Erik Grödahl

Sydafrika - ett land som är lätt att älska

Publicerad 2016-09-28 06:56:00 i Allmänt,

Jag är nyss hemkommen från mitt tredje besök i Sydafrika och trots en lång resa med bl.a. en försening som innebar 33 timmar i Istanbul är känslan, jag vill tillbaka igen och det är snart.
 
Ambitionen vara att skriva några inlägg på bloggen när jag var på plats, men tempot var stenhårt under de sex dagarna jag var där och det var mer på det viset att det var svårt att somna för att jag var så trött och full av intryck.
 
Det stora målet med resan var WOSA Sommelier Cup som avgjordes i Kapstaden i fredags, min ambition innan tävlingen vara att komma topp tre, men i denna stenhårda konkurrens var det omöjligt. Med facit i hand känns det bra att jag fick sitta nedanför scenen och titta på finalen vilket gav mig en insikt i vad som krävs för att kunna vinna den här typen av tävlingar. Denna kunskap skall jag ta med mig vidare mot Sommelier SM 2018, då jag som 50-åring skall vara topp 3. Jag hade tänkt ställa upp redan 2017, det kanske blir så för att se och lära, men jag behöver tid och jag skall prestera, jag vill ju leva och njuta också, inte bara jobba, studera och spotta. Mer om tävlingen kommer i början av nästa vecka.
 
Vad är det som gör Sydafrika så speciellt egentligen? Det är svårt att sammanfatta med fem ord, men skall jag försöka så är det, värmen, mångfalden, naturen, maten och vinerna.
 
 
Med värme menar jag inte temperaturen utan den värme som människorna sprider, det är så otroligt mycket kärlek och glädje. Visst finns det sociala problem och droger, men genom att fokusera på det friska kanske man på sikt kan bota sjukdommarna.
 
Mångfalden kan beskrivas på många ord, det kan innefatta både människorna, maten, vinerna och naturen.
 
Naturen, ja, den är ju helt fantastisk, artrikedomen när det gäller växter och djur, de höga bergen och havet. Det är svårt att beskriva i ord, det måste upplevas på plats, men jag skall försöka förmedla i kommande blogginlägg.
 
Maten och vinerna, här återkommer vi till mångfald när det gäller smaker och dofter och här kommer både mat och vintips framöver. Många av vinproducenterna i Sydafrika ligger långt framme när det gäller det hållbara, exempelivs hos den biodynamiska producenten Avondale som använder ankor för att "utrota" sniglarna, ekologisk balans är ordet. Ett av de första recept jag kommer att dela med mig av är blir ungstekt torsk med pankoströbröd och passionsfruktssås, en rätt som vi avnjöt hos producenten Beaumont förra tisdagen tillsammans med ett antal viner på Chenin Blanc, en fantastisk kombination. Ha bara lite tålamod, jag skall experimentera fram min egen variant på detta.
 
För min del väntar ingen vila, på agendan denna vecka står provning i Uddevalla på torsdag, Ljusdal på fredag och vinortskryssning till Åland lördag till söndag, tillfällen som ger mig många möjligheter att prova viner där jag kan förmedla vintips till mina läsare.
 
Nästa torsdag är det dags att åka till södra Frankrike där VM i blindprovning väntar nästa lördag, om det och en massa annat kan Ni läsa på bloggen under den närmaste veckan.
 
Ha en fantastisk fortsättning på dagen.

Det är hård träning och Munskänkarna som har tagit mig där jag är i dag

Publicerad 2016-09-15 10:33:04 i Allmänt,

I morgon sätter jag mig på flyget mot Kapstaden, en spännande vecka väntar och höjdpunkten blir finalen i Wosa Sommerlier Cup nästa fredag. Det kommer att bli en häftlig upplevelse. Jag har varit till Sydafrika två gånger tidigare och mitt mål har varit att återvända och det lyckades jag med tack vare min seger i Sverigefinalen.
 
Jag har inte fått något gratis när det gäller vin, när jag gick på min första provning med Munskänkarna i februari 2000 öppnades en helt ny värld för mig. Innan dess var jag som folk flest, tyckte om vin, men kunskapen var begränsad och även jag valde ibland kvantitet före kvalitet, men efter denna provning på temat Österrike med Ylva Sundqvist och Anne-Christine Enqvist var bollen i rullning och jag är ju en människa som går "all in" och jag betade snabbt av alla kurser och började engagera mig inom utbildningsgruppen på central nivå.
 
Sedan dess har jag gjort tusentals ideella timmar inom Munskänkarna som provnings- eller utbildningsledare. Det har varit tågresor, bilresor i snöstorm, övernattningar på flygplatser och den enda ersättningen har varit uppskattning och i bästa fall en flaska vin eller en bok. Visst har jag fått se och uppleva mycket också, men det är tid utan inkomst, trots det jag skulle gärna göra om denna resa, för det är tack var dessa timmar jag är där jag är i dag. 
 
Provningar och utbildningarna har gett mig möjlighet att prova mycket vin och jag har fått ett stort kontaktnät inom vinvärlden.Jag har fått träna på att prata inför folk och med åren har jag blivit väldigt duktig på detta.
 
I dag har jag förmånen att jobba med min hobby, vem vet vad jag skulle ha gjort om jag inte gick på denna provning i februari 2000? 
 
Jag är otroligt tacksam för vad Munskänkarna har gett mig, föreningsliv och ideeltt arbete är berikande.
 
Men det krävs ytterligare faktorer för att lyckas, jag är definitivt inget naturbarn när det gäller doft och smak, det är de tusentals timmarna som har gett mig kunskapen. Jag har valt bort andra fritidsintressen, timmar framför TV:n m.m på denna resa.  Men den absolut viktigaste faktorn, det är min fru Sofia som hela tiden har stöttat och peppat mig, pumpat mig med självförtroende. Det var hon som fick mig att vara med i Wosa Sommerlier Cup 2013, själv hade jag inte en tanke på det, men när jag blev nr 2 det året insåg jag att jag har alla möjligheter att lyckas.
 
I mån av tid skall jag dela med mig av min resa i Sydafrika här på bloggen, håll tummarna för mig den 23/9, det kommer att bli oerhört tufft, jag är nog den som är lägst rankad i tävlingen, men jag har självförtroende, är duktig på att improvisera och framför allt jag älskar att uppträda.
 
Vi hörs!
 
 

Nederburg Noble Late Harvest, en trotjänare som levererar år efter år

Publicerad 2016-09-10 08:25:47 i Allmänt,

För att få balans i måltiden skall den alltid avslutas med något sött, ibland räcker det med några centiliter dessertvin, men det blir än bättre om vinet ackompenjeras med en dessert eller lite ost.
 
 
En trotjänare när det gäller dessertviner på Systemoblagets hyllor är det sydafrikanska Nederburg Noble Late Harvest (varunr 2741, pris 85,-) och det levererar år efter år. Aktuell årgång på på hyllan är 2014, men jag hittade både 2012 och 2013 i Piteå förra lördagen, så det blev en liten vertikalprovning, där 2012 var mest komplex, men alla tre årgångarna höll högsta klass. I Platters 2016 South African Wine Guide får alla årgångarna högsta betyg 5 stjärnor och årgång 2014 rankas som ett av de fyra bästa oförstärkta söta vinerna i Sydafrika och detta vin kan du köpa för 85 kronor, sjukt billigt.
 
Detta gyllengula vin är en blandning av Chenin Blanc och Muscat de Frontignan där den förstnämnda utgör ryggraden. Doften är komplex med toner av tropisk frukt, torkade stenfrukter, honung och gula citrusfrukter. I munnen är det harmoni mellan sötma och syra eftersmaken är lång med härliga toner av torkade stenfrukter, tropisk frukt och honung. Eftersom de svenska äpplena är på topp nu, gör den knäckiga äppelpajen som det finns recept på här på bloggen och avnjut tillsammas med detta elixcir alternativet är hembakat fröknäcke, en bit Saint Agur och fikonmarmelad, valet är ditt.
 
Ha en fortsatt trevlig helg!

"Varför gå över ån efter vatten - vi har fantastiska ostar i Sverige"

Publicerad 2016-09-09 12:44:30 i Allmänt,

I går höll jag en provning på temat "Svenska hårdostar och världens viner", om jag får säga det själv ett fantastiskt bra provningskoncept. Sverige gör otroligt bra hårdostar, men de används främst som smörgåspålägg och i matlagning, vilket är synd, många av de ostar som finns i välsorterade livsmedelsbutiker får vinet att sjunga.
 
För att få den optimala njutningen behövs det lite framförhållning eftersom Systembolagets hyllor inte är så välsorterade när det gäller starkviner, med all rätt, konsumtionen av dessa är alldeles för låg i Sverige, så steg 1 är att gå in på www.systembolaget.se och beställ en flaska Niepoort Late Bottle Vintage (varunr 76228, pris 205,-).
I en livsmedelsbutik nära dig köper du en Allerum XO 24 månaders herrgårdsost, en Allerum XO 24 månader prästost och en Västerbottensost, alla dessa finns i mindre förpackningar, om inte dessa finns köp en långlagrad prästost, herrgårdsost alternativt Svecia från Allerum eller Kvibille, som tillbehör till dessa ostar skall du ha selleri och grön paprika, päron och vindruvor förstör vinet. Lite hembakad baguette och fikonmarmelad går också bra, men salta kex och digestive går bort, de förstår också vinet.
 
När den stora dagen är inne, skall du 8-10 timmar innan servering skära den mängd ost du önskar i mindre bitar och låta dem ligga i en plastpåse i rumstemperatur, då får de svettas och de blir mycket mer smakrika.
 
Avnjut dem på kvällen eftermiddagen tillsammans med portvinet som serveras 10-12 grader och du kommer att ha en magisk smakupplevelse, du vill ha mer ost, mer vin, mer ost, mer vin.. Tänk bara på en sak, portvin är starkt och det kommer en morgondag. En öppnad flaska kan med fördel lagras upp till en månad i kylskåp.
 
Lycka till!
 

Underbara bubblor från beställningssortimentet

Publicerad 2016-09-08 09:41:19 i Allmänt,

Förra onsdagen var jag och provade igenom importören Bra Vin's sortiment när de hade sortimentsprovning på vinkällaren Grappe i Stockholm. Det är precis som det låter, "Bra Vin", här finns inga sockerbomber eller amerikanskt klingande namn från italienska klacken utan det är fullt fokus på kvalitet. I portföljen finns bl.a. ett brett sortiment av viner från Piemonte och Pfalz för att nämna några ursprung. En av mina favoritproducenter i denna kvalitetsportfölj är Georges Vesselle från Bouzy i Champagne. Jag besökte själv denna producent förra hösten och jag är imponerad över kombinationen kvalitet och pris. Bouzy är en Grand Cru by och här är det den blå druvan Pinot Noir som gäller. 
 
Deras standardchampagne är riktigt bra, men skall du lyxa till det lite skall du välja Georges Vesselle Collection Millésimes Grand Cru Brut 2002 (varunr 77677, pris 559,-) gjort på 90 procent Pinot Noir och 10 procent Chardonnay. 
 
Doften är komplex med toner av bokna äpplen, röda frukter och bär, nougat och nyrostat bröd. Smaken är frisk och elegant med krämiga bubblor, den är torr, strax över 3 gram socker per liter och har en lång och behaglig eftersmak. Den är drickmogen idag, men kommer att fortsätta utvecklas de närmaste 5-10 åren. För att få ytterligare guldkant på tillvaron, servera på rostat bröd med lite smetana och en stor klick löjrom, är Ni fyra som delar så är det både billigare, roligare, men framför allt mer njutningsfullt än två halvljumna Eriksberg på en flygplats någonstans i vårt avlånga land.

En mogen Pinotage med bra lagringspotential

Publicerad 2016-09-07 09:15:00 i Allmänt,

Pinotage är en druvsort som jag tycker väldigt mycket om, men provar alldelels för sällan, en välgjord Pinotage har många fördelar, den är bra till allehanda rätter på vilt, exempelvis en långkokt viltgryta i kombination med att den har bra lagringspotential. 

För några dagar sedan provade jag Lindhorst Pinotage 2006 (varunr 73766, pris 235,-), ett skolboksexempel på en bra Pinotage. Mörk och tät färg, komplex doft med toner av mörka plommon, körsbär, rostat kaffe, mörk chocklad och en lätt rökighet. Den var mjuk och välbalanserad med bra tanninstruktur och en lång eftersmak. Den har börjat få lite mognadskaraktär, men kommer att fortsätta utvecklas de närmaste 10-15 åren, så min rekommendation är att köpa på dig några flaskor och följa utvecklingen.

Vill du fördjupa dig mer om denna druva kan du läsa min text nedan som jag skrev i Munskänkarnas senaste nyhetsbrev.

Pinotage är korsning mellan Cinsault (Hermitage) och Pinot Noir som gjordes av Abraham Izak Perold runt 1925. Han var en franskättling som utsågs till den första professorn i vinodling vid universitetet i Stellenbosch. På en resa runt världen tog han hem 177 olika druvsorter där många fortfarande finns kvar vid Welgevallen försöksgård vid universitetet i Stellenbosch. Med tanke på hans stora kunskap om druvor förefaller hans val av föräldrar till Pinotage lite märklig och han har inte efterlämnat några anteckningar om varför han gjorde det valet. Pinotage’s första framgångar kom när vinerna från Bellevue och Kanonkop blev vinnare vid Cape Young Wine Show 1959 och 1961 och många överraskades över att de besegrade de klassiska blå druvorna.

Först att använda namnet Pinotage var Stellenbosch Farmers Winery när årgång 1959 av Bellevue lanserades under etiketten Lanzerac Pinotage.

Pinotage är inte en publik druvsort som exempelvis Zinfandel utan där är lite på det viset att antigen tycker du om den eller så tycker du inte om den, jag tillhör dem som älskar Pinotage. Vad många har synpunkter på är den eteriska doft som ofta återfinns i Pinotage, något som många förknippar med aceton.

Pinotage är en mångsidig druvsort och alla vintyper såsom mousserande, rosé, vitt, rött, sött och starkt görs på denna druvsort. Det här avspeglar sig också i karaktären på de röda vinerna som kan gå från lättare till kraftfulla. Även klimatet påverkar aromen, i de svalare klimaten närmast kusten återfinns ofta aromer av röda frukter, läder och kryddighet medan i de varmare områdena blir det mer mörka frukter, lakrits och animaliskt. Vad som också utmärker druvan är att den har bra lagringspotential och toppvinerna är bäst efter 10-15 år.

Trots att det är den blå druva som främst förknippas med Sydafrika, så är det inte den mest planterade utan den står för ungefär 7.5 procent av den planterade arealen och före sig på listan har den Cabernet Sauvignon och Shiraz medan Merlot närmar sig snabbt bakifrån.

Druvans popularitet har ökat något genom ”Coffe Pinotage” som får sina aromer från rostade ekstavar, ett vin som först producerades av Diemersfontein för ett tiotal år sedan.

Mullineux white 2014 - perfekt till en halloumiburgare

Publicerad 2016-09-06 10:39:00 i Allmänt,

I lördags hade vi Sydafrikaprovning med Munskänkarna i Piteå med fokus på Mullineux & Leeu Family Wines som fick utmärkelsen "Winery of the Year" 2016 års utgåva av Platters South African Wine Guide. Det var genomgående hög kvalitet på alla viner, men det som överraskade mig mest var Mullineux White 2014 (varunr 95186, pris 179,-).
Ett komplext och smakrikt vin framställt på 80 procent Chenin Blanc, 10 procent Clairette Blanc, 5 procent Viognier och 5 procent Semillon. Vid första sniffen kommer den doft som jag förknippar med Chenin Blanc, vått ylle, när vinet har snurrats och fått stå en stund domineras doften av stenfrukter och tropiska frukter såsom mogen ananas och papaya tillsammans med vanilj. Smaken är frisk och välbalanserad med toner av stenfrukter och mogen tropisk frukt, eftersmaken är lång och njutbar. Servera detta vin 10-12 grader.
På tallriken rekommenderar jag en halloumiburgare med räkor, tryffelmajonäs och het avokadoröra, recept kommer inom snar framtid, så se till att beställ detta vin redan idag, så kanske du har det till fredagsmiddagen.

Meerlust Rubicon - ett vin som alltid levererar

Publicerad 2016-09-05 15:00:00 i Allmänt,

Träningen inför WOSA Sommelier Cup fortgår med oförminskad styrka och gamla kärlekar poppar upp med jämna mellanrum, nu senast Meerlust Rubicon 2012 (varunr 2026, pris 229,). Det här är så nära ett toppvin från Bordeaux du kan komma utan att vara i Bordeaux, det finns ytterligare en stor skillnad, priset, det är alldeles för billigt sett till kvalitet, men det är något vi konsumenter kan glädjas åt.
 
 
Meerlust har anor från slutet av 1600-talet och på svenska betyder det "havets nöjen", namnet kommer från den svala brisen från False Bay som har en avsvalkande effekt på vingårdarna.
 
Av någon anledning var det ett kontroversiellt beslut att lansera detta vin 1984, men med facit i hand skall vi vara glada att de inte lyssnade. Meerlust Rubicon levererar alltid hög kvalitet och många gånger är det helt fantastiskt, exempelvis årgång 2009 som jag har ett antal flaskor av i källaren. Det sägs att årgång 2012 har stora likheter med nämnda årgång och då är min rekommendation, köp ett antal flaskor för att kunna följa vinets utveckling. Har du ett barn eller barnbarn som är fött 2012, är det ett perfekt vin att dricka när detta barn har blivit vuxen och skall fira sin 20 eller 25 årsdag, så bra är lagringspotentialen för detta vin.
 
Utseende, doft och smak? Färgen är tät och mörkblå, doften är komplex med toner av mörka frukter såsom svarta vinbär, blåbär, plommon tillsammans med färsk tobak och cederträ. Smaken är kraftfull med bra balans mellan fruktsyra och strävhet och aromerna återkommer i munnen. Eftersmaken är lång och njutbar. 
Det är ett allsidigt matvin som går lika bra till lättrimmad torskrygg med rödvinssås som en chorizospäckad lammfilé. Vill du göra det riktigt enkelt för dig själv, smörstek skogssvamp och servera med färskpotatis och några klickar smör.
 
Det "enda" tråkiga när man stötar på sådanan här gamla kärlekar är att de flesta år bara har 365 dagar och det finns så många andra goda viner, för det här är ett vin som jag skulle kunna dricka varje dag, men ett antal gånger per år tycker jag att det skall hamna på ditt bord.
 
Så, vad finns det att vänta på? Beställ.
 

Smakrikt nyhet i ordniarie sortimentet från Stellenbosch

Publicerad 2016-09-01 18:51:00 i Allmänt,

I kväll tränar jag dekantering och vinbeskrivning enligt WSET-metodiken. Kvällens "träningskompis" är en nyhet i det ordninare sortimentet The Stellenbosch Reserve Vanderstel 2013 (varunr 4638, pris 129,-). Vinet är döpt efter guvernören Simon van der Stel, guvernören som grundade staden Stellenbosch 1679.
 
 
Det här är en s.k. Bordeauxblend gjord på 60 % Cabernet Sauvignon, 19 % Merlot, 11 % Malbec och 10 % Petit Verdot, just Bordeauxblend är en paradgren i Stellenbosch. Vinet har är mörkt och tät med en kraftfull doft med toner av mörka frukter såsom svarta vinbär och plommon, det är tydliga fattoner med inslag av nyrostat kaffe och mörk choklad tillsammans med den klassiska rökigheteten som finns i många sydafrikanska viner.
 
Smakmässigt är det ett välbalanserat vin med alkoholvärme och lång eftersmak och här finns också tydliga toner av mörka frukter och fat. Vinet kan med välbehag drickas i dag, men kommer att fortsätta utvecklas de närmaste tio åren. Servera till viltkött med krämiga tillbehör eller en svamprisotto.
 
Sammanfattningsvis ett välgjort vin till ett mycket plånboksvänligt pris, så rekommendationen är KÖP!!!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela