Erik Grödahl

Det blir så fel när Uppdrag Granskning sätter agendan

Publicerad 2016-10-22 14:19:26 i Allmänt,

Det här blir ett första inlägg kopplat till Uppdrags Gransknings program om den sydafrikanska vinindustrin i onsdags, ja Ni hör även jag skriver sydafrikanska vinindustrin fast det handlade egentligen om kooperativet La Colline som levererar druvor till Robertsson Winery och Leeuwenkuil.
 
Det var ingen trevlig bild som visades upp och jag måste medge att jag har tappat respekten för den här typen av program eftersom de slår ner på några företeelser, klipper och klistrar som de vill och för tittare utan insikt eller källkritik blir det en sanning.
 
Visst finns det problem i många låglöneländer när det gäller arbetsvillkor, men vem är en av de största bovarna? Jo, konsumenten i väst som alltid skall handla billigt utan att reflektera över vad det innebär för arbetarna.
 
Vad som gör mig beklämd är avslutningen på programmet där programredaktören konsekvent använder benämningen Sydafrika istället för Robertsson Winery eller La Colline, vilket faktiskt slår mot hela den sydafrikanska vinindustrin. I programmet när de slår ner på den etiska märkningen WIETA, visar de hela tiden upp en flaska från Kleine Zalze som inte har någon del i detta. Vad som heller inte nämns i programmet är att de svenska syndikalisterna ekonomiskt stöttar CSAAWU ,facket på Robertson och har ett finger med i spelet där arbetarna har strejkat i två månader utan strejklön för att facket har lovat dubbel lön, för många innebär detta en ekonomisk katastrof något som skjutjärnsjournalisten Tom Heinemann aldrig tar upp i programmet.
 
Om det nu är så illa på Robertson, vad är syftet med programmet? Är det att arbetarna skall få bättre arbetsvillkor eller att Systembolaget skall sluta att ta in viner från Robertson? Det blir ju i förlängningen än värre för arbetarna. I det här fallet tycker jag att Ida Ingerö som är bitrande presschef på Systembolaget tänker rätt i en intervju med SVT:

– Där är vi övertygade om att det är bättre att vara på plats och fortsätta ställa krav än att vända dem ryggen. Inget blir bättre i den fattiga världen för att vi slutar handla med dem, säger hon. 

En följd av programmet blir ju också att konsumenterna inte litar på WIETA-märkningen, vilket är illa eftersom den överlag fungerar väldigt bra.
 
Jag skulle vilja vända på steken och visa upp allt det "friska" inom den sydafrikanska vinindustrin som faktiskt i de flesta fall handlar om bra arbetsförhållanden, hållbart jordbruk och mångfald i vinerna. Kanske ett av de länder som har kommit längst i fråga om detta.
 
Men det första steget på rätt väg är att vi konsumenter är beredd att betala för kvalitet, här ligger väl ett ansvar på Systembolaget att de inte behöver ha viner som kostar 59,- för en flaska eller 149,- för tre liter, vi har det så bra ställt i Sverige att vi kan göra rätt för oss.
 
För tillfället jobbar jag med en lista på etisk och hållbara produkter vad det gäller viner och choklad till att börja med för att hjälpa Er konsumenter att välja rätt.
 
Avslutningsvis skulle jag gärna vilja se inköpskvittona till Tom Heinemann och programledare Janne Josefsson det senaste året, lever de lär det svenska folket när det handlar om produkter från låglöneländer?
 
Jag återkommer i detta ämne.
 

Kommentarer

Postat av: Mikael

Publicerad 2016-11-17 13:01:39

Stolt över att mitt fack på ett medelsmöte beslutade att skänka pengar till vinarbearnas viktiga kamp.

Svar: Hej Mikael,Det är behjärtansvärt av Er, men det stora problemet här är att dessa stackars vinbönder aldrig kommer att kunna resa sig ekonomiskt. Visst finns det problem på detta kollektiv hos Robertson, men Uppdrag Granskning har sett till att hela sydafrikanska vinindustrin har drabbats av det här, försäljningen har minskat med 16 % efter programmet och de som drabbas hårdast är de svarta vingårdsarbetarna, de som behöver varenda rand de kan få.
Erik Grödahl

Postat av: Emil

Publicerad 2016-12-01 08:27:32

Hej, enligt Systembolagets huvudkontor stämmer det inte att Sydafrikanska viner överlag har minskat efter Uppdrag granskning. Vad har du för källa? Det som hänt är att De producenter som exponerades i Uppdrag Granskning har tappat i försäljning. I Systembolagets försäljningsrapport som släpps vid årsskiftet kan du se de aktuella siffrorna. Mvh Emil Boss, Systembolagsförsäljare

Svar: Hej Emil,Ingen gladare än mig om det är på det viset som du säger. Jag har fått siffrorna från en vän med väldigt bra insyn. Fick dessa siffror 11. november, så det kan ju vara på det viset att det blev en minskning direkt i anslutning till programmet och sedan har det återgått till det normala.
Mvh
Erik
Erik Grödahl

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela