Erik Grödahl

Mallorcas bästa rödvin

Publicerad 2016-10-13 07:14:28 i Allmänt,

I går fick jag ett pressmedellande från Munskänkarna på Mallorca, där de har genomfört en tävling med att ta fram Mallorcas bästa röda vin, intressant läsning.

Sedan 2012 har Munskänkarna en sektion på Mallorca. Från att ha börjat med 10 medlemmar är det numera 70. Tidigt sattes målet ”Vi skall bli bra på Mallorcaviner”. I den andan påbörjades en serie uttagningar som resulterade i att ett 50-tal lokala viner reducerades till 18, vilka kom att ingå i 3 separata provningar under 2016. Vid varje tillfälle deltog ca 50 medlemmar/entusiaster och gäster, men inga erkända eller profess-ionella vinkännare. De viner som provades var kända. Man fick dock inte veta vilket vin som fanns i vilket glas. Urvalskriterierna var färg, doft, smak, (helhet-bäst) utan hänsyn till pris. I finalen ingick de två bästa från varje delprovning (se slutresultat nedan). Den 4:e oktober skedde finalen på Restaurang Jacinto i Genova/Palma med 52 deltagare. Stämningen var hög och det tycktes ”svårt”, då alla de 6 finalisterna var bra viner... men efter mycket doftande och smakande med betygsättning fanns ett slutresultat.

 
Vinnare blev Ribas de Cabrera 2010 (Mantenegro, Syrah och Merlot). På delad andra plats kom Biniagual, Gran Veran 2011 (Mantenegro, Syrah) och producenten Macià Batle, P. de Maria 2009 (Mantenegro, Cabernet S., Syrah, Merlot)

Jan Sjöqvist, provningsledare och medlem i styrelsen för Munskänkarna Mallorca, kommen-terar utfallet så här: ”Det har varit en spännande resa där en majoritet av medlemmarna fått säga sitt”. Han fortsätter med att ”det är värt att notera, att den lokala Mallorcadruvan Mante-negro finns med både i vinnaren från Ribas och i de båda vinerna på delad andraplats från bodegorna Biniagual och producenten Macià Batle. Det tycker jag säger en hel del om Mal-lorcas egen druva”, avslutar han.

När vi kontaktade Araceli Servera Ribas och berättade att deras vin Ribas de Cabrera 2010 hade vunnit Munskänkarnas tävling Mallorcas bästa rödvin, blev hon såväl mycket rörd som ytterst hedrad.
Gunilla Berg, medlem av Munskänkarna Mallorca, kommenterar arrangemangen och utfallet så här: ”Munskänkarna har lyckats väl på Mallorca. Särskilt med idén att välja och kora öns bästa rödvin. Vi har lärt känna mindre och okända bodegor och förstår nu att ön sitter på en rödvinsskatt. Stämningen var i topp på finaldagen, medlemmarna var glada att återförenas efter sommaruppehållet och gripna av stundens allvar. Framför oss stod 6 vackra vinglas, med det bästa Mallorca har att erbjuda. Vi försökte göra allt vi lärt oss. Koncentrationen, njutningen och spänningen var stor. En oförglömlig vinupplevelse.”

Slutresultat:

1 Ribas de Cabrera 2010 (MN, Syrah, Merlot) - pris ca 60 euro
2 Biniagual, Gran Veran 2011 (MN, Syrah) - pris ca 30 euro
2 Macià Batle, P. de Maria 2009 (MN, CS, Syrah, Merlot) - pris ca 18 euro
4 Son Sureda Ric, Ric Pur 2008 (Tempranillo, CS) - pris ca 13 euro
5 Toni Gelabert, Ses Hereves 2007 (CS, Syrah, Merlot) pris cirka 20 euro
6 Anima Negra, AN 2012 (Callet)  pris cirka 41 euro

Kommentarer

Postat av: Bo Lennart

Publicerad 2016-10-13 08:13:59

Vinnaren finns på SB, årgång 2014 för 519 kr.

Svar: Då kompletterar jag med det :-)
Erik Grödahl

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela