Erik Grödahl

"Julkalender by Erik Grödahl - lucka 2"

Publicerad 2016-11-02 11:28:26 i Allmänt,

Öl är den av alkoholdryckerna som har mest utvecklingspotential och har en spännande tid framför sig. Trots att det är den äldsta av våra alkoholhaltiga drycker är det främst under det senaste decenniet den stora utvecklingen har skett med alla microbryggerier runt om i världen, men själv väljer jag en klassiker idag av typen "antingen älskar du den eller så älskar du den inte" och jag tillhör de som älskar.
 
 
Rodenbach Grand Cru (varunr 1691, pris 25,60) är av typen flamländsk rödbrun öl. Jäsningsprocessen gör att ölen blir söt och syrlig. Jäsningen sker i två steg, först en vanlig överjäsning och sedan en bakteriell jäsning som sker med tillsatts av mjölksyrebakterier. Rodenbach Grand Cru får sedan mogna i stora ekliggare (foudre) under två år vilket ger en fruktig komplexitet som i första hand förknippas med vin.
 
Rodenbach Grand Cru är en cuvée bestående av 2/3 öl som har mognat på ekfat och 1/3 ungt öl utan ekfatslagring. 
 
Serveras 10-12 grader i en stor cognacskupa och avnjuts på egen hand som en digestive alternativt lite svalare med en bit rumstemperad grädd- eller hushållost som aperitif. Alkoholhalten på sex procent gör att du kan utan svårighet kan ta en flaska på egen hand. Utifrån mitt sätt att se det vinner den på lagring och det är inga problem att låta den ligga några år efter bäst före datum, då ökar komplexiteten och den fräscha fruktigheten övergår till torkad frukt som främst förknippas med Madeira och portvin.
 
Eftersom det är beställningssortiment så säljs den i kollin om 24 flaskor, men det är bara att dela med några likasinnade vänner eller prova en flaska varannan månad och följ utvecklingen under fyra år, valet är ditt.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela