Erik Grödahl

"Julkalender by Erik Grödahl - lucka 5"

Publicerad 2016-11-05 11:00:00 i Allmänt,

Nyfiken på Istrien och Kroatien? Istrien i synnerhet och Kroatien i allmänhet är för oss svenskar en vinregion och ett vinland som lever ett undanskymt liv på någon lagerlokal i Jordbro eller Örebro p.g.a. Systembolagets inköpspolicy. Har produceras kvalitetsviner och inte volymviner och då är det svårt att komma in på hyllorna utan de blir hänvisade till beställningssortimentet och dit hittar inte "Svensson" som köper sina viner samma dag som han eller hon skall dricka dem. Kroatien har mycket att erbjuda när det gäller mat och dryck, det kan nog alla som har semestrat där intyga. Av den anledningen känns det bra att vi har valt Istrien som Munskänkarnas vinort 2017, något som borde få fokus både på vinregionen Istrien och vinlandet Kroatien.
 
I min julkalender kommer jag att rekommendera ett mousserande, ett vitt och ett rött från Istrien och jag börjar med det bubblande Misal. Namnet kommer från den första boken som trycktes i nuvarande Kroatien 1483, Misal po zakonu rimskoga dvora. Misal framställer sju olika mousserande viner och den totala produktionen är 40 000 flaskor per år. 
 
 
Misal Prestige Extra Brut (varunr 77684, pris 245,-) framställt på 80% Chardonnay, 10% Pinot Noir, 10% Malvazija är ett vin som jag har haft med på flera provningar och det har rönt stor uppskattning, blint är det många som tror det är en mogen Blanc de Blancs Champagne. Jag kan förstå dem, den komplexa doften med toner av rostat bröd och bokna äpplen för tankarna till Champagne, de krämiga bubblorna till en mogen Champagne, så vad väntar du på, beställ några flaskor redan i dag och överraska dina vänner. Servera till rumstemperarad Boxholms gräddost eller Gäsene hushållsost och succén är ett faktum.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela