Erik Grödahl

Smakrikt nyhet i ordniarie sortimentet från Stellenbosch

Publicerad 2016-09-01 18:51:00 i Allmänt,

I kväll tränar jag dekantering och vinbeskrivning enligt WSET-metodiken. Kvällens "träningskompis" är en nyhet i det ordninare sortimentet The Stellenbosch Reserve Vanderstel 2013 (varunr 4638, pris 129,-). Vinet är döpt efter guvernören Simon van der Stel, guvernören som grundade staden Stellenbosch 1679.
 
 
Det här är en s.k. Bordeauxblend gjord på 60 % Cabernet Sauvignon, 19 % Merlot, 11 % Malbec och 10 % Petit Verdot, just Bordeauxblend är en paradgren i Stellenbosch. Vinet har är mörkt och tät med en kraftfull doft med toner av mörka frukter såsom svarta vinbär och plommon, det är tydliga fattoner med inslag av nyrostat kaffe och mörk choklad tillsammans med den klassiska rökigheteten som finns i många sydafrikanska viner.
 
Smakmässigt är det ett välbalanserat vin med alkoholvärme och lång eftersmak och här finns också tydliga toner av mörka frukter och fat. Vinet kan med välbehag drickas i dag, men kommer att fortsätta utvecklas de närmaste tio åren. Servera till viltkött med krämiga tillbehör eller en svamprisotto.
 
Sammanfattningsvis ett välgjort vin till ett mycket plånboksvänligt pris, så rekommendationen är KÖP!!!

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela