Erik Grödahl

En mogen Pinotage med bra lagringspotential

Publicerad 2016-09-07 09:15:00 i Allmänt,

Pinotage är en druvsort som jag tycker väldigt mycket om, men provar alldelels för sällan, en välgjord Pinotage har många fördelar, den är bra till allehanda rätter på vilt, exempelvis en långkokt viltgryta i kombination med att den har bra lagringspotential. 

För några dagar sedan provade jag Lindhorst Pinotage 2006 (varunr 73766, pris 235,-), ett skolboksexempel på en bra Pinotage. Mörk och tät färg, komplex doft med toner av mörka plommon, körsbär, rostat kaffe, mörk chocklad och en lätt rökighet. Den var mjuk och välbalanserad med bra tanninstruktur och en lång eftersmak. Den har börjat få lite mognadskaraktär, men kommer att fortsätta utvecklas de närmaste 10-15 åren, så min rekommendation är att köpa på dig några flaskor och följa utvecklingen.

Vill du fördjupa dig mer om denna druva kan du läsa min text nedan som jag skrev i Munskänkarnas senaste nyhetsbrev.

Pinotage är korsning mellan Cinsault (Hermitage) och Pinot Noir som gjordes av Abraham Izak Perold runt 1925. Han var en franskättling som utsågs till den första professorn i vinodling vid universitetet i Stellenbosch. På en resa runt världen tog han hem 177 olika druvsorter där många fortfarande finns kvar vid Welgevallen försöksgård vid universitetet i Stellenbosch. Med tanke på hans stora kunskap om druvor förefaller hans val av föräldrar till Pinotage lite märklig och han har inte efterlämnat några anteckningar om varför han gjorde det valet. Pinotage’s första framgångar kom när vinerna från Bellevue och Kanonkop blev vinnare vid Cape Young Wine Show 1959 och 1961 och många överraskades över att de besegrade de klassiska blå druvorna.

Först att använda namnet Pinotage var Stellenbosch Farmers Winery när årgång 1959 av Bellevue lanserades under etiketten Lanzerac Pinotage.

Pinotage är inte en publik druvsort som exempelvis Zinfandel utan där är lite på det viset att antigen tycker du om den eller så tycker du inte om den, jag tillhör dem som älskar Pinotage. Vad många har synpunkter på är den eteriska doft som ofta återfinns i Pinotage, något som många förknippar med aceton.

Pinotage är en mångsidig druvsort och alla vintyper såsom mousserande, rosé, vitt, rött, sött och starkt görs på denna druvsort. Det här avspeglar sig också i karaktären på de röda vinerna som kan gå från lättare till kraftfulla. Även klimatet påverkar aromen, i de svalare klimaten närmast kusten återfinns ofta aromer av röda frukter, läder och kryddighet medan i de varmare områdena blir det mer mörka frukter, lakrits och animaliskt. Vad som också utmärker druvan är att den har bra lagringspotential och toppvinerna är bäst efter 10-15 år.

Trots att det är den blå druva som främst förknippas med Sydafrika, så är det inte den mest planterade utan den står för ungefär 7.5 procent av den planterade arealen och före sig på listan har den Cabernet Sauvignon och Shiraz medan Merlot närmar sig snabbt bakifrån.

Druvans popularitet har ökat något genom ”Coffe Pinotage” som får sina aromer från rostade ekstavar, ett vin som först producerades av Diemersfontein för ett tiotal år sedan.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela