Erik Grödahl

"Julkalender by Erik Grödahl lucka 7"

Publicerad 2016-11-07 12:00:00 i Allmänt,

Den svenska befolkningen älskar socker och sötma, men inte när det är naturlig sötma i vin. Artificiella sockerbomber med fantasifulla etiketter från den italienska klacken finns i överflöd på Systembolagets hyllor. Om vi tittar på vintyperna ausbruch, beerenauslese, eiswein och trockenbeerenauslese så finns det totalt 20 viner i Systembolagets sortiment jämfört med att det finns 37 viner från Apulien på hyllorna i butiken i Piteå, låt vara då att några finns både på box och flaska, men det är förskräckligt.
 
De naturligt söta vinerna från Tyskland och Österrike är fantastiska, antigen på egen hand, till mögelostar eller till en dessert, men det är tyvärr väldigt få som har upptäckt det och desserten en fredag kväll består för många av ett sött bag-in-box och en skål lösgodis. Visst lever vi i ett samhälle där folk själv skall få bestämma, men det är tråkigt att de är så inskränkta och bryter ner sig kropp med artificiellt socker.
 
Det var ett Eiswein från Burgenland i Österrike som fick fart på mitt vinintresse i februari 2000. Jag hade långsamt gått från att vara en öldrickare till vindrickare, men jag var som folk flest, jag drack oftast viner som kostade runt 80 kroner och köpte hellre två sådana än en för 160. Eftersom jag har gjort den resan vill jag gärna att fler får göra denna resa. Tillbaka till denna lördag i februari. Jag var på min första Munskänksprovning som gäst, provningsledare var min gode vän Ylva Sundqvist och Anne-Christine Enqvist, temat var Österrike. Provningen som sådan var bra, men vinerna var en katastrof tills vi kom till det sista vinet som var ett Eiswein, detta elixir öppnade en ny värld för mig, tack vare detta vin och trevliga människor gick jag på ytterligare en provning och sedan var jag såld, resten är historia.
 
Att Österrike skulle bli ett av mina favoritländer när det gäller vin var otänkbart efter denna första provning, men så är det numera. Jag älskar alla vintyper från det landet, men om det är en kategori där de är världsledande så är det söta viner från regionen Burgenland som ligger i landets östligaste del. Tack vare den grunda sjön Neusiedleersee blir det fukt och dimma på hösten något som skapar idealiska förutsättningar för att göra botrytisviner.
 
 
En av mina favoritproducenter är Hans & Anita Nittnaus i Gols och glädjande är att de numera har ett vin på hyllan, Nittnaus Beerenauslese Exquisite 2013 (varunr 2959, pris 89,-). Doften är söt med toner av honung, torkade stenfrukter och citrus. Frisk smak med hög sotma och toner av honung och torkade stenfrukter, lång och mjuk eftersmak. Servera till en grönmögelost, vällagrad Brie med fikonmarmelad eller en pannacotta, vad du än väljer så blir det en ljuvlig upplevelse, vad väntar du på? 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela