Erik Grödahl

"Julkalender by Erik Grödahl - lucka 4"

Publicerad 2016-11-04 11:00:00 i Allmänt,

Provence är ett område vi i första hand förknippar med sol, värme, bad, rosévin, fisk och skaldjur. Röda viner? Ja de finns, men för oss i Sverige lever de en undanskymd tillvaro i någon dimmig lagerlokal, vilket är tråkigt för här finns det lagringsbara kvalitetsviner för en moderat peng. För en och en halv vecka sedan var jag i Hudiksvall och skulle hålla en provning på temat årets vinort 2016 Montsant/Priorat. Innan provningen blev jag bjuden på lunch hemma hos Birgitta och Per Erik Frick. Medan Birgitta tillagade älgfärsbiffar utsatte Per Erik mig för en blindprovning, eftersom det var söndag och lunchtid blev det bara ett vin, vilket jag var tacksam för efter en lördagskväll med skaldjur, Champagne, vit Bordeaux och Bourgogne i Lerum och nattsömnen hade jag fått på nattbussen mellan Göteborg och Stockholm. 
 
I glaset framför mig hade jag ett mörkt rött vin, där doften var sydfransk, färska örter, animalisk och mörka bär, så jag var rätt övertygad om att det här var Bandol och druvan Mourvédre, men ack vad jag bedrog mig eller blev bedragen.
 
Det var en Château Vignelaure 2009 (varunr 74532, pris 219,-) från Aix En Provence framställt på 70 % Cabernet Sauvignon och 30 % Syrah, det är möjligt att jag hade en dålig dag, men jag hittade inte dessa druvor, men vinet var fantastiskt gott och jag kände ursprunget i doften.
Här finns det lagringspotential, men det går bra att dricka redan i dag, till de nämnda älgfärsbiffarna med potatis och en klick smör, svårare behöver det inte vara.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela