Erik Grödahl

Etik och hållbarhet inom mat och dryck

Publicerad 2016-10-11 09:34:00 i Allmänt,

Etik och hållbarhet är ett ämne som tyvärr får alldeles för lite utrymme i media. I Sverige pratar vi ofta om ekologiskt, kravmärkt, svanenmärkt m.m., men vi har svårt att se på helheten. För mig finns det ytterligare faktorer som är viktiga när det gäller märkning av livsmedel. Jag skulle vilja att det fanns en oberoende organisation som gjorde en sådan märkning, där de tittar på elförbrukning, vattenförbrukning, transporter, förpackning, jordbruk (ekologiskt/biodynamsikt) samt lörnenivåer/arbetsvillkor. Om alla dessa uppfylls då är en produkt hållbar och etisk. För att få en inblick kan vi göra en lång historia kort. Du som konsument har ett ansvar när du väljer vilka produkter du köper, men det är svårt att vara konsument eftersom märkningen är bristfällig och det är svårt att veta vad allt betyder.
 
Vi tar ett exempel, du väljer att köpa en billig chokladkaka (Under 10 kronor för 100 gram) eller ett billigt vin (under 70 kronor för en flaska) som kommer från ett låglöneland. Vad innebär detta? Det är ju ganska enkel matematik, det är många som skall tjäna på dessa produkter, handlaren, grossisten, transportören och tillverkaren/producenten för att nämna några plus att det går pengar till marknadsföring. Den stora förloraren blir tillverkaren/producenten. När den sistnämnde får dåligt betalt innebär det också att de som gör arbetet får dåligt betalt, de som jobbar med att skörda kakaofrukter och vindruvor. När de får dålig lön blir det per automatik sämre bostäder och framför allt, de har inte råd att låta sina barn gå i skolan. Utan skola, ingen utbildning, utan utbildning blir det låglönejobb eller inget jobb alls. Även en människa utan jobb behöver mat för att överleva, i de här länderna finns det inte ett socialsystem som vi har i Sverige, så vad är alternativet? Kriminalitet eller prostution, inget som jag skulle vilja utsätta mina barn för. Sedan vet vi att kriminalitet är en grogrund för krig, det är ju bland dessa fattiga människor soldater "rekryteras", de har ju inget att förlora. Så genom att välja billiga produkter så bidrar du indirekt till kriminalitet.
 
Vilka är de stora bovarna? När det gäller viner har Systembolaget ett stort ansvar, missförstå mig rätt de gör mycket bra och har uppföljningar på sådant, men jag tycker att det är respektlöst mot ena vinodlare och kräva att denne skall producera ett vin som kostar 59 kronor i Sverige, i detta pris ligger alkoholskatten på cirka 18,88 kronor, moms på strax under 12 kronor, Systembolagets påslåg (8,70) ,lagerkostnad (runt 10 kr), importörens påslag (7 kronor), transportörens kostnad, marknadsföring, jag det krävs ingen universitetsexamen i matematik för att förstå att det blir lite pengar kvar till odlaren, i det här fallet strax över 6 kronor, ungefär en tiondel medan svenska staten tar hand om närmare 40 av de 59 kronorna, d.v.s. 67 procent, något är snett.
 
Det är sak samma om du köper en billig chokladkaka hos någon av de stora livsmedelskedjorna, som är deras eget märke, fem kronor för 100 gram, ja vad blir kvar?
 
Den här situationen har vi ju också i Sverige, men då är det gentemot våra egna bönder. Arla får mycket skit med all rätt, men även de stora kedjorna har ett anvsvar här.
När ost säljs för 39,90 per kilo som lockvara, så är det ju bonden som är den stora förloraren, visst kan det vara så att osten säljs med förlust för att locka in kunden i butiken, men det blir ändå en prispress gentemot bonden, som tillslut inte har något annat alternativ än att lägga ner när långa och tuffa arbetsdagar inte betalar sig.
Allt för att vi skall för köpa så billiga produkter som möjligt, är det så det skall vara? Det kommer ju att sluta med en utarmad landsbygd.
 
Jag har förståelse för att det finns människor som av ekonomiska orsaker inte har något val och måste köpa billigare produkter för att få ihop ekonomin, men att 200 000 människor skall jobba under slavliknande förhållanden för att vi västerlänningar skall få billig och ohälsosam choklad, det är inte acceptabelt.
 
Det här är ett ämne där det finns material för en bok och jag funderar allvarligt på att ta tag i detta. Vad jag dock kommer att göra är att börja lista produkter här på bloggen som är etiska och hållbara, sedan är valet ditt, vill du bidra till fortsatt fattigdom eller vill du ge människor ett bättre liv?
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela