Erik Grödahl

Nederburg Noble Late Harvest, en trotjänare som levererar år efter år

Publicerad 2016-09-10 08:25:47 i Allmänt,

För att få balans i måltiden skall den alltid avslutas med något sött, ibland räcker det med några centiliter dessertvin, men det blir än bättre om vinet ackompenjeras med en dessert eller lite ost.
 
 
En trotjänare när det gäller dessertviner på Systemoblagets hyllor är det sydafrikanska Nederburg Noble Late Harvest (varunr 2741, pris 85,-) och det levererar år efter år. Aktuell årgång på på hyllan är 2014, men jag hittade både 2012 och 2013 i Piteå förra lördagen, så det blev en liten vertikalprovning, där 2012 var mest komplex, men alla tre årgångarna höll högsta klass. I Platters 2016 South African Wine Guide får alla årgångarna högsta betyg 5 stjärnor och årgång 2014 rankas som ett av de fyra bästa oförstärkta söta vinerna i Sydafrika och detta vin kan du köpa för 85 kronor, sjukt billigt.
 
Detta gyllengula vin är en blandning av Chenin Blanc och Muscat de Frontignan där den förstnämnda utgör ryggraden. Doften är komplex med toner av tropisk frukt, torkade stenfrukter, honung och gula citrusfrukter. I munnen är det harmoni mellan sötma och syra eftersmaken är lång med härliga toner av torkade stenfrukter, tropisk frukt och honung. Eftersom de svenska äpplena är på topp nu, gör den knäckiga äppelpajen som det finns recept på här på bloggen och avnjut tillsammas med detta elixcir alternativet är hembakat fröknäcke, en bit Saint Agur och fikonmarmelad, valet är ditt.
 
Ha en fortsatt trevlig helg!

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela