Erik Grödahl

Sydafrika - ett land som är lätt att älska

Publicerad 2016-09-28 06:56:00 i Allmänt,

Jag är nyss hemkommen från mitt tredje besök i Sydafrika och trots en lång resa med bl.a. en försening som innebar 33 timmar i Istanbul är känslan, jag vill tillbaka igen och det är snart.
 
Ambitionen vara att skriva några inlägg på bloggen när jag var på plats, men tempot var stenhårt under de sex dagarna jag var där och det var mer på det viset att det var svårt att somna för att jag var så trött och full av intryck.
 
Det stora målet med resan var WOSA Sommelier Cup som avgjordes i Kapstaden i fredags, min ambition innan tävlingen vara att komma topp tre, men i denna stenhårda konkurrens var det omöjligt. Med facit i hand känns det bra att jag fick sitta nedanför scenen och titta på finalen vilket gav mig en insikt i vad som krävs för att kunna vinna den här typen av tävlingar. Denna kunskap skall jag ta med mig vidare mot Sommelier SM 2018, då jag som 50-åring skall vara topp 3. Jag hade tänkt ställa upp redan 2017, det kanske blir så för att se och lära, men jag behöver tid och jag skall prestera, jag vill ju leva och njuta också, inte bara jobba, studera och spotta. Mer om tävlingen kommer i början av nästa vecka.
 
Vad är det som gör Sydafrika så speciellt egentligen? Det är svårt att sammanfatta med fem ord, men skall jag försöka så är det, värmen, mångfalden, naturen, maten och vinerna.
 
 
Med värme menar jag inte temperaturen utan den värme som människorna sprider, det är så otroligt mycket kärlek och glädje. Visst finns det sociala problem och droger, men genom att fokusera på det friska kanske man på sikt kan bota sjukdommarna.
 
Mångfalden kan beskrivas på många ord, det kan innefatta både människorna, maten, vinerna och naturen.
 
Naturen, ja, den är ju helt fantastisk, artrikedomen när det gäller växter och djur, de höga bergen och havet. Det är svårt att beskriva i ord, det måste upplevas på plats, men jag skall försöka förmedla i kommande blogginlägg.
 
Maten och vinerna, här återkommer vi till mångfald när det gäller smaker och dofter och här kommer både mat och vintips framöver. Många av vinproducenterna i Sydafrika ligger långt framme när det gäller det hållbara, exempelivs hos den biodynamiska producenten Avondale som använder ankor för att "utrota" sniglarna, ekologisk balans är ordet. Ett av de första recept jag kommer att dela med mig av är blir ungstekt torsk med pankoströbröd och passionsfruktssås, en rätt som vi avnjöt hos producenten Beaumont förra tisdagen tillsammans med ett antal viner på Chenin Blanc, en fantastisk kombination. Ha bara lite tålamod, jag skall experimentera fram min egen variant på detta.
 
För min del väntar ingen vila, på agendan denna vecka står provning i Uddevalla på torsdag, Ljusdal på fredag och vinortskryssning till Åland lördag till söndag, tillfällen som ger mig många möjligheter att prova viner där jag kan förmedla vintips till mina läsare.
 
Nästa torsdag är det dags att åka till södra Frankrike där VM i blindprovning väntar nästa lördag, om det och en massa annat kan Ni läsa på bloggen under den närmaste veckan.
 
Ha en fantastisk fortsättning på dagen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela