Erik Grödahl

"Julkalender by Erik Grödahl - lucka 3"

Publicerad 2016-11-03 10:53:21 i Allmänt,

Säg Riesling, Tyskland och Pfalz och jag är förförd, mer behövs inte för att få en 48-årig herre på fall, i varjefall när det gäller vin. Redan när jag stoppar näsan i glaset är det bara öronen som kan stoppa mitt leende, mineraler, mogen ananas, stenfrukter och citrus. Jag bara väntar på att få in vinet i munnen, den friska syran som har gett upphov till smeknamnet "Silviavin", gurgla vinet mot kinden och utsidan känns slät utan att göra en skönhetsoperation. Att känslan av citrus kan ge en sådan angenäm upplevelse i munnen och en sådan eftersmak. Det är lätt att tro att du skall behöva pynta mycket för ett sådant vin, men redan vid 129 kronor kan du få Philipp Kuhn Tradition 2015 (varunr 75591), ett vin som motsvarar alla förväntningar och är mycket matvänligt.
En annan fördel med det här vinet är att du "måste" beställa sex flaskor, m.a.o. så slipper du gå tillbaka efter att ha blivit förälskad i det. Förutom att det är gott idag kommer det att utvecklas med välbehag de närmaste tio åren, till att börja med.
En personlig favorit är att servera till heta torskbiffar med glasnudlar och sojastekt lök.
 
Det här behövs för 2-3 personer:
 
400 gram torskfilé
1 finhackad gul lök
1 finhackat citrongräs
1 finhackad vitlöksklyfta
1 msk färsk finhackad koriander eller 1/2 tsk mald koriander
1 halv finhackad röd chilli (om Ni vill ha lite hetare biffar, ta med fröna)
1 ägg
1/2 dl ströbröd
1/2 - 1 tsk salt
Olivolja att steka i
 
1 gul lök
Soja
Balsamvinäger
Vatten
Olivolja att steka i
 
Glasnudlar
 
Gör så här: 
  1. Finhacka lök, citrongräs, vitlök, chilli och koriander. Mixa tillsammans med torskfilé, ägg, ströbröd och salt i en matberedare till en jämn konsistens.
  2. Forma till sex biffar och lägg åt sidan.
  3. Finhacka löken och fräs några minuter, tillsätt ungefär 1 tsk soja, 1 msk balsamvinäger och 2-3 msk vatten, låt koka ihop och smaka av.
  4. Stek biffarna 4-5 minuter på varje sida tills de fått fin färg. Förbered glasnudlarna under tiden.
  5. Servera.
Smaklig måltid.
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela