Erik Grödahl

Mousserande viner Piteå Stadshotell 29/10-2016

Publicerad 2016-11-03 20:08:00 i Allmänt,

Här kommer en sammanställning av det vi provade på lördagens provning av mousserande viner på Piteå Stadshotell. Om Ni har några frågor kontakta mig på erik@chocodeli.se. Mat och dryckestips kommer fortlöpande på Instagram Chocodeli.se
 
Drycker:
Glas nr 1: Clotilde Davenne Brut Extra Crémant de Bourgogne (varunr 7725, pris 139,-) - finns också på magnum
Glas nr 2: Menger-Krug Méthode Rurale Brut Riesling 2011 (varunr 77456, pris 299,-)
Glas nr 3: Gramona Ill Lustros Gran Reserva 2006 (71915, pris 299,-)
Glas nr 4: Guy Charlemagne Brut Nature (varunr 77415, pris 349,-)
Glas nr 5: H. Blin Millesimé Brut 2004 (varunr 77742, pris 379,-) - finns också på magnum
 
Tilltugg:
  1. Rumstemperarad Boxholms gräddost (alternativ Gäsene hushållsost)
  2. Rumstempererad långlagrad grevé -" Rieslingens bästa vän"
  3. Rökt laxmousse i rågchips
  4. Brieost på knäckebröd med päronmarmelad
  5. Salamiröra
  6. Röd pesto
  7. Västerbottenspaj med skogsvamp och bacon
  8. Foie Gras med fikonmarmelad på crostini
  9. Löjrom med smetana på crostini
 
Recept
 
Vi börjar med det som tar längst tid, Västerbottenspaj med kantareller och bacon
 
Västerbottenspaj med kantareller och bacon
 
Pajdeg
3 dl ekologiskt vetemjöl
150 gram kallt SMÖR (inte margarin)
1-2 msk vatten
Förgrädda skalet i 15 minuter (200 grader)
 
Fyllning
3 ekologiska ägg
4 dl riven Västerbottensost
3 dl ekologisk grädde
1 gul lök
200 gram kantareller eller annan skogssvamp
1 paket bacon (kan bytas ut mot 150 gram rökt lax i tärningar)
1 krm svartpeppar
 
  1. Mixa mjöl och smör i en matberedare, tillsätt vatten om det behövs.
  2. Tryck ut degen i en pajform (24-28 cm i diameter), ställ i kylen en timme.
  3. Börja med att fräsa svampen tills all vätska har kokat bort, tillsätt bacon och finhackad gul lök och fräs ytterligare fem minuter, krydda med peppar. (om du väljer rökt lax, tillsätt smör och fräs bara löken)
  4. Fyll pajskalet med svamp, löl och bacon.
  5. Riv osten, mixa grädde och ägg, tillsätt ost och häll i pajskalet.
  6. Grädda 30-40 minuter i 200 grader.
Rökt laxmousse
Matberedaren är en god vän när det skall göras tilltugg, ett av dessa var rökt laxmousse som med fördel kan serveras på/i rågchips, den här satsen räcker till minst 30 personer som tilltugg:
 
100 gram kallrökt lax
25 gram rumstempererat smör
0,375 dl creme fraiche
1/2 msk gräslök
några droppar Worchestersås
 
Gör så här:
  1. Skär laxen i mindre bitar, lägg den i matberedaren tillsammans med övriga ingredienser och mixa till en slät röra, servera i rågchips.
Matberedaren skall får fortsätta jobba, nu är det röd pesto som gäller, det perfekta med denna röra är att på fredagskvällen serveras den som tilltugg till Champagne, på lördagen kan den användas till ost-och pestogratinerad kyckling eller lax och det som finns kvar på söndagen kan blandas med salamiröran och lite grädde, kokas upp och serveras till pasta.
 
Det här behövs för en helgsats:
1 kruka basilika
150 gram fetaost
15 soltorkade tomater i olja
1/2-1 finhackad röd chilli (kom ihåg att tvätta händerna innan du kliar dig i ögonen eller går på toaletten)
1 hackad vitlöksklyfta
ca 1 dl olivolja
 
Gör så här:
  1. Mixa tomaterna i matberedaren, tillsätt basilikabladen, fetaost, chilli, vitlök och mixa till en jämn tjock massa.
  2. Tillsätt olivoljan lite i taget och mixa till en tjock röra. Peston kan göras i god tid före servering. Förvara den svalt. Står den kallt stelnar oljan och peston blir hård, men den mjuknar efter en stund i rumstemperatur.
Servera på Crostini eller dinkelkex.
 
Jag bakar alltid mina egna crostini genom att baka egna baguetter, som jag låter ligga en dag, sedan skivar jag tunt, penslar med olivolja på båda sidorna och grädder cirka 10 minuter på varje sida på 225 grader.
 
Ett annat enkelt tilltugg är Brieost som serverades tillsammans med päronmarmelad med ingefära på knäckebröd. Det är viktigt att välja en bra Brie, vi hade ICA Selection ekologisk Brie d'Isigny, osten kan med fördel ha passerat bäst före datum, den blir bara smakrikare. Eftersom jag kom raka spåret från Trollhättan blev det fröknäcke från ICA, men jag föredrar den hembakade varianten och här kommer recept på lättlagade:
 
1 dl linfrön
1 dl fiberhavregryn
1 1/2 dl fullkornsdinkel
1 dl grahamhamsmjöl
1/2 tsk salt
2 dl kallt vatten
2 msk olivolja
 
Garnering
Solrosfrön och havssalt
 
  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke, tillsätt vatten och olivolja. Rör till en lös smet.
  3. Lätt ett bakplåtspapper på en plåt (30x40 cm) och bred ut smeten, strö över en mix på solrosfrön  ch havssalt.
  4. Grädda mitt ugnen 20-25 minuter. Ta ut plåten och skär i bitar av önskad storlek. Grädda ytterligare 20-30 minuter.
  5. Låt svalna.
  6. Servera med brieost och marmelad.
Salamiröran är väldigt enkel, mixa 45 gram salami med 100 gram creme cheese i en matberedare, fort var det gjort.
 
Vi avslutade provningen med två mycket enkla, men goda tilltugg, löjrom och smetana på Crostini och Foie Gras med fikonmarmelad på crostini. Löjrommen passar bäst till en Blanc de Blancs medan Foie Gras är perfekt till en Blanc de Noirs eller Vintage.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela