Erik Grödahl

"Julkalender by Erik Grödahl - lucka 24"

Publicerad 2016-11-28 11:00:00 i Allmänt,

Vi fortsätter vå vinresa i det fantastiskt vackra Sydafrika, det kanske känns lite enahanda, men Sydafrika som vinland behöver all den uppmuntran de kan få nu. Efter Uppdrags Gransknings vinklade program för en månad sedan så har försäljningen i Sverige minskat med 16 % och det slår mot de som har det sämst ställt, de svarta vingårdsarbetarna, så det bästa sättet att bidra till deras kamp är att handla sydafrikanskt.
 
En av mina favoritproducenter (jag har många) i Sydafrika är Mullineux & Leeu Family Wines i Swartland. Framgångarna har avlöst varandra de senaste åren. I den sydafrikanska Plattsers Wine Guide 2016, blev de utsedda till "Winery of the Year" och fick pris som bästa röda och bästa dessertvin, som inte det var nog utsågs Andra Mullineux till "Winemaker of the Year 2016" i Wine Enthusiast, så att söka på Mullineux på Systembolagets hemsida, det är ett säkert kort.
 
Dessertvin är en vintyp som lever en undanskymd tillvaro i Sverige och det är något jag försöker ändra på, det är ju en fantastisk avslutning på en måltid. 
 
 
Mullineux Olerasay (varunr 73241, pris 299,-) är så nära magi det går att komma med en jordbruksprodukt. Det här är en non vintage på 100 procent Chenin Blanc, vilket innebär en blandning av flera årgångar enligt samma solerasystem som används när de framställer Fino och Manzanilla i Jerez.
Det är svårt att beskriva det här vinet med några få ord eftersom det är så komplext, doften domineras av mogen ananas, mogna stenfrukter, nykokt knäck, nötter och en touch av citrusfrukter. Smaken är söt (mer än 250 gram socker/liter), men det finns samtidigt en fräschör, det är med andra ord ett mästerverk.
Avnjut det här vinet 10-12 grader på egen hand, så att det får visa sin storhet. Skall du köpa ett dessertvin detta år, då är valet givet, priset är löjligt lågt sett till kvalitet.

Kommentarer

Postat av: Anonym

Publicerad 2016-12-01 08:22:44

Hej, uppgiften att försäljningen av Sydafrikanska viner överlag gått ner med
16% efter Uppdrag Granskning stämmer inte, enligt Systembolagets huvudkontor. Däremot har specifikt de producenter som exponerades i Uppdrag Granskning fått ett märkbart försäljningstapp. Vid årsskiftet släpps Systembolagets årsrapport och där kan du se aktuella siffror. Mvh Emil Boss, Systembolagsförsäljare

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela