Erik Grödahl

"Julkalender by Erik Grödahl - lucka 15"

Publicerad 2016-11-15 18:30:00 i Allmänt,

Bedrövad är väl kanske fel ord att använda, men det var på gränsen när jag kom in till vårt Systembolag i Piteå och såg utbudet av julöl det här året, vart är alla de spännande innovativa ölen?  Men med närmare eftertanke så konstaterade jag "vi får vad vi förtjänar". Piteå är väl en av få butiker som har kvar godbitarna från julen på hyllan till den sista februari året därpå, för den stora delen av konsumenterna skall det vara alkoholstarkt, smaklöst och billigt. Två ljusglimtar hittade det jag och den gemensamma nämnaren är de kommer från samma brygghus, Charlis i Kristianstad. Ett mycket spännande och innovtivt brygghus, som jag provade några godbitar ifrån när jag besökte Kristianstad i februari.
 
 
 
Jag var full av förväntan när jag öppnade Charlis Svart (varunr 11498, pris 29,60) i fredags och namnet var inte vilseledande, den var svart som synden med en fin skumkrona. Doften var kraftfull med toner av torkad frukt, mörk choklad, laktrits, nyrostat kaffe och en lätt rökighet. Smaken var komplex med en krämig känsla som balanserade beskan. Eftersmaken lång och behaglig med toner av laktrits. mörk choklad, nyrostat kaffe och julkryddor. Avnjut den med en en chokladtryffel och avståndet till sjunde himlen är nära.
 
Chokladtryffel
150 gram gram Vintage Plantations Ecuador 75 %
1 dl grädde
1 tsk agavesirap eller honung
2 tsk smör
1 msk chokladlikör
Polenta att rulla i
Torkade apelsiner för garnering
 
Gör så här:
  1. Bryt chokladen i mindre bitar och lägg den i en bunke tillsammans smöret.
  2. Koka upp grädde och agavesirap/honung, häll gräddblandningen över chokladen och rör till en jämn smet, tillsätt sedan likören och rör ytterligare.
  3. Ställ i kylen minst fem timmar.
  4. Rulla till 20 bollar och låt dem stå i kylen ytterligare ett par timmar (det går i och för sig att göra moment fem redan nu).
  5. Sätt lite polenta i en plaspåse, rulla tryfflarna en gång till, sätt ner cirka 10 tryfflar i påsen och skaka, så att polentan "klär" tryffeln. Färdiga att servera. Klarar minst en vecka i kylen.
 

Kommentarer

Postat av: Bryggar´n

Publicerad 2016-11-28 07:59:00

Sjunde himlen, jo ja tackar! Det var fina ord, Erik! Ha en fin jul

Svar: I eftermiddag blir det ett nytt tips från Charlis :-)
Erik Grödahl

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela