Erik Grödahl

"Julkalender by Erik Grödahl - lucka 8"

Publicerad 2016-11-08 10:01:00 i Allmänt,

Då går julkalendern in på sin andra vecka och vi är tillbaka där vi startade med fortifierade viner. På grund av det brittiska imperiets inflytande har länder som Australien och Sydafrika en lång tradition av dessa viner. I Sydafrika är det främst områdena Calitzdorp och Langeberg Garcia i Klein Kaaro i den nordöstra delen av landet som förknippas med dessa viner. Tidigare kallades vinerna för Port men eftersom det är namnskyddat har det bytts ut mot Cape. En av mina favoriter från Sydafrika är Allesverloren Fine Old Vintage som kommer från området Swartland i Coastal Region, som Ni hör på namnet så har vingården förlorats många gånger, genom brand och när babianer har ätit upp alla druvar, men trots att "Allt är förlorat" så har de rest sig och kommit starkare tillbaka.
 
När jag var med och tävlade i finalen i WOSA Sommelier Cup den 23 september var ett av momenten för de tre huvudfinalisterna att dekantera en Allesverloren Vintage från 1973, jag fick möjligheten att prova detta 43 år gamla vin efter tävlingen och det var förvånansvärt fräscht.
 
 
Denna aktuella årgången av Allesverloren Fine Old Vintage (varunr 12109, pris 149,-) är 2010 och för mig som har en dotter född detta år är det perfekt att lägga undan några flaskor att dricka på hennes 20, 30, 40 och 50 årsdag, när hon är framme vid sin 60-årsdag skulle jag vara 103 och det känns som en risk.
 
Vinet är framställt på traditionella portvinsdruvor och har en komplex doft med toner av torkade frukter och och julkryddor. Smaken är söt och fyllig med pigg syra och toner av torkade frukter och choklad. Jag serverar den helst 10-12 grader till rumstempererad hårdost vilket är en fantastisk kombination. Det fungerar också med chokladtryffel men då gärna gjort på choklad med havssalt och rulla den gärna i lite havssalt, för det är just mot sältan och syran som detta vin passar bäst.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela