Erik Grödahl

Meerlust Rubicon - ett vin som alltid levererar

Publicerad 2016-09-05 15:00:00 i Allmänt,

Träningen inför WOSA Sommelier Cup fortgår med oförminskad styrka och gamla kärlekar poppar upp med jämna mellanrum, nu senast Meerlust Rubicon 2012 (varunr 2026, pris 229,). Det här är så nära ett toppvin från Bordeaux du kan komma utan att vara i Bordeaux, det finns ytterligare en stor skillnad, priset, det är alldeles för billigt sett till kvalitet, men det är något vi konsumenter kan glädjas åt.
 
 
Meerlust har anor från slutet av 1600-talet och på svenska betyder det "havets nöjen", namnet kommer från den svala brisen från False Bay som har en avsvalkande effekt på vingårdarna.
 
Av någon anledning var det ett kontroversiellt beslut att lansera detta vin 1984, men med facit i hand skall vi vara glada att de inte lyssnade. Meerlust Rubicon levererar alltid hög kvalitet och många gånger är det helt fantastiskt, exempelvis årgång 2009 som jag har ett antal flaskor av i källaren. Det sägs att årgång 2012 har stora likheter med nämnda årgång och då är min rekommendation, köp ett antal flaskor för att kunna följa vinets utveckling. Har du ett barn eller barnbarn som är fött 2012, är det ett perfekt vin att dricka när detta barn har blivit vuxen och skall fira sin 20 eller 25 årsdag, så bra är lagringspotentialen för detta vin.
 
Utseende, doft och smak? Färgen är tät och mörkblå, doften är komplex med toner av mörka frukter såsom svarta vinbär, blåbär, plommon tillsammans med färsk tobak och cederträ. Smaken är kraftfull med bra balans mellan fruktsyra och strävhet och aromerna återkommer i munnen. Eftersmaken är lång och njutbar. 
Det är ett allsidigt matvin som går lika bra till lättrimmad torskrygg med rödvinssås som en chorizospäckad lammfilé. Vill du göra det riktigt enkelt för dig själv, smörstek skogssvamp och servera med färskpotatis och några klickar smör.
 
Det "enda" tråkiga när man stötar på sådanan här gamla kärlekar är att de flesta år bara har 365 dagar och det finns så många andra goda viner, för det här är ett vin som jag skulle kunna dricka varje dag, men ett antal gånger per år tycker jag att det skall hamna på ditt bord.
 
Så, vad finns det att vänta på? Beställ.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela