vegetarisk currygryta med stekt halloumi

Publicerad 2017-04-12 09:00:00 i Allmänt,

Namnet curry används i Sverige främst som benämning på en kryddblandning, men i länder som Indien, Pakistan och Bangladesh är det vanligtvis en maträtt med en kryddstark sås. Curry kommer från det tamilska ordet khari som betyder kryddstark sås. Jag älskar kryddblandningen curry som på ett enkelt sätt ger en smakrik rätt oberoende om det är fisk, skaldjur, kött, fågel eller grönsaker. Den här rätten är bortsett från Halloumin helt vegetarisk och den kan bytas ut mot exempelvis tofu om du inte äter mjölkprodukter.
Rättens gula färg ligger ju helt rätt i tiden med tanke på att påsken ligger framför oss.
 
Det här behövs för 3-4 personer
 
2 finhackade gula lökar
1 finhackad röd chili (för hetare gryta ta med kärnorna)
1 röd paprika och en 1 gul paprika i mindre bitar
150 gram sockerärtor mindre bitar
400 gram kokosgrädde/kokosmjölk
1 tsk salt
1 1/2 tsk curry
Olja att steka i
 
400 gram halloumi eller tofu
Bulgur eller Quinoa
 
  1. Fräs lök och chili i olja 3-4 minuter, tillsätt paprika och sockerärtor och fräs ytterligare 2-3 minuter (om du väljer tofu istället för halloumi tillsätt den tillsammans med paprika/sockerärtor).
  2. Häll över kokosgrädde/kokosmjölk och krydda med curry och salt, låt koka upp och låt det sedan puttra på svag värme 5 minuter.
  3. Dela halloumin och stek den i olja i en grillpanna 3-4 minuter på varje sida, skär den sedan i rektangulära bitar.
  4. Servera grytan med bulgur eller quinoa och toppa med halloumi.
Dryckestips: Kryddblandningen curry är svår att matcha mot viner, så det är väl inte en tillfällighet att många väljer vatten, men skam den som ger sig. Den aromatiska druvan Pinot Gris med sin feta struktur och en liten restsötma är en perfekt partner till kryddstarka curryrätter.
 
Från Systembolagets beställningssortiment väljer jag Louis Sipp Pinot Gris Nature'S 2013 (varunr 79310, pris 199,-) eller Wolfberger W2 Riesling Pinot Gris 2015 (varunr 78078, pris 125,-). I skrivande stund finns det några flaskor av det sistnämnda på hyllan i Piteå.
 
Alkoholfritt: Leitz Eins Zwei Zero Riesling 2015 (varunr 11901, pris 69,-) är med sin relativt höga fruktsyra och restsötma ett utmärkt alkoholfritt alternativ, som också är en bra törstsläckare.
 
Smaklig måltid.

Vilket vin skall jag ha i såsen?

Publicerad 2017-04-07 10:29:12 i Allmänt,

För mig har det alltid varit grundläggande att välja samma vin eller vintyp i såsen som jag skall ha i glaset, m.a.o. jag skulle aldrig välja ett vin till såsen som jag inte skulle kunna dricka. Därför går matlagningsviner, bag-in-box och alla viner med tillsatt socker bort.

När det gäller röda viner är enklare Bourgogne, Beaujolais eller Pinot Noir från nya världen bra eftersom de har hög fruktsyra och inte så tydliga fattoner. Det handlar till syvende och sista om vad jag skall äta, göra jag en gulasch, då väljer jag en Kékfrankos från Ungern både i glaset och i såsen.

Skall man göra en portvinssås istället, välj, Ruby, LBV eller en Allesverlorgen Fine Old Vintage.

Exempel på två olika rödvinssåser

Rödvinssås till oxfilé

En vitlök

3 msk socker

3 msk tomatpuré

6 vitlöksklyftor

5 msk kalvfond

5 msk balsamvinäger

5 dl rött vin

Köttsaft från oxfilén

Rosta en vitlök i ugnen på 225 grader, låt svalna (tar 15-20 minuter)

Blanda socker, tomatpuré och vitlöksklyftor, rör om.

Tillsätt kalvfond, balsamvinäger och rött vin. Koka upp och låt puttra på svag värme i minst 90 minuter. Sila bort vilöksklyftorna och tillsätt lite köttsaft från oxfilén.

Rödvinssås till fisk (kan också bytas mot portvin)

1 stor gul lök

3 vitlöksklyftor

1 msk rårörssocker

3 msk balsamvinäger

4 msk koncentrerad kalvfond

2 dl rött vin eller portvin/portvinstyp

2 dl vatten

Salt

Svartpeppar

Skala och hacka lök och vitlök till såsen, smält sockret i en kastrull tillsammans med lök och vitlök. Rör om och tillsätt sedan balsamvinäger, kalvfond, portvin och vatten. Koka ihop tills det återstår ca 2,5 dl. Sila bort löken och smaka av med salt och eventuellt svartpeppar.      

Vitvinssås

I vitvinssåsen är vinets syra det viktigaste, därför är ståltankslagrade Chardonnay (Chablis), Sauvignon Blanc (Sancerre/Pouilly Fumé) eller Riesling (Rheingau/Pfalz/Niederösterreich) att fördra. Det skall alltid vara ett torrt vin.

Vin i soppor

Är det en svampsoppa så är en halvtorr sherry, exempelvis Oloros ett bra alternativ. Det fungerar också bra i fisksoppor. Om det skall vara ett vitt vin i soppan, kör samma typ av viner som i en vitvinssås.

Inte att glömma, välj ett bra vin till såsen eller soppan, på samma sätt som du väljer ett bra vin i glaset. Det är omoraliskt att dricka billigt eftersom det finns en vinbonde och de som jobbar på vingården som får betala priset för billiga viner.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela