Erik Grödahl

Vintips inför den stundande helgen

Publicerad 2016-10-20 09:51:00 i Allmänt,

Det är sällan jag botaniserar bland hyllorna på Systembolaget i Piteå, jag går oftast direkt till lagret och hämtar mina beställningar. I tisdags var jag och tittade runt lite och det finns en hel del riktigt bra viner bland allt skräp.
 
 
En personlig favorit så jag i går avnjöt till Bratwurst med rotmos, surkål och starksenap är Jurtschitsch Langenlois Riesling Reserve 2014 (varunr 2939, pris 139,-) från Kamptal i Österrike. Välj en ursprungsmärkt Bratwurst från Lidl eller Willys.
 
 
 
Det är en härlig inbjudande doft med toner av blommor, honung, stenfrukter och tropiska frukter såsom mogen ananas och mango. Smaken är fruktig med en riktigt frisk syra och lång eftersmak. Väljer du bort Bratwursten passar den lika bra till fisk- och kycklingrätter där kryddningen är inspirerad av det thailändksa eller indiska köket, men den riktiga höjdarkombinationen är tillsammans med en rumstempererad långlagrad greveost.
 
 
 
 Vill du prova ett kraftfullt rött välj Trapiche Gran Medalla 2013 (varunr 2761, pris 185,-) från Uco Valley i Mendoza i Argentina. Det är en cuveé på Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc och Malbec och har gjorts för att fira 125 års jubileumet för Trapiche som grundades 1883. Doften är komplex med toner av mörka bär och frukter, mörk choklad, cederträ och färsk tobaken. Smaken är kraftfull med bra balans mellan strävhet och fruktsyra, lång eftersmak med toner av mörk choklad, mörka bär och frukter. Det här vinet passar perfekt till viltkött med krämiga tillbehör, men är också en perfekt "gå bort present" eftersom det med lätthet kan lagras minst tio år.  
 
Med andledning av Uppdrag Gransknings nedslag i Sydafrka återkommer jag i morgon med ett inlägg om den sydafrikanska vinindustrin.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela