Erik Grödahl

Det blir så fel när Uppdrag Granskning sätter agendan

Publicerad 2016-10-22 14:19:26 i Allmänt,

Det här blir ett första inlägg kopplat till Uppdrags Gransknings program om den sydafrikanska vinindustrin i onsdags, ja Ni hör även jag skriver sydafrikanska vinindustrin fast det handlade egentligen om kooperativet La Colline som levererar druvor till Robertsson Winery och Leeuwenkuil.
 
Det var ingen trevlig bild som visades upp och jag måste medge att jag har tappat respekten för den här typen av program eftersom de slår ner på några företeelser, klipper och klistrar som de vill och för tittare utan insikt eller källkritik blir det en sanning.
 
Visst finns det problem i många låglöneländer när det gäller arbetsvillkor, men vem är en av de största bovarna? Jo, konsumenten i väst som alltid skall handla billigt utan att reflektera över vad det innebär för arbetarna.
 
Vad som gör mig beklämd är avslutningen på programmet där programredaktören konsekvent använder benämningen Sydafrika istället för Robertsson Winery eller La Colline, vilket faktiskt slår mot hela den sydafrikanska vinindustrin. I programmet när de slår ner på den etiska märkningen WIETA, visar de hela tiden upp en flaska från Kleine Zalze som inte har någon del i detta. Vad som heller inte nämns i programmet är att de svenska syndikalisterna ekonomiskt stöttar CSAAWU ,facket på Robertson och har ett finger med i spelet där arbetarna har strejkat i två månader utan strejklön för att facket har lovat dubbel lön, för många innebär detta en ekonomisk katastrof något som skjutjärnsjournalisten Tom Heinemann aldrig tar upp i programmet.
 
Om det nu är så illa på Robertson, vad är syftet med programmet? Är det att arbetarna skall få bättre arbetsvillkor eller att Systembolaget skall sluta att ta in viner från Robertson? Det blir ju i förlängningen än värre för arbetarna. I det här fallet tycker jag att Ida Ingerö som är bitrande presschef på Systembolaget tänker rätt i en intervju med SVT:

– Där är vi övertygade om att det är bättre att vara på plats och fortsätta ställa krav än att vända dem ryggen. Inget blir bättre i den fattiga världen för att vi slutar handla med dem, säger hon. 

En följd av programmet blir ju också att konsumenterna inte litar på WIETA-märkningen, vilket är illa eftersom den överlag fungerar väldigt bra.
 
Jag skulle vilja vända på steken och visa upp allt det "friska" inom den sydafrikanska vinindustrin som faktiskt i de flesta fall handlar om bra arbetsförhållanden, hållbart jordbruk och mångfald i vinerna. Kanske ett av de länder som har kommit längst i fråga om detta.
 
Men det första steget på rätt väg är att vi konsumenter är beredd att betala för kvalitet, här ligger väl ett ansvar på Systembolaget att de inte behöver ha viner som kostar 59,- för en flaska eller 149,- för tre liter, vi har det så bra ställt i Sverige att vi kan göra rätt för oss.
 
För tillfället jobbar jag med en lista på etisk och hållbara produkter vad det gäller viner och choklad till att börja med för att hjälpa Er konsumenter att välja rätt.
 
Avslutningsvis skulle jag gärna vilja se inköpskvittona till Tom Heinemann och programledare Janne Josefsson det senaste året, lever de lär det svenska folket när det handlar om produkter från låglöneländer?
 
Jag återkommer i detta ämne.
 

Vintips inför den stundande helgen

Publicerad 2016-10-20 09:51:00 i Allmänt,

Det är sällan jag botaniserar bland hyllorna på Systembolaget i Piteå, jag går oftast direkt till lagret och hämtar mina beställningar. I tisdags var jag och tittade runt lite och det finns en hel del riktigt bra viner bland allt skräp.
 
 
En personlig favorit så jag i går avnjöt till Bratwurst med rotmos, surkål och starksenap är Jurtschitsch Langenlois Riesling Reserve 2014 (varunr 2939, pris 139,-) från Kamptal i Österrike. Välj en ursprungsmärkt Bratwurst från Lidl eller Willys.
 
 
 
Det är en härlig inbjudande doft med toner av blommor, honung, stenfrukter och tropiska frukter såsom mogen ananas och mango. Smaken är fruktig med en riktigt frisk syra och lång eftersmak. Väljer du bort Bratwursten passar den lika bra till fisk- och kycklingrätter där kryddningen är inspirerad av det thailändksa eller indiska köket, men den riktiga höjdarkombinationen är tillsammans med en rumstempererad långlagrad greveost.
 
 
 
 Vill du prova ett kraftfullt rött välj Trapiche Gran Medalla 2013 (varunr 2761, pris 185,-) från Uco Valley i Mendoza i Argentina. Det är en cuveé på Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc och Malbec och har gjorts för att fira 125 års jubileumet för Trapiche som grundades 1883. Doften är komplex med toner av mörka bär och frukter, mörk choklad, cederträ och färsk tobaken. Smaken är kraftfull med bra balans mellan strävhet och fruktsyra, lång eftersmak med toner av mörk choklad, mörka bär och frukter. Det här vinet passar perfekt till viltkött med krämiga tillbehör, men är också en perfekt "gå bort present" eftersom det med lätthet kan lagras minst tio år.  
 
Med andledning av Uppdrag Gransknings nedslag i Sydafrka återkommer jag i morgon med ett inlägg om den sydafrikanska vinindustrin.

VM i blindprovning andra gången gillt

Publicerad 2016-10-14 11:17:00 i Allmänt,

För tre år sedan var Piteå för första gången representerade i VM i blindprovning som arrangeras av den franska vintidningen La Revue Du Vin De France. Laget bestående av Richard Granberg, Jerker Delsing, Åke Berggren och undertecknad placerade sig på 11. plats av 16 lag, en bra placering med tanke på att vi var de enda renodlade amatörerna.
 
Sedan dess har tävlingen vuxit och i år deltog 21 lag. I år var Piteå representerade Munskänkarna för andra gången på tre år, detta efter att Jerker Delsing och Richard Granberg vann Sverigefinalen av Munskänkarnas vintävling och de kompletterade laget med Åke och mig. 
 
Målet var att förbättra placeringen från 2013, men vi lyckades inte riktigt, vi hamnade på en delad 14. plats med Ungern, fast å andra sidan denna gång hade vi sex lag bakom oss....
 
 
Jag glädjs med Kina som vann tävlingen, ett lag som har klättrat långsamt och blivit bättre och bättre. Kul också med USA, som blev trea i tävlingen. Förra året kom de sist, Ulf Palmnäs från Trollhättan ingick i laget och har styrt upp träningen vilket är den främsta orsaken till framgången. 
 
Förutom de två gånger jag har tävlat, så har jag även varit coach 2014 och 2015 och jag konstaterar att 2014 och 2016 var  det väldigt svårt.
 
Vårt största problem är att vi inte har möjlighet att prova alla vintyperna som är i tävlingen, lite beroende på att de utomfranska vinerna som är med är anpassade för den franska marknaden.
 
Med facit i hand så är vi nöjda med vårt insats, av de tänkbara druvor som vi hade listat innan var nio bland tävlingsvinerna, problemet var att vi bara hittade fyra av dem. Vi hade kunnat skramla ihop 20 poäng till med maximalt flyt, men så ser det nog ut för de flesta lagen, så placeringen speglar insatsen väl.
 
Men det ligger lite i vad det kinesiska laget sade efter tävlingen, det är 50 % skicklighet och 50 % tur, ifjol när vi blev nr 3, då var det stolpe in på alla viner.
 
Varje deltagare får tre glas och vinerna serverades med 15 minuters mellanrum, så vi hade gott om tid, genom att agera taktisk så går det att behålla ett glas av varje vin tills det är dags att lämna in.
 
 
Här nedan följer vinlistan och placeringarna, vårt svarsalternativ med kommentar står sist.
 
Vin nr 1
Druva: Chenin Blanc
Land : Sydafrika
Ursprung:  Swartland/Paardebosch  
Producent: David Sadie
Årgång : 2015
Vårt svar: Grüner Veltliner, Österrike/Wachau (Vi var inte i närheten här, det var bara USA som klarade detta)
 
Vin nr 2 : 
Druva : Chardonnay
Land : Nya Zeeland.
Ursprung: Wairarapa/Martinborough
Producent:: Ata Rangi
Årgång: 2014
Vårt svar: Chardonnay/Frankrike/Bourgogne (Här var vi säkra, men för oss var den i burgundisk stil)

Vin nr 3 : 
Druva: Riesling
Land: Tyskland
Ursprung: Rheinhessen
Producent : Wittman 
Årgång : 2015
Vårt svar: Riesling/Tyskland/Pfalz (Kände på en gång att det var Riesling, vi valde mellan Pfalz och Rheinhessen, så där var det stolpe ut)

Vin nr 4 : 
Druva: Sauvignon Blanc
Land: Frankrike
Ursprung: Sancerre
Producent:François Cotat La grande Côte  
Årgång: 2005 
Vårt Svar: Chenin Blanc/Sydafrika/Swartland (För oss var detta en typisk Chenin, men vi är inte vana att dricka så mogna viner från Sancerre, så där lärde vi oss något nytt)

Vin nr 5 : 
Druva: Viognier 60 %, Sauvignon Blanc 25%, 15 % Chardonnay 
Land: Libanon
Producent: IXSIR Grande Réserve
Årgång: 2015
Vårt svar: Rolle/Frankrike/Provence (Det fanns inte på vårt karta, den var väldigt sydfransk i stilen, vi valde mellan Grenache Blanc och Rolle, men tog det sistnämnda av taktiska skäl).

Vin nr 6 : 
Druva: Sangiovese
Land: Italien
Ursprung: Toskana/Fontalloro
Producent: Felsina
Årgång: 2010
Vårt svar: Tempranillo/Spanien/Ribera del Duero (Vi valde mellan Tempranillo och Nebbiolo, men var aldrig inne på Sangiovese, lite konstigt egentligen eftersom vi brukar förväxla dessa. Synd för här skulle vi fått näst intill en fullpoängare med tanke på att det var Felsina.

Vin nr 7 : 
Druva: Malbec
Land : Frankrike
Ursprung: Cahors
Producent : Château de Chambert Le Puits
Årgång : 2012
Vårt svar: Malbec/Argentina/Cafayete (Redan när de hälldes upp tänkte vi Malbec, doften av blåbärssaft bekrfätade också detta, däremot var vi väldigt säkra på Argentina, så där tappade vi 10 poäng).
     
Vin nr 8 : 
Druva: Syran 90%, Mourvédre 10 %
Land: Frankrike
Ursprung: Languedoc
Producent: Domaine Peyre Rose Syrah Leone
Årgång: 2005
Vårt svar: Cabernet Sauvignon/Frankrike/Bordeaux/Haut-Médoc (Ett av våra felval, Syrah från Rhône var på tapeten, så det blev ett bortfall på 15 poäng där).

Vinr nr 9:
Druva: Syrah
Land: Australien
Ursprung: McLaren Vale
Producent: D’Arenberg The Eight Iron
Årgång: 2009
Vårt svar:Cabernet Sauvignon/USA (Jag var övertygad om att det var en Cabernet Franc, tyckte den kändes väldigt grön i doften, men det var förmodligen den eucalyptus som Jerker kände, hade vi gått på hans spår kunde vi hamnat närmare)

Vin nr 10 : 
Druva: Pinot Noir 
Land: USA
Ursprung: Kalifornien/Central Coast
Producent: OJAI Bien nacido
Årgång : 2012
Vårt svar: Pinot Noir/Nya Zeeland/Central Otago (Vi var även inne på USA/Sonoma, så vi tappade 7-8 poäng där) 

Vin nr 11 : 
Druva: Monastrell (Mourvèdre 70 %, Cabernet Sauvignon 30%)
Land: Spanien
Ursprung: Jumilla
Producent: Bodégas El Nido
Årgång : 2014
Vårt svar: Carménere/Chile/Maipo (Väldigt svårt vin, mycket vanilj, men vi hittade inget att haka upp oss på, vi nämnde Mourvédre, men mer i förbifarten, vaniljen och mjukheten borde ha lett oss till Spanien)

Vin nr 12 : 
Druva: Petit Manseng
Land: Frankrike
Ursprung: Jurancon
Producent: Somaine Cahaupé
Årgång: 2014:
Vårt svar: Sémillon/Frankrike/Sauternes (Här var vi bort, alternativen var Sauternes eller Tokajer, men inget kändes rätt, vilket det heller inte var).
 
Resultat:
1: Kina, 108 poäng

Chunxia LIU
Tze Chien CHEN
Xi CHEN
Xianchen M. MA
Brice Leboucq (coach)

2: Frankrike, 102 poäng
Christophe Boyet
Emmanuel Olive
François Breteau
Vincent Mercier

3: USA, 100 poäng
John Vilja,
Scott Lewis,  
Kristen Shubert  
Ulf Palmnäs

4: Belgien, 99 poäng
Olivier Rotiers
Philippe Berger
Robert Rouelle
Olivier Georges 
Jean-François Sauboin (coach)
 
5: Andorra98 poäng
Amalia Marquet
Guillem Marquet
David Vila
Norbert Puzenat

6 : Sydafrika, 92 poäng
Stephanie Wiid
Anita Reichter Nel
Heidi Kritzinger
Dean Ehrlich
Jean-Vincent Ridon (coach)

7: Finland, 87 poäng 
Juha Auvinen
Esa Nyman
Samu Viljanen
Erkki Piitulainen 

8: Luxemburg, 80 poäng
Zaiah Amann
Guy Bosseler
Jules Hoffelt
Hervé Amann

9: Polen, 79 poäng
Piotr Metkowski
Piotr Garus
Zbigniew Kmiec
Tomasz Prange
Didier Frayssou (coach)

10: Spanien, 76 poäng
Josino Solla
Jose Aragunde
Roberto Santana
Alfonso Torente
Elogio Pomares (coach)

11: Storbritannien, 69 poäng
Christopher Nelmes
Christopher Spencer
Walter Labouyrie.
Alice Mc Leod

12 : Russland, 68 poäng
Elena Bourdin
Anna Alexeeva
Anastassia Popova
Eric Bourdin

13: Schweiz, 55 poäng
Stephane Meier
Catherine Cornu
Jean-David Curchod
Richard Pfister

14: Sverige, 53 poäng

Erik Grödahl
Richard Granberg
Åke Berggren
Jerker Delsing

14: Ungern, 53 poäng
Ildiko Kali
Krisztina Palagyi
Attila Aranyos
Philippe Ricard

16: Portugal, 49 poäng
Raul Riba d’Ave
Carlos Sancho
Augiusto Lopes
Jorge Alves
Manuel Lima (coach)

16 : Argentina, 49 poäng
Pablo Emiliano Perez
Mario Foricher
Eduardo Paz
Miquel Armengo
Marc Mora (coach)
 
18: Italien, 48 poäng
Andrea Podazza 
Stefania Turato
Valério Sisti
Alessandro Barbiéri
Pierre-Yves Challier (coach)

19: Vitryssland, 42 poäng
Jury Lukjanau
Sergei Saroka
Henadzi Valevaty
Alla Valevataya

20: Japan, 36 poäng
Hide Ishizuka
Keiichi Higuchi
Mototsugu Sugiura
Mari Nakagawa 

21 : Monaco, 23 poäng
Alain Martini
Thomas Brezzo
Alexandre Sverloff
Nicolas Contenseau
Yves Bottasso (coach)

 

Mallorcas bästa rödvin

Publicerad 2016-10-13 07:14:28 i Allmänt,

I går fick jag ett pressmedellande från Munskänkarna på Mallorca, där de har genomfört en tävling med att ta fram Mallorcas bästa röda vin, intressant läsning.

Sedan 2012 har Munskänkarna en sektion på Mallorca. Från att ha börjat med 10 medlemmar är det numera 70. Tidigt sattes målet ”Vi skall bli bra på Mallorcaviner”. I den andan påbörjades en serie uttagningar som resulterade i att ett 50-tal lokala viner reducerades till 18, vilka kom att ingå i 3 separata provningar under 2016. Vid varje tillfälle deltog ca 50 medlemmar/entusiaster och gäster, men inga erkända eller profess-ionella vinkännare. De viner som provades var kända. Man fick dock inte veta vilket vin som fanns i vilket glas. Urvalskriterierna var färg, doft, smak, (helhet-bäst) utan hänsyn till pris. I finalen ingick de två bästa från varje delprovning (se slutresultat nedan). Den 4:e oktober skedde finalen på Restaurang Jacinto i Genova/Palma med 52 deltagare. Stämningen var hög och det tycktes ”svårt”, då alla de 6 finalisterna var bra viner... men efter mycket doftande och smakande med betygsättning fanns ett slutresultat.

 
Vinnare blev Ribas de Cabrera 2010 (Mantenegro, Syrah och Merlot). På delad andra plats kom Biniagual, Gran Veran 2011 (Mantenegro, Syrah) och producenten Macià Batle, P. de Maria 2009 (Mantenegro, Cabernet S., Syrah, Merlot)

Jan Sjöqvist, provningsledare och medlem i styrelsen för Munskänkarna Mallorca, kommen-terar utfallet så här: ”Det har varit en spännande resa där en majoritet av medlemmarna fått säga sitt”. Han fortsätter med att ”det är värt att notera, att den lokala Mallorcadruvan Mante-negro finns med både i vinnaren från Ribas och i de båda vinerna på delad andraplats från bodegorna Biniagual och producenten Macià Batle. Det tycker jag säger en hel del om Mal-lorcas egen druva”, avslutar han.

När vi kontaktade Araceli Servera Ribas och berättade att deras vin Ribas de Cabrera 2010 hade vunnit Munskänkarnas tävling Mallorcas bästa rödvin, blev hon såväl mycket rörd som ytterst hedrad.
Gunilla Berg, medlem av Munskänkarna Mallorca, kommenterar arrangemangen och utfallet så här: ”Munskänkarna har lyckats väl på Mallorca. Särskilt med idén att välja och kora öns bästa rödvin. Vi har lärt känna mindre och okända bodegor och förstår nu att ön sitter på en rödvinsskatt. Stämningen var i topp på finaldagen, medlemmarna var glada att återförenas efter sommaruppehållet och gripna av stundens allvar. Framför oss stod 6 vackra vinglas, med det bästa Mallorca har att erbjuda. Vi försökte göra allt vi lärt oss. Koncentrationen, njutningen och spänningen var stor. En oförglömlig vinupplevelse.”

Slutresultat:

1 Ribas de Cabrera 2010 (MN, Syrah, Merlot) - pris ca 60 euro
2 Biniagual, Gran Veran 2011 (MN, Syrah) - pris ca 30 euro
2 Macià Batle, P. de Maria 2009 (MN, CS, Syrah, Merlot) - pris ca 18 euro
4 Son Sureda Ric, Ric Pur 2008 (Tempranillo, CS) - pris ca 13 euro
5 Toni Gelabert, Ses Hereves 2007 (CS, Syrah, Merlot) pris cirka 20 euro
6 Anima Negra, AN 2012 (Callet)  pris cirka 41 euro

Etik och hållbarhet inom mat och dryck

Publicerad 2016-10-11 09:34:00 i Allmänt,

Etik och hållbarhet är ett ämne som tyvärr får alldeles för lite utrymme i media. I Sverige pratar vi ofta om ekologiskt, kravmärkt, svanenmärkt m.m., men vi har svårt att se på helheten. För mig finns det ytterligare faktorer som är viktiga när det gäller märkning av livsmedel. Jag skulle vilja att det fanns en oberoende organisation som gjorde en sådan märkning, där de tittar på elförbrukning, vattenförbrukning, transporter, förpackning, jordbruk (ekologiskt/biodynamsikt) samt lörnenivåer/arbetsvillkor. Om alla dessa uppfylls då är en produkt hållbar och etisk. För att få en inblick kan vi göra en lång historia kort. Du som konsument har ett ansvar när du väljer vilka produkter du köper, men det är svårt att vara konsument eftersom märkningen är bristfällig och det är svårt att veta vad allt betyder.
 
Vi tar ett exempel, du väljer att köpa en billig chokladkaka (Under 10 kronor för 100 gram) eller ett billigt vin (under 70 kronor för en flaska) som kommer från ett låglöneland. Vad innebär detta? Det är ju ganska enkel matematik, det är många som skall tjäna på dessa produkter, handlaren, grossisten, transportören och tillverkaren/producenten för att nämna några plus att det går pengar till marknadsföring. Den stora förloraren blir tillverkaren/producenten. När den sistnämnde får dåligt betalt innebär det också att de som gör arbetet får dåligt betalt, de som jobbar med att skörda kakaofrukter och vindruvor. När de får dålig lön blir det per automatik sämre bostäder och framför allt, de har inte råd att låta sina barn gå i skolan. Utan skola, ingen utbildning, utan utbildning blir det låglönejobb eller inget jobb alls. Även en människa utan jobb behöver mat för att överleva, i de här länderna finns det inte ett socialsystem som vi har i Sverige, så vad är alternativet? Kriminalitet eller prostution, inget som jag skulle vilja utsätta mina barn för. Sedan vet vi att kriminalitet är en grogrund för krig, det är ju bland dessa fattiga människor soldater "rekryteras", de har ju inget att förlora. Så genom att välja billiga produkter så bidrar du indirekt till kriminalitet.
 
Vilka är de stora bovarna? När det gäller viner har Systembolaget ett stort ansvar, missförstå mig rätt de gör mycket bra och har uppföljningar på sådant, men jag tycker att det är respektlöst mot ena vinodlare och kräva att denne skall producera ett vin som kostar 59 kronor i Sverige, i detta pris ligger alkoholskatten på cirka 18,88 kronor, moms på strax under 12 kronor, Systembolagets påslåg (8,70) ,lagerkostnad (runt 10 kr), importörens påslag (7 kronor), transportörens kostnad, marknadsföring, jag det krävs ingen universitetsexamen i matematik för att förstå att det blir lite pengar kvar till odlaren, i det här fallet strax över 6 kronor, ungefär en tiondel medan svenska staten tar hand om närmare 40 av de 59 kronorna, d.v.s. 67 procent, något är snett.
 
Det är sak samma om du köper en billig chokladkaka hos någon av de stora livsmedelskedjorna, som är deras eget märke, fem kronor för 100 gram, ja vad blir kvar?
 
Den här situationen har vi ju också i Sverige, men då är det gentemot våra egna bönder. Arla får mycket skit med all rätt, men även de stora kedjorna har ett anvsvar här.
När ost säljs för 39,90 per kilo som lockvara, så är det ju bonden som är den stora förloraren, visst kan det vara så att osten säljs med förlust för att locka in kunden i butiken, men det blir ändå en prispress gentemot bonden, som tillslut inte har något annat alternativ än att lägga ner när långa och tuffa arbetsdagar inte betalar sig.
Allt för att vi skall för köpa så billiga produkter som möjligt, är det så det skall vara? Det kommer ju att sluta med en utarmad landsbygd.
 
Jag har förståelse för att det finns människor som av ekonomiska orsaker inte har något val och måste köpa billigare produkter för att få ihop ekonomin, men att 200 000 människor skall jobba under slavliknande förhållanden för att vi västerlänningar skall få billig och ohälsosam choklad, det är inte acceptabelt.
 
Det här är ett ämne där det finns material för en bok och jag funderar allvarligt på att ta tag i detta. Vad jag dock kommer att göra är att börja lista produkter här på bloggen som är etiska och hållbara, sedan är valet ditt, vill du bidra till fortsatt fattigdom eller vill du ge människor ett bättre liv?
 

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela