Erik Grödahl

"Varför gå över ån efter vatten - vi har fantastiska ostar i Sverige"

Publicerad 2016-09-09 12:44:30 i Allmänt,

I går höll jag en provning på temat "Svenska hårdostar och världens viner", om jag får säga det själv ett fantastiskt bra provningskoncept. Sverige gör otroligt bra hårdostar, men de används främst som smörgåspålägg och i matlagning, vilket är synd, många av de ostar som finns i välsorterade livsmedelsbutiker får vinet att sjunga.
 
För att få den optimala njutningen behövs det lite framförhållning eftersom Systembolagets hyllor inte är så välsorterade när det gäller starkviner, med all rätt, konsumtionen av dessa är alldeles för låg i Sverige, så steg 1 är att gå in på www.systembolaget.se och beställ en flaska Niepoort Late Bottle Vintage (varunr 76228, pris 205,-).
I en livsmedelsbutik nära dig köper du en Allerum XO 24 månaders herrgårdsost, en Allerum XO 24 månader prästost och en Västerbottensost, alla dessa finns i mindre förpackningar, om inte dessa finns köp en långlagrad prästost, herrgårdsost alternativt Svecia från Allerum eller Kvibille, som tillbehör till dessa ostar skall du ha selleri och grön paprika, päron och vindruvor förstör vinet. Lite hembakad baguette och fikonmarmelad går också bra, men salta kex och digestive går bort, de förstår också vinet.
 
När den stora dagen är inne, skall du 8-10 timmar innan servering skära den mängd ost du önskar i mindre bitar och låta dem ligga i en plastpåse i rumstemperatur, då får de svettas och de blir mycket mer smakrika.
 
Avnjut dem på kvällen eftermiddagen tillsammans med portvinet som serveras 10-12 grader och du kommer att ha en magisk smakupplevelse, du vill ha mer ost, mer vin, mer ost, mer vin.. Tänk bara på en sak, portvin är starkt och det kommer en morgondag. En öppnad flaska kan med fördel lagras upp till en månad i kylskåp.
 
Lycka till!
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela